Huanqiu: Persekitaran yang sesuai didiami, sistem pengurusan air canggih di Chengdu, China mengkagumkan wartawan asing

Beijing, China, 13 Sept. 2023 – Chengdu, ibu negeri Sichuan di barat daya China, telah memberi kesan mendalam kepada wartawan asing dengan keadaan hidup yang sangat baik dan sistem pengurusan air yang maju semasa sesi baru-baru ini aktiviti komunikasi media antarabangsa yang dinamakan “Travelog China”.

Terutamanya, model pengurusan air bandar itu mendapat markah tinggi 9 daripada 10 daripada wartawan dalam soal selidik. Ramai wartawan menekankan bahawa Chengdu menawarkan wawasan yang hebat tentang pengurusan air yang negara mereka boleh pelajari.

Dibarisi bersama oleh Persatuan Diplomasi Awam China dan Global Times Online, sesi terkini “Travelog China” mengumpulkan 17 wartawan dari 13 negara, termasuk Pakistan, Indonesia dan Vietnam.

Semasa aktiviti itu, wartawan asing mengambil bahagian dalam lawatan lapangan imersif, pertukaran yang menarik dan perbincangan mendalam di bandar-bandar Chengdu dan Deyang di Wilayah Sichuan, memperoleh pemahaman mendalam tentang kehidupan penduduk tempatan dan pencapaian bandar dalam mengejar pembangunan mampan.

Menyertai siaran langsung yang dianjurkan oleh Global Times Online di pasar malam Jalan Sanse, daerah Jinjiang, Chengdu, pada 7 September, para wartawan menyaksikan persembahan khas menukar wajah Opera Sichuan, menikmati hidangan dari pelbagai negara, mencuba pembayaran dengan yuan digital (e-CNY), dan mengambil bahagian dalam pelbagai permainan interaktif.

“Ia sangat mudah. Saya rasa seperti saya boleh membeli apa sahaja dengannya,” kata Ali Abbas, seorang wartawan kanan dari Pakistan, selepas mencuba pembayaran e-CNY.

Terletak di bahagian teras laluan basikal Jinjiang Greenway, sebuah laluan hijau popular di sepanjang “sungai ibu” Chengdu – Sungai Jinjiang, Jalan Sanse menawarkan gambaran yang menarik tentang kehidupan malam yang meriah penduduk tempatan di Chengdu.

Oleh kerana persekitaran Jinjiang Greenway telah diperbaiki, penduduk tempatan telah mendirikan gerai di Jalan Sanse untuk menjual produk. Secara khusus, ramai orang sering menukar pokok kereta mereka menjadi gerai sementara, secara beransur-ansur membentuk “zon ekonomi pokok” yang unik di pasar malam itu.

Patut diberi perhatian bahawa ramai pemilik gerai pasar malam di Jalan Sanse bekerja pekerjaan tetap pada waktu siang dan mengendalikan gerai sebagai hobi peribadi pada waktu malam.

Pasar malam yang sibuk di Jalan Sanse telah mendapat manfaat daripada usaha Chengdu untuk memperbaiki persekitaran hidup penduduk, menurut seorang pakar China Communications Construction Company Ltd. (CCCC).

Transformasi dan peningkatan taraf Jalan Sanse mewakili sebahagian daripada projek Jinjiang Greenway serta contoh kejayaan projek pengurusan air di sepanjang lembangan Sungai Jinjiang, kata pakar itu.

Dengan bantuan CCCC, Chengdu telah menggunakan teknik baru untuk memperbaiki sistem perparitan kawasan itu, membaik pulih laluan hijau, dan menambah kemudahan rekreasi awam ke kawasan itu, secara berkesan meningkatkan persekitaran Jalan Sanse dan menjadikannya kawasan ciri yang mengintegrasikan makanan, sukan, rekreasi dan perniagaan, jelas pakar itu.

Pada pagi 8 September, wartawan berbasikal sejauh 3 kilometer di sepanjang Jinjiang Greenway, seterusnya mengalami pencapaian bandar dalam pemuliharaan ekologi dan peningkatan kesejahteraan penduduk. Jinjiang Greenway adalah sebahagian daripada sistem Tianfu Greenway Chengdu, yang, dengan panjang reka bentuk 16,900 kilometer, digelar “laluan hijau terpanjang di dunia”.

Selepas menunggang basikal itu, semua wartawan asing menyuarakan perasaan yang sama – “Pemandangan di sepanjang jalan itu indah!”, “Sangat kagum dengan laluan hijau Chengdu”, “Pasti akan mengesyorkan rakan-rakan yang melawat Chengdu untuk mengalami berbasikal di koridor hijau kelas dunia ini.”

Sistem pengurusan air lembangan Sungai Jinjiang adalah projek penambahbaikan alam sekitar utama yang dijalankan oleh CCCC. Memainkan peranan penting dalam usaha Chengdu untuk bertukar menjadi bandar yang lebih selesa didiami, CCCC telah menyiapkan sejumlah besar projek alam sekitar di Chengdu, memberi manfaat kepada lebih 20 juta penduduk di Chengdu dan kawasan di sepanjang lembangan Sungai Jinjiang.

Semasa lawatan ke pusat perlindungan sungai dan tasik pintar serta urusan air Chengdu, wartawan asing mendapati kunci kejayaan bandar itu dalam memberdayakan pembangunan melalui pengurusan air yang cekap: sistem pengurusan air canggih yang berpusat pada platform pintar untuk pengurusan lembangan Sungai Jinjiang.

Dibuat khusus untuk lembangan Sungai Jinjiang Chengdu oleh CCCC Tianjin Dredging Co., Ltd., anak syarikat CCCC, platform itu adalah platform terbesar untuk berkongsi data mengenai hal ehwal air di barat daya China.

“Berdasarkan pemantauan masa nyata pelbagai penunjuk, platform itu menjana ramalan dan amaran banjir secara automatik setiap kali mana-mana nilai melebihi had kawalan banjir,” jelas Zhang Yi, pengurus besar cawangan CCCC Tianjin Dredging Co., Ltd. di barat daya China.

Berkat pelaksanaan berterusan teknologi pintar dalam usaha pemuliharaan dan pemulihan ekologi, Sungai Jinjiang telah menyaksikan pembalikan “V” dalam kualiti air. Semua bahagian air yang dipantau oleh negara dan Wilayah Sichuan telah mencapai kualiti air permukaan melebihi Gred III dalam sistem kualiti air lima peringkat China, dan perkadaran air permukaan di bawah Gred V, peringkat terendah, telah dikurangkan ke hampir sifar di cabang-cabang utama dan cabang-cabang sekunder penting Sungai Jinjiang.

Dalam simposium mengenai kepentingan pengurusan air terhadap pembangunan bandar, wartawan asing memahami dengan lebih baik usaha Chengdu untuk menggunakan pencapaian sains dan teknologi dalam pengurusan hal ehwal air pintar, dan mempunyai perbincangan yang menarik dengan pakar mengenai topik termasuk pengurusan dan perlindungan sumber air.

Berikutan lawatan lapangan dan simposium itu, wartawan asing penuh pujian untuk sistem pengurusan air Chengdu dan kerap menggambarkan Chengdu sebagai “moden”, “selesa didiami” dan “mampan”.

“Chengdu mempunyai sistem amaran banjir terbaik di dunia,” kata wartawan Nepal Manju Telor.

“Model pengurusan air Chengdu bukan sahaja memanfaatkan sepenuhnya sumber manusia, tetapi juga menggunakan teknologi pintar. Ia boleh menjadi model teladan untuk negara kami,” kata Ho Hong Hanh, seorang wartawan dari Voice of Vietnam.

http://www.huanqiu.com