Kemudahan ATMP Rentschler Biopharma di Stevenage, UK, menerima kelulusan MHRA

  • Tapak UK kini bersedia untuk pengeluaran klinikal vektor virus adeno-berkaitan (AAV) untuk terapi gen
  • Pasukan yang sangat berpengalaman bersedia untuk menyokong inovator ATMP pada semua peringkat
  • Menawarkan rangkaian perkhidmatan yang komprehensif dari perkembangan proses dan analitikal awal hingga pengilangan cGMP untuk ujian klinikal

STEVENAGE, United Kingdom dan LAUPHEIM, Jerman, 13 Sept. 2023 – Rentschler Biopharma SE, sebuah organisasi pembangunan dan pembuatan kontrak (CDMO) biopharmaceutical terkemuka global, termasuk produk perubatan terapi lanjutan (ATMP), hari ini mengumumkan bahawa ia telah menerima Sijil Pematuhan Pengilangan cGMP, berikutan pemeriksaan yang berjaya oleh Agensi Peraturan Ubat & Produk Kesihatan UK (MHRA) di tapak UK-nya. Perniagaan ATMP diumumkan pada awal tahun 2021 dan kemudahan itu terletak di Pusat Inovasi Pembuatan Terapi Sel & Gen Catapult di Stevenage.

Dr. Robert Panting, Pengurus Besar perniagaan ATMP Rentschler Biopharma, berkata: “Kelulusan MHRA menandakan tonggak penting bagi Rentschler Biopharma, dan kami teruja untuk menawarkan perkhidmatan kami dari perkembangan proses dan analitikal melalui pengilangan cGMP. Pasukan kami sangat berpengetahuan, membawa bertahun-tahun pengalaman dalam bidang AAV. Kami menyediakan program yang disesuaikan untuk setiap klien, sejajar dengan keperluan dan peringkat pembangunan mereka, sambil bekerja rapat dengan mereka untuk memajukan projek dengan secepat mungkin. Dengan itu, kami terus meneruskan tradisi Rentschler untuk menawarkan pendekatan yang benar-benar berpusatkan klien dengan matlamat utama membantu pesakit. Dengan klien pertama kami sudah menyertai, kami menantikan untuk menambah program menarik lain tidak lama lagi.”

Dr. Christian Schetter, Ketua Pegawai Saintifik Rentschler Biopharma, mengulas: “Sumbangan kami untuk meningkatkan kesihatan dan kualiti hidup pesakit yang serius dan mengancam nyawa dimungkinkan dengan memperluaskan kepakaran kami secara berterusan dalam pengeluaran biopharmaceutical penyelamat nyawa. Dengan melancarkan perniagaan ATMP Rentschler, kami bertujuan untuk menangani jurang kepakaran dan sokongan yang penting untuk program terapi sel dan gen inovatif yang baru bermula. Memuaskan hati mencapai tonggak penting kelulusan MHRA ini, mendekatkan kami kepada mencapai objektif menyokong klien dari peringkat pembangunan CMC yang paling awal. Kami sentiasa berusaha untuk memahami bukan sahaja keperluan klien semasa tetapi juga masa depan, itulah bagaimana penawaran ATMP kami terhasil. Kami akan terus mendengar klien kami untuk menjangka bagaimana kami boleh meningkatkan penawaran kami dan bekerjasama dalam memajukan perubatan untuk menyelamatkan nyawa, bersama-sama.”

Berikutan pemeriksaan MHRA yang berjaya, perniagaan ATMP Rentschler Biopharma kini boleh menawarkan rangkaian penuh perkhidmatannya untuk bekalan klinikal AAV, termasuk pembangunan bioproses dan analitikal hingga pengilangan cGMP di kemudahan Stevenage mereka di UK. Syarikat ini bekerja untuk menjadi rakan sejati kepada pemain usahawan untuk membolehkan mereka mengubah idea mereka menjadi produk sebenar dengan potensi untuk merawat dan bahkan menyembuhkan pesakit dengan penyakit serius dan mengancam nyawa.

Mengenai Rentschler Biopharma SE

Rentschler Biopharma adalah organisasi pembangunan dan pembuatan kontrak (CDMO) terkemuka yang memberi tumpuan secara eksklusif kepada projek klien. Syarikat ini menawarkan pembangunan proses dan pembuatan biopharmaceutical, termasuk vektor terapi gen virus adeno-berkaitan (AAV), serta aktiviti perundingan, pengurusan projek dan sokongan peraturan yang berkaitan. Kualiti tinggi Rentschler Biopharma terbukti melalui pengalaman dan kecemerlangan jangka panjang sebagai rakan penyelesaian untuk kliennya. Sistem pengurusan kualiti tahap tinggi, falsafah kecemerlangan operasi yang mantap dan teknologi canggih memastikan kualiti produk dan produktiviti pada setiap langkah pembangunan dan pembuatan. Rentschler Biopharma adalah syarikat keluarga dengan lebih kurang 1,200 pekerja, beribu pejabat di Laupheim, Jerman, dengan tapak kedua di Milford, MA, AS. Rentschler ATMP Ltd., yang terletak di Stevenage, UK, khusus untuk terapi sel dan gen.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.rentschler-biopharma.com. Ikuti Rentschler Biopharma di LinkedIn dan Facebook.

Hubungi:

Rentschler Biopharma SE

Dr. Latika Bhonsle-Deeng
Pengarah Kanan Komunikasi Korporat
Telefon: +49-7392-701-874
communications@rentschler-biopharma.com

Pertanyaan media:

MC Services AG
Eva Bauer
Telefon: +49-89-210228-0
rentschler@mc-services.eu

U.S.
Laurie Doyle
Telefon: +1-339-832-0752