Medigene AG Mengumumkan Pemilihan Lead untuk MDG2011 yang Mewakili Terapi TCR-T Pertama daripada Perpustakaan KRAS-nya

Planegg/Martinsried, 18 September 2023. Medigene AG (Medigene, “Syarikat” tersebut, FSE: MDG1, Prime Standard), sebuah syarikat platform imuno-onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel T untuk tumor pepejal, mengumumkan hari ini bahawa ia telah memilih calon utamanya untuk MDG2011, terapi sel T reseptor sel T direka (TCR-T) yang mensasarkan KRAS (Kirsten tikus sarcoma virus onkogen homolog) G12V dengan HLA-A*11 dan sedang dibangunkan dalam gabungan dengan teknologi protein suis kosimulatori PD1-41BB (CSP) Syarikat.

Platform hujung-ke-hujung (E2E) Medigene, telah berjaya menjana bukan satu tetapi tiga KRAS G12V-HLA-A*11 TCR, masing-masing dengan corak pengiktirafan HLA-A*11 subjenis yang berbeza dan unik yang melebihi kriteria pemilihan Syarikat untuk TCR yang sangat spesifik, sensitif dan berpotensi lebih selamat (3S). Selepas menggunakan algoritma hak milik Medigene untuk menilai ciri-ciri unik setiap TCR 3S, termasuk spesifisiti peptida, pengiktirafan sel tumor dan ketoksikan luar sasaran, Syarikat telah meletakkan keutamaan salah satu TCR 3S sebagai pemimpin untuk maju ke peringkat pra-klinikal bagi program MDG2011 Medigene.

“Pendekatan unik platform E2E kami untuk menjana dan mengoptimumkan TCR 3S, terus memberikan harapan melebihi jangkaan dan kami gembira telah diberi cabaran positif untuk memilih pemimpin daripada tiga calon yang kuat untuk program MDG2011 kami yang mensasarkan KRAS G12V-A11,” kata Dr. Selwyn Ho, Ketua Pegawai Eksekutif di Medigene.

“Pemilihan TCR sasaran mKRAS (KRAS mutant) utama ini seterusnya mengesahkan keupayaan kami untuk menjana TCR 3S merentasi kedua-dua neoantigen dan antigen tumor-ujian. Dengan menggabungkan semua TCR kami dengan protein suis kosimulatori PD1-41BB atau CD40L-CD28 kami, kami kekal yakin bahawa pendekatan kami akan konsisten menghasilkan terapi TCR-T kelas terbaik yang membawa kepada hasil yang lebih baik untuk pesakit yang menghidap tumor pepejal yang sukar dirawat. Kami berharap dapat membentangkan data pra-klinikal pertama mengenai MDG2011 di persidangan saintifik yang akan datang pada suku terakhir 2023.”

Platform E2E Syarikat terus menjana TCR 3S dengan atribut unik yang menambah dimensi potensi tambahan kepada potensi terapi TCR-T Medigene serta untuk mengesahkan usaha penyelidikan penemuan Syarikat. Salah satu atribut sedemikian ialah pengenalpastian calon TCR yang menunjukkan pengiktirafan dwispesifikasi bagi kedua-dua mutasi KRAS G12V dan G12C. Usaha penemuan TCR terarah pada masa depan akan membolehkan pengenalpastian pemimpin TCR G12C-spesifik yang optimum. Dua TCR KRAS G12V-A11 yang tidak dipilih untuk program MDG2011 akan ditambah ke dalam pustaka TCR KRAS Medigene untuk program potensi masa depan yang menyelaraskan visi produk dengan profil setiap TCR. Paten telah difailkan untuk setiap tiga TCR.

MDG2011 adalah program pertama daripada pengembangan pipeline Syarikat ke dalam pustaka neoantigen (juga dikenali sebagai mutasi pemacu onkogen) yang terdiri daripada pelbagai mutasi KRAS dan HLA (antigen leukosit manusia) termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

  • KRAS G12V-HLA-A*11 (MDG2011)
  • KRAS G12V-HLA-A*03 (MDG2012)
  • KRAS G12D-HLA-A*11 (MDG2021)

TCR-TCR ini akan digabungkan dengan protein suis kosimulatori PD1-41BB dan/atau CD40L-CD28 untuk meningkatkan penetrasi, proliferasi, ketahanan dan fungsi sitotoksik yang dipertingkatkan sel TCR-T Medigene sambil mengurangkan kesan imunosupresif mikropersekitaran tumor.

Neoantigen adalah antigen tumor-spesifik, yang memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan pengekalan tumor. Mutasi ini dijumpai dalam banyak tumor pepejal dan prevalensnya berbeza-beza bergantung pada jenis kanser. Pentingnya, jika hadir, mutasi ini dijumpai dalam setiap sel tumor. Mutasi KRAS dikenali secara meluas sebagai mutasi onkogen paling biasa dalam tumor pepejal yang sukar dirawat yang wujud dalam ~30% tumor pepejal, seperti kanser pankreas, kolorektal, endometrium dan paru-paru bukan sel kecil. Insiden global tumor pepejal yang mengekspresikan mutasi KRAS dianggarkan melebihi 300,000 pesakit.

— akhir siaran akhbar —

Mengenai Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) adalah syarikat platform imuno-onkologi yang mendedikasikan diri untuk membangunkan terapi sel T untuk secara berkesan menghapuskan kanser. Platform teknologi hujung-ke-hujung, yang dibina di atas pelbagai teknologi penjanaan dan pengoptimuman TCR eksklusif dan hak milik, serta teknologi peningkatan produk, membolehkan Medigene untuk mewujudkan terapi TCR-T kelas terbaik yang dibezakan, untuk beberapa indikasi tumor pepejal yang dioptimumkan untuk keselamatan dan keberkesanan. Platform ini menyediakan calon produk untuk kedua-dua pipeline terapeutik dalaman dan perkongsian. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.medigene.com

Mengenai Platform Hujung-ke-Hujung Medigene

Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan diri pesakit sendiri dengan memanfaatkan sel T dalam perjuangan melawan kanser. Platform hujung-ke-hujung Medigene menggabungkan pelbagai teknologi eksklusif dan hak milik untuk mewujudkan terapi TCR-T kelas terbaik. Platform ini termasuk pelbagai teknologi penjanaan dan pengoptimuman TCR (contohnya, Allogeneic-HLA (Allo-HLA) TCR Priming), serta teknologi peningkatan produk (contohnya, Protein Suis Kosimulatori PD1-41BB dan CD40L-CD28, Precision Pairing) untuk membantu pembangunan terapi TCR-T yang dibezakan. Perkongsian dengan beberapa syarikat termasuk BioNTech, 2seventy bio, dan Hongsheng Sciences, terus mengesahkan aset & teknologi platform.

Mengenai Sel TCR-T Medigene

Sel T berada di pusat pendekatan terapeutik Medigene. Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan diri pesakit, dan memanfaatkan sel T dalam perjuangan melawan kanser. Terapi Medigene melengkapi sel T pesakit sendiri dengan reseptor sel T (TCR) tumor-spesifik yang mewujudkan sel T diubah suai TCR dengan potensi yang dipertingkatkan untuk mengesan dan membunuh sel kanser dengan cekap.

Pendekatan Medigene terhadap imunoterapi direka untuk mengatasi toleransi pesakit terhadap sel kanser dan imunosupresi yang diaruh tumor. Dengan mengaktifkan sel T pesakit di luar badan, mengubah suai secara genetik dengan TCR tumor-spesifik dan mengembangkan sel TCR-T teraktif yang terhasil, pesakit boleh diberikan bilangan besar sel T tumor-spesifik dengan cepat untuk melawan kanser mereka.

Mengenai Protein Suis Kosimulatori PD1-41BB Medigene

Perencatan titik semak melalui laluan PD-1/PD-L1:

Sel tumor pepejal sensitif terhadap pembunuhan oleh sel T teraktif tetapi boleh melarikan diri daripada aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul perencat yang dikenali sebagai ‘protein titik semak’, seperti Programmed Death Ligand 1 (PD-L1), pada permukaan mereka. Apabila ini berlaku, sel T teraktif yang mengekspresikan PD-1, reseptor semula jadi untuk PD-L1, dilumpuhkan.

Laluan isyarat kosimulatori 4-1BB (CD137):

Tindak balas imun sel T yang berkesan terhadap antigen biasanya memerlukan kedua-dua rangsangan antigen utama melalui reseptor sel T (TCR) dan isyarat kosimulatori. Domain isyarat intrasel 4-1BB menawarkan laluan kosimulasi dan peningkatan tindak balas sel T yang dicirikan dengan baik.

Reseptor suis PD1-41BB Medigene menukar mekanisme pertahanan diri tumor terhadap tumor dengan menggantikan domain isyarat perencat PD-1 dengan domain isyarat pengaktifan 4-1BB. Oleh itu, bukannya melumpuhkan sel T, reseptor suis memberikan isyarat pengaktifan kepada sel TCR-T. Sel TCR-T diubah suai PD1-41BB berproliferasi dengan kuat dalam kehadiran sel tumor PD-L1-positif dan membunuh lebih banyak sel tumor apabila pendedahan berulang. Selain itu, isyarat reseptor suis ini membolehkan sel TCR-T berfungsi lebih baik dengan tahap glukosa yang rendah atau tahap TGFß yang tinggi, dua keadaan yang merupakan ciri mikropersekitaran tumor yang sangat memusuhi.

Mengenai Protein Suis Kosimulatori CD40L-CD28 Medigene

Laluan CD40L/CD40 memainkan peranan utama dalam pengawalaturan dan homeostasis imun. CD40L (liga