Syarikat induk Google, Alphabet memecat ratusan pekerja

Google

Syarikat induk Google, Alphabet sedang menjadi tajuk berita kerana memecat beberapa ratus pekerja dari pasukan Pengambilan Kerja Globalnya.

Mountain View, California Sep 14, 2023 – Dunia kini menyaksikan satu daripada pembuangan kerja dan pengambilan kerja yang perlahan di mana syarikat teknologi memimpin barisan. Sekarang menyertai “trend” yang sedang berlangsung ini, syarikat induk Google, Alphabet kini menjadi berita kerana memecat ratusan pekerja dari pasukan Pengambilan Kerja Globalnya, seperti yang dilaporkan pada hari Rabu. Walau bagaimanapun, ia juga dilaporkan bahawa keputusan oleh Alphabet ini bukan sebahagian daripada mereka secara rasmi memasuki situasi pembuangan kerja berskala besar di seluruh dunia. Syarikat itu akan mengekalkan sejumlah pekerja yang ketara dari pasukan yang sama untuk mengambil peranan penting. Keputusannya akan membantu pekerja mencari peluang lain, baik di tempat lain dan dalam syarikat.

Dengan keputusan ini, Alphabet menjadi syarikat “big-tech” pertama pada suku ini untuk memecat pekerja selepas pemain besar industri lain seperti Amazon, Microsoft, dan Meta berita untuk memecat pekerja secara agresif awal tahun ini. Menurut syarikat-syarikat dan raksasa teknologi lain, pembuangan kerja paksa ini adalah disebabkan oleh ekonomi yang lemah mengakhiri perburuan pengambilan kerja mereka yang diketuai oleh pandemik.

Pada bulan Mac tahun ini, Amazon mengumumkan bahawa ia bercadang untuk memotong pekerjaan dari perkhidmatan awan, unit Twitch, dan pengiklanannya. CEO mengumumkan melalui memo bahawa sekitar 9,000 pekerjaan akan dipotong hanya selepas beberapa minggu memecat kira-kira 18,000 pekerja. Begitu juga, Meta, pemilik Instagram dan Facebook, juga memecat sekitar 10,000 pekerja pada bulan Mac, menyebutnya sebagai tahun kecekapan, kerana mengurangkan kira-kira 13% tenaga kerjanya. Alphabet juga menjadi sebahagian daripadanya kerana syarikat itu awal tahun ini memotong kira-kira 12,000 pekerjaan pada bulan Januari, yang mengurangkan tenaga kerja mereka sebanyak kira-kira 6%.

Pembuangan kerja di dunia, terutamanya di Amerika Syarikat telah menjadi perkara biasa. Laporan dari firma pekerjaan, Challenger, Gray & Krismas, menunjukkan ia meningkat lebih tiga kali ganda pada bulan Ogos berbanding Julai yang kira-kira empat kali ganda berbanding tahun lalu. Terdapat juga ramalan oleh tinjauan ahli ekonomi Reuters bahawa faedah pengangguran akan naik sekitar 8% dalam minggu sebelumnya, selepas jatuh 13,000 kepada 216,000 dalam minggu sebelumnya.

Media Contact

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber: Daniel Martin