Lilium dan Saint-Gobain Aerospace Bekerjasama untuk Membangunkan Tingkap dan Cermin Depan Khas

MUNICH, Jerman, 7 Sept. 2023 – Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas landas dan mendarat menegak (“eVTOL”) sepenuhnya elektrik pertama, dan Saint-Gobain Aerospace hari ini mengumumkan perkongsian pembekal untuk pembangunan, pengeluaran siri, dan sokongan pelanggan bagi transparensi (tingkap dan cermin depan) Lilium Jet. Perjanjian antara Lilium dan Saint-Gobain Aerospace, yang mengikuti kerjasama yang luas, akan memanfaatkan penyelesaian canggih untuk memenuhi keperluan keselamatan pesawat tertinggi dan memberikan pengalaman yang tiada tandingan untuk penumpang Lilium Jet.

Tingkap adalah komponen utama badan kapal Lilium Jet, memainkan peranan penting dalam menyediakan pengalaman penerbangan yang menyenangkan, serta menyokong keselamatan dan prestasi pesawat. Dengan beberapa dekad pengalaman dalam pasaran penerbangan, Saint-Gobain Aerospace adalah pembekal peringkat satu tingkap kokpit dan kabin untuk semua pengeluar pesawat komersial dan helikopter utama, dan perkongsian ini meneruskan strategi Lilium untuk bekerja dengan pembekal aeroangkasa yang mapan untuk menyokong pensijilan dan pengeluaran berskala.

Tingkap Lilium Jet, direka khas oleh Saint-Gobain, akan mempunyai pembinaan ringan dan peningkatan penambahbaikan seperti menghadkan pembentukan ais dan kabut, yang semuanya akan menyumbang kepada matlamat prestasi dan operasi pesawat serta mengurangkan penggunaan tenaga. Tingkap akan menyediakan produk kebolehpercayaan terbaik dalam kelas dan jangka hayat operasi yang dilanjutkan, sambil menyampaikan keselesaan kabin yang hebat melalui penglihatan yang sangat baik, penebatan akustik, dan kawalan suhu dan cahaya. Selain itu, cermin depan kokpit Lilium Jet akan direka bentuk untuk memenuhi keperluan peraturan, menyediakan penglihatan juruterbang yang optimum dan rintangan hentaman burung untuk perlindungan juruterbang.

Dengan komitmen kepada inovasi, Saint-Gobain Aerospace akan bekerja untuk terus meningkatkan prestasi tingkap sepanjang perkongsian serta membawa keupayaan dan penyelesaian baru yang meningkatkan misi Lilium Jets.

Martin Schuebel, Naib Presiden Kanan Perolehan Lilium berkata: “Merangkumi dekad kepakaran dalam industri penerbangan, Saint-Gobain Aerospace akan membawa inovasi tingkap kelas terbaik kepada Lilium Jet. Perkongsian kami adalah satu lagi langkah ke arah menyampaikan pengalaman penumpang tanpa tandingan sambil memenuhi keperluan prestasi dan keselamatan yang ketat dalam industri penerbangan.”

Sylvain Mourlhon, Pengarah Jualan Saint-Gobain Aerospace berkata: “Pasaran eVTOL adalah pasaran yang menjanjikan dan strategik. Saint-Gobain Aerospace bertekad untuk membawa penyelesaian inovatif untuk menyokong industri penerbangan yang lebih selamat dan hijau. Kami teruja untuk berpasangan dengan Lilium dan membawa penyelesaian yang akan membentuk masa depan mobiliti udara mampan.”

Maklumat perhubungan Lilium untuk Media:

Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luaran
+41794325779
press@lilium.com

Maklumat perhubungan Saint-Gobain Aerospace untuk Media:

Saint-Gobain Aerospace
press@saint-gobain.com

Mengenai Lilium
Lilium (NASDAQ: LILM) mewujudkan mod pengangkutan serantau yang mampan dan boleh diakses dengan kelajuan tinggi untuk orang dan barangan. Menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan mendarat menegak sepenuhnya elektrik, yang menawarkan kapasiti terkemuka, hingar rendah, dan prestasi tinggi dengan sifar pelepasan operasi, Lilium mempercepatkan nyahkarbon penerbangan. Bekerja dengan pemimpin aeroangkasa, teknologi, dan infrastruktur, dan dengan jualan diumumkan dan petunjuk minat di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium yang mempunyai lebih 800 orang termasuk kira-kira 450 jurutera aeroangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menyampaikan beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Ditubuhkan pada 2015, ibu pejabat dan kemudahan pembuatan Lilium terletak di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan Amerika Syarikat. Untuk ketahui lebih lanjut, layari www.lilium.com.

Mengenai Saint-Gobain
Pemimpin global dalam pembinaan ringan dan mampan, Saint-Gobain mereka bentuk, mengilang dan mengedar bahan dan perkhidmatan untuk pasaran pembinaan dan perindustrian. Penyelesaian bersepadu untuk pengubahsuaian bangunan awam dan persendirian, pembinaan ringan dan nyahkarbon pembinaan dan industri dibangunkan melalui proses inovasi berterusan dan menyediakan kemampanan dan prestasi. Komitmen Kumpulan dibimbing oleh tujuannya, “MEMBINA DUNIA YANG LEBIH BAIK UNTUK DIDIAMI”.

€51.2 bilion jualan pada 2022
168,000 pekerja, lokasi di 75 negara
Komitmen untuk mencapai Net Zero Carbon menjelang 2050

Untuk maklumat lanjut mengenai Saint-Gobain, layari www.saint-gobain.com dan ikuti kami di Twitter @saintgobain

Kenyataan Prospektif Lilium:
Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif tertentu di bawah perundangan sekuriti persekutuan AS, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kenyataan berkenaan (i) model perniagaan dan perniagaan yang dicadangkan oleh Lilium N.V. dan anak-anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”), (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat untuk beroperasi, (iii) jangkaan masa komersialisasi dan pelancaran perniagaan Kumpulan Lilium secara berperingkat, (iv) jangkaan keputusan perniagaan dan model perniagaan Kumpulan Lilium, termasuk apabila dilancarkan secara berperingkat, dan (v) kerja Lilium dengan Saint-Gobain untuk pembangunan dan pengeluaran transparensi (tingkap dan cermin depan) untuk Lilium Jet. Kenyataan prospektif ini secara umumnya dikenal pasti melalui perkataan “menjangka,” “percaya,” “boleh,” “jangka,” “masa depan,” “berniat,” “mungkin,” “dalam landasan,” “merancang,” “projek,” “sepatutnya,” “strategi,” “akan” dan ungkapan serupa. Kenyataan prospektif adalah ramalan, unjuran dan kenyataan lain mengenai peristiwa masa depan dan tertakluk kepada risiko, ketidakpastian dan andaian, dan tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza dengan ketara daripada yang terkandung dalam kenyataan prospektif. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa atau keputusan masa depan yang sebenar berbeza dengan ketara daripada kenyataan prospektif dalam siaran akhbar ini termasuk risiko yang dikenal pasti di bawah tajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami pada Borang 20-F yang difailkan dengan SEC serta maklumat lain yang kami failkan dengan SEC. Kami ingatkan pelabur agar tidak bergantung kepada kenyataan prospektif yang terkandung dalam siaran akhbar ini. Anda digalakkan untuk membaca pengemukaan kami dengan SEC yang boleh didapati di www.sec.gov untuk perbincangan risiko atau ketidakpastian ini. Kenyataan prospektif bercakap hanya pada tarikh dibuat. Lilium menganggap tiada kewajipan, dan tidak berniat, untuk mengemas kini atau menyemak semula kenyataan prospektif ini, sama ada akibat maklumat baharu, peristiwa masa depan atau sebaliknya. Perniagaan Lilium tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang besar termasuk yang diterangkan dalam pengemukaan Lilium dengan SEC yang dirujuk di atas.