Kekerasan semasa protes Congo menyebabkan lebih 40 kematian, 56 kecederaan

Lebih daripada 40 orang terbunuh dan puluhan cedera semasa penunjuk perasaan daripada satu mazhab agama berkumpul di bandar Goma, Congo, menurut pihak berkuasa kebangsaan.

Kementerian komunikasi Congo berkata keganasan yang berkaitan dengan rancangan protes membawa kepada 43 kematian dan 56 kecederaan, menaikkan anggaran kematian awal tujuh yang diumumkan tentera pada hari Rabu.

Puluhan sedang dirawat kerana kecederaan teruk di hospital berdekatan, dan pejabat hak asasi manusia PBB berkata pada hari Jumaat lebih daripada 220 orang ditangkap.

“Orang mempunyai hak untuk menyatakan diri secara bebas dan berhimpun secara aman, walaupun dalam bentuk protes terhadap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pelakon lain,” jurucakap pejabat hak asasi manusia PBB Ravina Shamdasani berkata pada hari Jumaat.

Protes itu dianjurkan oleh satu mazhab yang dipanggil Iman Semulajadi Yahudi dan Mesianik ke arah Bangsa-Bangsa dan dikenali secara tidak rasmi sebagai Wazalendo. Penyokongnya memprotes terhadap pertubuhan serantau Komuniti Afrika Timur dan misi pengaman PBB di Congo, yang dipanggil MONUSCO, yang sedang ditarik pada akhir tahun ini.

KUMPULAN PEMBERONTAK MEMBUNUH SEDIKITNYA 21 ORANG DI TIMUR LAUT CONGO, MENURUT PEGAWAI

Datuk Bandar Goma Faustin Napenda Kapend telah mengharamkan protes pada 23 Ogos tidak lama selepas ia diumumkan. Pasukan keselamatan dan pertahanan Congo telah berkumpul di persimpangan utama dalam mengantisipasi apabila keganasan meletus pada pukul 4 pagi Rabu.

Peristiwa Rabu adalah “pembunuhan yang jelas” menurut Human Rights Watch, sebuah kumpulan pembelaan. “Pasukan keselamatan menggunakan peluru hidup yang kelihatannya untuk memecahkan perhimpunan orang yang bersiap untuk menunjuk perasaan di jalan-jalan Goma,” kata Thomas Fessy, seorang penyelidik Congo kanan di Human Rights Watch.

“Penggunaan kekerasan mematikan yang tidak perlu adalah kejam dan juga menyalahi undang-undang,” kata Fessy, menyeru pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan menyeluruh terhadap pegawai tentera kanan yang memerintahkan penggunaan kekerasan mematikan yang menyalahi undang-undang.

Misi pengamanan PBB mula beroperasi di Congo pada tahun 1999. Tiga dekad konflik di wilayah timur laut telah mengakibatkan lebih 6 juta orang terpaksa berpindah, menurut PBB, dengan krisis semakin meruncing sejak 2021.

11 TERBUNUH DI TIMUR LAUT CONGO BERIKUTAN SERANGAN PEMBERONTAK, MENURUT PEGAWAI TEMPATAN

“Wazalendo tidak mempunyai masalah dengan pihak berkuasa; mereka hanyalah orang yang mahu keamanan di negara mereka,” kata penunjuk perasaan Nsimire Sifa pada hari Rabu. Mazhab agama dan pengkritik lain berkata misi pengamanan PBB MONUSCO, yang menjadi sasaran protes ganas pada Julai 2022, tidak banyak membantu melindungi orang awam daripada konflik bertindih di timur Congo.

“MONUSCO kekal bimbang dengan ancaman keganasan yang dibuat sebelum demonstrasi dan menegaskan semula kepentingan penyelesaian pertikaian dan kebimbangan secara aman melalui dialog inklusif,” kata misi itu dalam satu kenyataan pada hari Khamis.

Penyelaras pembedahan Palang Merah Max Maietti berkata lelaki, wanita dan kanak-kanak, majoriti daripada mereka mengalami luka tembakan di dada dan perut, melebihi kapasiti hospital CBCA Ndosho di Goma pada hari Rabu.

“Ia adalah kes yang sangat rumit kerana hospital kami mempunyai 64 katil, tetapi pada akhir hari kami mempunyai 90 pesakit,” katanya pada hari Jumaat di hospital itu. Maietti berkata peluru mengenai pintu hospital berdekatan di mana orang awam yang cedera menunggu rawatan.