9 tentera maut di Syria ekoran serangan militan yang dikaitkan dengan al-Qaida meningkat di Barat Laut, aktivis kata

Pejuang-pejuang yang berkaitan dengan Al-Qaida menyerang kedudukan tentera di barat laut Syria pada hari Jumaat, membunuh sekurang-kurangnya sembilan tentera kerajaan dan mencederakan yang lain, menurut aktivis pembangkang. Tiada kata-kata segera daripada kerajaan.

Pemerhati Perang Suriah yang berpangkalan di Britain, sebuah pemantau pembangkang, berkata sembilan tentera terbunuh serta salah seorang daripada penyerang, yang tergolong dalam Hayat Tahrir al-Sham, atau HTS, kumpulan pemberontak paling kuat di barat laut Syria. Ia berkata 12 tentera dan seorang ahli HTS cedera dalam serangan itu.

Taher al-Omar, seorang aktivis pembangkang yang mengikuti HTS dengan teliti, berkata serangan di wilayah barat laut Latakia membunuh 18 tentera dan beberapa yang lain.

NORWAY TO BECOME 3RD DONOR TO GIVE UKRAINE F-16 FIGHTER JETS

Serangan itu berlaku kurang daripada seminggu selepas pemberontak di barat laut Syria menyerang kedudukan tentera, membunuh dan mencederakan lebih daripada 30 tentera.

Gencatan senjata yang dicapai antara Rusia dan Turki pada Mac 2020 yang mengakhiri serangan tentera yang disokong Rusia di wilayah Idlib telah berulang kali dilanggar, mengakibatkan puluhan orang terbunuh dan cedera.

Di bahagian lain utara Syria, penembak upahan yang disokong Turki seketika menawan kampung Mahsanli, yang dikawal oleh pejuang Kurdish. Pasukan Kurdish merebut semula kawalan kampung dalam serangan balas beberapa jam kemudian, menurut Pemerhati Suriah.

Majlis Ketenteraan Manbij, sebahagian daripada Pasukan Demokratik Syria yang disokong AS, berkata keadaan di Mahsanli sekali lagi terkawal selepas beberapa penembak upahan Turki terbunuh. Aktivis pembangkang melaporkan serangan udara Rusia di kampung itu selepas ia jatuh ke tangan pejuang pembangkang.

Di timur Syria, pertempuran semakin sengit di beberapa kawasan antara SDF dan puak tempatan. Pertempuran itu meletus pada hari Isnin, sehari selepas seorang komander tempatan ditahan dan kemudiannya dipecat oleh SDF atas tuduhan rasuah.

Jurucakap SDF Farhad Shami memberitahu The Associated Press bahawa dua hari selepas pasukan yang disokong AS memulakan operasi mereka, pejuang setia kepada kerajaan menyeberangi ke tebing timur Sungai Efrat dan “mula menimbulkan masalah.” Dia menambah bahawa pejuang SDF kini memburu “unsur rejim” di tiga kampung timur Sungai Efrat sambil menafikan bahawa pertempuran itu dengan puak tempatan.

Shami menambah bahawa sel tidur Negeri Islam turut mengambil bahagian dalam pertempuran menentang SDF. Shami berkata perbincangan sedang diadakan dengan ketua-ketua puak tempatan untuk cuba mencapai gencatan senjata bagi mengakhiri pertempuran yang telah mengorbankan 45 nyawa dan mencederakan puluhan orang sejak Isnin.

PASUKAN RUSIA MUSNAHKAN BANGUNAN SIMPANAN LADANG DI UKRAINE BEBERAPA HARI SELEPAS MEMUSNAHKAN KEMUDAHAN PELABUHAN LAUT HITAM

Elham Ahmad, ketua Majlis Demokratik Syria, sayap politik SDF, menulis di X, dahulu dikenali sebagai Twitter, bahawa pertempuran terbaru di timur Syria bukan “kejadian terpencil.” Dia menambah bahawa gangguan itu didorong oleh militia yang disokong Iran dan kerajaan Syria, yang mahu mencipta kekacauan dan ketidakstabilan di seluruh rantau itu.

“Iran dan rejim Assad mahu menggambarkan kekacauan ini sebagai hasil konflik etnik antara orang Arab dan Kurdish dan untuk mengalih perhatian orang Syria daripada gerakan bantahan di selatan Syria,” tulisnya merujuk kepada bantahan anti-kerajaan yang sedang berlangsung di selatan negara itu akibat kemerosotan keadaan ekonomi. Pejuang yang disokong Iran mempunyai kehadiran di timur Syria.

Dia berkata bahawa Iran dan kerajaan Syria cuba mengusir hampir 900 tentera AS yang berpangkalan di timur Syria keluar dari negara itu.

Konflik Syria selama 12 tahun, yang bermula dengan bantahan anti-kerajaan dan berubah menjadi perang saudara, telah mengorbankan setengah juta nyawa dan mengusir separuh penduduk praperang 23 juta negara itu. Lebih daripada 5 juta orang Syria kini pelarian, kebanyakannya di negara-negara jiran.

Rusia telah menjadi penyokong utama Presiden Syria Bashar Assad dan menyertai perang pada September 2015, membantu mengubah keseimbangan kuasa memihaknya. Turki adalah penyokong utama pembangkang bersenjata.