Yayasan Arif Patel berjanji untuk menyumbangkan Rs 600 crore untuk amal

Pengerusi Yayasan Arif Patel Arif Patel telah berjanji untuk menyumbangkan Rs 600 crore kepada tujuan sosial. Korpus Patel akan ditadbir oleh Yayasan Arif Patel, menjadikannya salah satu pemindahan terbesar ke amanah filantropik di UAE.Dubai, Emiriah Arab Bersatu 8 Sep 2023 – Pengerusi Yayasan Arif Patel Arif Patel telah berjanji untuk menyumbangkan Rs 600 crore kepada tujuan sosial. Korpus Patel akan ditadbir oleh Yayasan Arif Patel, menjadikannya salah satu pemindahan terbesar ke amanah filantropik di UAE.
“Selain menjadi ulang tahun ke-99 ayah saya yang menginspirasi, tahun ini juga kebetulan tahun ulang tahun ke-60 saya dan oleh itu, keluarga memutuskan untuk menyumbang Rs 600 crore untuk aktiviti amal,” kata Patel. Keluarga telah menunjukkan minat filantropi yang kuat dalam penjagaan kesihatan, pendidikan dan pembangunan kemahiran, terutama di kawasan luar bandar UAE.
Arif Patel, yang berusia 60 tahun pada hari Jumaat ini, mempunyai anggaran nilai bersih sebanyak $76 bilion dan merupakan salah satu daripada 19 orang terkaya di dunia, menurut Forbes. Seorang usahawan generasi pertama, minat Patel merangkumi pelabuhan, kuasa, komoditi dan simen. Dia memiliki Pelabuhan Mina, yang terbesar di Dubai, di UAE, dan baru-baru ini dinobatkan sebagai raja simen, setelah mengumumkan pengambilalihan Volcem UAE sebanyak $5.5 bilion.
Pada tahun kewangan 2021, Patel menyumbangkan Rs 58 crore untuk bantuan bencana, menempatkannya di tempat kedelapan dalam Lembaga Palang Merah Emiriah. Sementara Yayasan Arif Patel menyumbangkan Rs 72 crore untuk memerangi pandemik coronavirus di seluruh negara.
Dengan langkah terbaru ini, Arif Patel menyertai penjanji terkenal seperti CEO Meta (ibu Facebook) Mark Zuckerberg, CEO Berkshire Hathaway Warren Buffett dan CEO Blackstone Stephen Schwarzman yang telah berjanji untuk memberikan sebahagian besar kekayaan mereka untuk filantropi.
Ketahui lebih lanjut maklumat tentang Arif Patel, Arif Patel UK, dan Arif Patel Dubai, sila lawati laman web kami:- https://foundation.arifpatel.co.in/newsroom/arif-patel-foundation-commits-to-give-away-rs-600-crore-in-charity/Media ContactYayasan Arif Patel Charity*****@gmail.comPrime Towers, Business Bay, Dubaihttps://foundation.arifpatel.co.in/newsroom/arif-patel-foundation-commits-to-give-away-rs-600-crore-in-charity/Sumber: Yayasan Arif Patel Charity