Atriva Therapeutics umumkan Perjanjian Eksklusif Surat untuk Transaksi Pengambilalihan Terbalik dengan Biocure Technology

  • Atriva Therapeutics dan Canadian Biocure Technologies, Inc. telah menandatangani surat perjanjian eksklusif untuk transaksi pengambilalihan songsang.
  • Setelah penyelesaian transaksi yang berjaya, entiti yang terhasil akan meneruskan perniagaan Atriva Therapeutics.
  • Pemegang saham Atriva akan menerima tidak kurang daripada 75% sekuriti penerbit yang terhasil, dengan pemegang saham semasa Biocure Technology memegang baki.
  • Transaksi ini tertakluk kepada pelbagai terma dan syarat, termasuk usaha wajar yang memuaskan, pelaksanaan penempatan persendirian yang berjaya dan kelulusan pemegang saham.

TÜBINGEN, Jerman dan MUNICH, Jerman, 18 Sept. 2023 – Atriva Therapeutics GmbH (“Atriva”) dengan sukacitanya mendedahkan penandatanganan surat perjanjian eksklusif bertarikh 14 September 2023, dengan Biocure Technology Inc. (“CURE”) (CSE: CURE), berpusat di Vancouver, Kanada. Perjanjian ini menandakan langkah penting ke hadapan dalam komitmen Atriva untuk memerangi jangkitan virus RNA teruk melalui terapi inovatif yang menyasarkan hos.

“Kami sangat gembira telah menandatangani surat perjanjian eksklusif ini dengan Biocure. Perbincangan kami dengan pengurusan dan lembaga pengarah Biocure sangat produktif dan konstruktif. Kami tidak sabar untuk memulakan perjalanan ini dan menggabungkan kekuatan kedua-dua syarikat. Bersama-sama, kami bertujuan untuk menangani keperluan perubatan mendesak untuk terapi selamat dan berkesan untuk pesakit yang menghidap jangkitan virus RNA teruk. Perjanjian ini menandakan tonggak penting dalam komitmen kami untuk memajukan penyelesaian inovatif demi manfaat penjagaan kesihatan global,” kata Christian Pangratz, Ketua Pegawai Eksekutif Atriva.

“Surat perjanjian ini menekankan komitmen kami untuk memanfaatkan transaksi ini dengan CURE sebagai pilihan pertumbuhan yang menarik untuk Atriva dan pemegang kepentingannya. Kami sangat bersemangat tentang prospek syarikat kami bergabung dan terus menyumbang kepada peningkatan persediaan pandemik pada skala antarabangsa yang diperluas,” kata Ulrich Dauer, PhD, Pengerusi Lembaga Penasihat Atriva.

Sorotan Transaksi:

Setelah penyelesaian transaksi, pemegang saham Atriva dan pelanggan pembiayaan serentak secara kolektif akan memegang tidak kurang daripada 75% sekuriti penerbit yang terhasil. Pemegang saham CURE semasa akan mengekalkan maksimum 25% atas asas cair sepenuhnya. Surat perjanjian itu menetapkan tiada pendahuluan dari CURE kepada Atriva. Atriva akan memberi CURE yuran eksklusiviti CA$15,000 sebulan untuk minimum tiga bulan. Di samping itu, yuran penemu US$2,000,000 perlu dibayar melalui terbitan saham CURE, dengan harga ditentukan, selaras dengan terma penempatan persendirian serentak.

Syarat Transaksi:

Penyelesaian Transaksi bergantung kepada pelbagai terma dan syarat, termasuk penyelesaian usaha wajar yang berjaya, pelaksanaan perjanjian definitif menjelang 30 November 2023, (termasuk unsur transaksi biasa), dan penyelesaian penempatan persendirian yang berjaya oleh Atriva atau CURE untuk mengumpul dana kasar sekurang-kurangnya US$15,000,000. Di samping itu, kelulusan daripada pemegang saham kedua-dua syarikat dan sokongan CSE dan pihak berkuasa pengawalseliaan yang relevan adalah prasyarat penting untuk penyelesaian.

Untuk maklumat tambahan mengenai transaksi ini, sila lawati https://biocuretech.com/news.

Mengenai Atriva Therapeutics

Misi Atriva Therapeutics adalah untuk membangunkan platform terapi antivirus terhadap penyakit pernafasan dan sistemik teruk dengan keperluan perubatan tinggi yang tidak dipenuhi yang diaruh oleh virus RNA, contohnya, influenza dan COVID-19. Syarikat biofarmaseutikal peringkat klinikal ini merintis pembangunan terapi antivirus sasaran hos, menjadikan pembangunan rintangan virus tidak mungkin, dan dengan itu menyumbang dengan ketara kepada persediaan pandemik. Produk utama Atriva zapnometinib (ATR-002) adalah agen sasaran hos kelas pertama yang bertujuan untuk menghalang replikasi virus dan secara positif memodulasi respons imun badan terhadap virus RNA. Atriva Therapeutics ditubuhkan pada tahun 2015 di Tübingen oleh pasukan saintis virus terkemuka dan pakar industri berpengalaman dan berpusat dengan pejabat pentadbiran/operasinya di Martinsried (berhampiran Munich), Jerman.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.atriva-therapeutics.com dan ikuti kami di LinkedIn dan X (dahulunya Twitter).

Mengenai Biocure

Biocure memiliki kira-kira 45% kepentingan dalam BiocurePharm di Korea yang merupakan syarikat bioteknologi terkemuka yang membangunkan terapi sel CAR-T untuk leukemia, paru-paru, payudara dan kanser pankreas. BiocurePharm sedang dalam proses percubaan pra-klinikal tiga produk biosimilar utama di Korea Selatan, termasuk Interferon Beta 1b, PEG- Filgrastim serta Ranibizumab. Interferon Beta 1b digunakan untuk merawat bentuk remisi berulang sklerosis berganda (“MS”). Filgrastim digunakan untuk merawat neutropenia, kekurangan sel darah putih tertentu yang disebabkan oleh transplan tulang sum-sum, kemoterapi, dan keadaan lain. Ranibizumab digunakan untuk merawat kemerosotan makula. Ia juga digunakan untuk merawat jenis masalah mata yang dikenali sebagai edema makula, serta masalah mata tertentu yang disebabkan oleh diabetes.

Hubungi:

Atriva Therapeutics GmbH
Christian Pangratz, CEO
Telefon: +49 69 9999 162 10
pangratz@atriva-therapeutics.com