Kumpulan AGBA Umumkan Perjanjian Pembelian Ekuiti $50 Juta

HONG KONG, 7 Sept. 2023 – AGBA Group Holding Limited (“AGBA”, “Kumpulan”), peneraju pasar kewangan satu hentian terkemuka di Hong Kong, hari ini mengumumkan perjanjian pembelian ekuiti siap sedia dengan Williamsburg Venture Holdings, LLC (“WVH”) yang akan membolehkan WVH melabur sehingga AS$50 juta saham biasa AGBA dalam tempoh 36 bulan akan datang.

Kemudahan ekuiti ini akan meningkatkan permodalan dan fleksibiliti pembiayaan AGBA Group, sebagai tambahan kepada alternatif lain yang tersedia kepada kami, untuk melaksanakan strategi pertumbuhan kami dengan berkesan untuk memberi nilai kepada semua pemegang saham dan pihak berkepentingan kami.

Encik. Wing-Fai Ng, Presiden Kumpulan, AGBA Group Holding Limited berkata “Kami sangat berterima kasih atas bantuan yang sangat bernilai dan sokongan tidak berbelah bagi yang diberikan oleh Ronald Glenn kepada kami sejak AGBA mula disenaraikan pada November. Transaksi ini seterusnya memanjangkan perkongsian kami dengan Ron. Sebagai syarikat yang memberi tumpuan tajam kepada penciptaan nilai pemegang saham, kami di AGBA hanya akan mengumpul modal untuk mempercepatkan pertumbuhan, keuntungan dan kelebihan daya saing kami. AGBA Group kekal komited untuk memberikan hasil luar biasa dan memaksimumkan pulangan untuk pemegang saham kami yang berharga.”

Encik. Ronald Glenn, Ahli Pengurusan Williamsburg Venture Holdings LLC berkata “Dedikasi yang tidak berbelah bagi dan pencapaian mengagumkan pasukan AGBA sejak penampilan awam mereka pada November telah tiada bandingannya. Sinergi yang dicipta melalui perkongsian kami telah membawa kepada hasil positif, dan saya yakin kerjasama kami akan membuahkan pencapaian yang lebih hebat pada masa depan. Dengan fokus yang jelas untuk mewujudkan nilai pemegang saham, saya teruja untuk meneruskan perkongsian ini dan menantikan masa depan cerah yang menanti AGBA”.

Untuk butiran lanjut, sila rujuk Laporan Syarikat pada Borang 8-K yang difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat pada 7 September 2023. Siaran akhbar terkini boleh didapati di laman web syarikat, sila lawati www.agba.com/ir

# # #

Penafian Bertanggungjawab

Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan pandangan masa depan seperti yang ditakrifkan oleh Akta Pemulihan Litigasi Sekuriti Swasta 1995. Kenyataan pandangan masa depan termasuk kenyataan berkenaan rancangan, objektif, matlamat, strategi, peristiwa masa depan atau prestasi masa depan, dan andaian asas dan lain-lain yang berkaitan dengan mana-mana daripada yang tersebut di atas dan risiko lain yang terkandung dalam laporan yang difailkan oleh Syarikat dengan SEC. Apabila Syarikat menggunakan perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “berhasrat”, “sepatutnya”, “percaya”, “jangka”, “ramal”, “anggar” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara historikal, ia membuat kenyataan pandangan masa depan. Kenyataan pandangan masa depan bukan jaminan prestasi masa depan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan ketara daripada jangkaan Syarikat yang dibincangkan dalam kenyataan pandangan masa depan. Kenyataan ini tertakluk kepada ketidakpastian dan risiko termasuk, tetapi tidak terhad kepada yang berikut: matlamat dan strategi Syarikat; pembangunan perniagaan masa depan Syarikat; permintaan produk dan perkhidmatan serta penerimaan; perubahan teknologi; keadaan ekonomi; hasil sebarang prosiding undang-undang yang mungkin dimulakan terhadap kami berikutan penyempurnaan penggabungan perniagaan; jangkaan berkenaan strategi kami dan prestasi kewangan masa depan, termasuk rancangan perniagaan atau objektif masa depan, prestasi prospektif dan peluang serta pesaing, hasil, produk, harga, perbelanjaan operasi, tren pasaran, kecairan, aliran tunai dan penggunaan tunai, perbelanjaan modal, dan keupayaan kami untuk melabur dalam inisiatif pertumbuhan dan mengejar peluang pemerolehan; reputasi dan jenama; kesan persaingan dan penetapan harga; peraturan kerajaan; turun naik dalam keadaan ekonomi dan perniagaan am di Hong Kong dan pasaran antarabangsa yang dirancang untuk dilayani Syarikat dan andaian yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana daripada yang tersebut di atas dan risiko lain yang terkandung dalam laporan yang difailkan oleh Syarikat dengan SEC. Atas sebab-sebab ini, antara lain, para pelabur dinasihatkan supaya tidak bergantung secara tidak wajar kepada mana-mana kenyataan pandangan masa depan dalam siaran akhbar ini. Faktor tambahan dibincangkan dalam penyataan Syarikat dengan SEC, yang boleh disemak di www.sec.gov. Syarikat tidak mengambil tanggungjawab untuk menyemak semula secara awam kenyataan pandangan masa depan ini untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan yang timbul selepas tarikh siaran akhbar ini.

Mengenai AGBA Group:Ditubuhkan pada 1993, AGBA Group Holding Limited (NASDAQ: “AGBA”) adalah peneraju pasar kewangan satu hentian berdasarkan di Hong Kong yang menawarkan set perkhidmatan kewangan dan produk penjagaan kesihatan yang paling luas di Greater Bay Area Guangdong-Hong Kong-Macao (GBA) melalui ekosistem pimpinan teknologi, membolehkan pelanggan melepaskan pilihan yang paling sesuai dengan keperluan mereka. Dipercayai oleh lebih 400,000 pelanggan individu dan korporat, Kumpulan ini dianjurkan ke dalam empat perniagaan peneraju pasaran: Perniagaan Platform, Perniagaan Pengedaran, Perniagaan Penjagaan Kesihatan dan Perniagaan Fintek.

Untuk maklumat lanjut mengenai AGBA, sila layari www.agba.com

Media dan Hubungan Pelabur:

Media:Kate Siumedia@agba.com+852 3601 3699Hubungan Pelabur:Bethany Laiir@agba.com+852 5529 4500Saluran Media Sosial: agbagroupLinkedIn | Twitter | Instagram | Facebook | YouTube