Bendera Kumpulan Wagner dilihat berkibar di tapak nahas Prigozhin di Rusia

Bendera Kumpulan Wagner dilihat berkibar Jumaat di tapak nahas kapal terbang yang mengorbankan pemimpin tentera upahan Rusia Yevgeny Prigozhin.

Dalam gambar yang diambil oleh Reuters, bendera itu – dilekatkan pada dahan pokok – kelihatan bersebelahan dengan timbunan batu dan bunga berdekatan kampung Kuzhenkino, di luar Moscow.

Bendera itu menunjukkan tengkorak putih dan perkataan “Kumpulan PMC Wagner” ditulis dalam bahasa Inggeris dan Rusia.

Prizoghin terbunuh di sana pada 23 Ogos apabila sebuah kapal terbang dari Moscow ke St. Petersburg, Rusia, terhempas.

RUSIA TIDAK MENYIASAT NAHAS PRIGOZHIN MENGIKUT PERATURAN ANTARABANGSA: LAPORAN

Setakat Jumaat, tiada sebarang serpihan kelihatan, menurut Reuters.

Foto itu muncul beberapa hari selepas imej menunjukkan polis Rusia berjaga di tapak kubur Prigozhin berikutan pengebumiannya di St. Petersburg.

“Ucapan selamat tinggal kepada Yevgeny Viktorovich berlangsung secara tertutup. Mereka yang ingin mengucapkan selamat tinggal boleh melawat tanah perkuburan Porokhovskoye,” kata perkhidmatan akhbar Prigozhin di Telegram.

Presiden Rusia Vladimir Putin – yang pemerintahannya dicabar Prigozhin kira-kira dua bulan lalu – tidak hadir pada hari Selasa untuk majlis itu.

“Saya mengenali Prigozhin untuk tempoh yang sangat lama, sejak awal 1990-an. Dia seorang lelaki dengan takdir yang kompleks, dan dia membuat kesilapan serius dalam hidup,” kata Putin selepas kematian Prigozhin. “Dia mencapai hasil yang diperlukannya untuk dirinya sendiri dan, apabila saya meminta, untuk tujuan bersama, seperti dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Dia seorang yang berbakat, seorang ahli perniagaan yang berbakat.”

VIDEO PRIGOZHIN YANG BELUM PERNAH DILIHAT MUNCUL DALAM TALIAN BEBERAPA HARI SELEPAS PENGKEBUMIAN

Semalam, satu video Prigozhin yang belum pernah dilihat sebelum ini muncul.

Video bertarikh tidak diketahui, yang dimuat naik ke saluran Telegram yang sehaluan dengan Wagner, menunjukkan Prigozhin bercakap ke kamera sambil menaiki kenderaan dan bercakap mengenai spekulasi kematiannya.

“Kepada mereka yang bercakap mengenai pembasmian saya, kehidupan peribadi dan pendapatan atau apa sahaja, secara ketatnya, semuanya baik-baik saja,” kata Prigozhin dalam video itu, menurut terjemahan daripada media bebas Moscow Times.

“Bagi sesiapa yang membincangkan sama ada saya masih hidup atau tidak dan bagaimana keadaan saya […] ini hujung minggu pada separuh kedua Ogos 2023. Saya di Afrika,” sambung Prigozhin.

‘ Timothy H.J. Nerozzi menyumbang kepada laporan ini.