Kerajaan British perintah lebih 100 sekolah untuk terus tutup bangunan disebabkan kebimbangan konkrit reput

Kerajaan British telah memerintahkan lebih daripada 100 sekolah untuk menutup sebahagian atau kesemua bangunan mereka apabila tahun akademik baharu bermula minggu depan kerana kebimbangan konkrit yang reput mengancam keselamatan kanak-kanak dan kakitangan.

Pengumuman yang dibuat lewat Khamis lalu menyebabkan pentadbir sekolah tergesa-gesa mencari cara untuk menampung pelajar, dengan sesetengah dijangka kembali ke pengajaran dalam talian yang digunakan semasa pandemik COVID-19. Pemasaan keputusan itu, hanya beberapa hari sebelum kelas bermula, menimbulkan persoalan daripada ibu bapa dan pegawai sekolah mengapa kerajaan tidak bertindak lebih awal.

Menteri Sekolah Nick Gibb memberitahu BBC bahawa runtuhan rasuk sepanjang musim panas mencetuskan penilaian semula yang mendesak sama ada bangunan yang dibina dengan konkrit berudara berpengudaraan dirawat secara automatik selamat untuk kanak-kanak sekolah. Jabatan Pendidikan memerintahkan 104 sekolah untuk menutup sebahagian atau kesemua bangunan mereka apabila penggal musim luruh bermula pada hari Isnin.

KOMPOSER BRITISH TERKEMUKA JOHN ELIOT GARDINER MENARIK DIRI DARIPADA PENYERTAAN BERIKUTAN TUDUHAN MEMUKUL PENYANYI

“Itu pendekatan yang sangat berhati-hati, jadi ibu bapa boleh yakin jika mereka tidak dihubungi oleh sekolah mereka, adalah selamat untuk menghantar anak-anak kembali ke sekolah,” kata Gibb.

Konkrit berudara berpengudaraan, dikenali sebagai RAAC, lebih ringan dan kurang mahal daripada konkrit bertetulang standard dan banyak digunakan dalam sekolah, hospital dan bangunan awam lain dari tahun 1950-an hingga pertengahan 1990-an. Tetapi RAAC juga lebih lemah daripada bahan lain dan mempunyai jangka hayat berguna kira-kira 30 tahun, yang bermakna banyak struktur ini kini perlu diganti.

Kerajaan Britain telah menyedari masalah ini sejak 1994 dan mula memantau keadaan bangunan awam pada 2018.

PERDANA MENTERI BRITISH RISHI SUNAK NAMAKAN GRANT SHAPPS SEBAGAI SETIAUSAHA PERTAHANAN SETERUSNYA

Jabatan Pendidikan mula menjalankan kajian bangunan sekolah tahun lalu untuk mengenal pasti yang dibina dengan RAAC. Lebih daripada 50 bangunan sekolah sebelum ini ditutup kerana kebimbangan mengenai konkrit sedemikian.

Memandangkan perkara ini, ramai yang marah dengan pemasaan pengumuman Khamis.

“Adalah benar-benar memalukan, dan tanda ketidakcekapan kerajaan yang melampau, bahawa beberapa hari sebelum permulaan penggal 104 sekolah mendapati bahawa sebahagian atau kesemua bangunan mereka tidak selamat dan tidak boleh digunakan,” kata Daniel Kebede, setiausaha agung Kesatuan Pendidikan Kebangsaan, dalam satu kenyataan.

Pembangkang Buruh menuntut agar kerajaan Konservatif yang memerintah menamakan semua sekolah yang terjejas. Setakat ini kerajaan telah enggan, dengan Gibb berkata senarai akan diterbitkan sebaik sahaja sekolah berada di “tempat yang stabil.’

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP

Phil Purnell, profesor bahan dan struktur di Universiti Leeds, berkata masalah utama adalah disebabkan oleh kekurangan penyelenggaraan yang betul, yang membolehkan air merembes ke dalam gelembung di dalam konkrit berudara. Bahan itu juga boleh gagal lebih tiba-tiba berbanding kayu keluli atau konkrit biasa, “dengan amaran yang sangat sedikit.”

“Ini adalah situasi yang membimbangkan, tetapi punca akar masalahnya bukan bahan itu, tetapi penyelenggaraan yang lemah dan bajet sekolah yang sempit untuk penyelenggaraan bangunan,” kata Purnell. “Masalah yang sama akan wujud untuk keluli, kayu dan jenis bahan bumbung yang lain. Semua bahan merosot dengan lebih cepat jika penyelenggaraan diabaikan.”