Lebih 2,000 tentera dari perikatan keselamatan dipimpin Rusia membuka latihan tentera Jumaat di bahagian Belarus berhampiran sempadan negara-negara NATO

Lebih daripada 2,000 tentera daripada perikatan keselamatan yang diketuai oleh Rusia telah membuka latihan tentera pada hari Jumaat di beberapa bahagian Belarus berhampiran sempadan negara-negara NATO.

Latihan Perikatan Keselamatan Kolektif termasuk tentera dari Rusia, Belarus, Kyrgyzstan, Kazakhstan dan Tajikistan. Armenia juga ahli CSTO tetapi tidak menghantar sebarang tentera; pada bulan Januari, Armenia berkata ia tidak akan menganjurkan latihan CSTO tahun ini ekoran hubungan tegang dengan Rusia.

Kementerian pertahanan Belarus berkata latihan, yang akan berlangsung sehingga Rabu, adalah untuk menyediakan operasi bersama, termasuk tindak balas kepada kemalangan nuklear.

ZELENSKYY BERKATA UKRAINE TELAH MEMBANGUNKAN SENJATA JARAK 400 BATU UNTUK SERANG LAPANGAN TERBANG RUSIA

Latihan sedang berlangsung di tiga wilayah Belarus barat yang bersempadan dengan ahli NATO Poland dan Lithuania. Menteri Luar Poland Zbigniew Rau berkata tujuan latihan tentera adalah untuk mendestabilisasi rantau ini.

Belarus menjadi tuan rumah kepada tentera dan peralatan Rusia yang telah digunakan dalam perang di Ukraine, walaupun tentera Belarus sendiri tidak terlibat. Rusia juga berkata ia telah meletakkan senjata nuklear taktikal di Belarus.

Panglima Angkatan Gabungan Ukraine Jeneral Serhii Naiev berkata Ukraine telah memperkuat sempadannya dengan Belarus untuk latihan ini.