NaaS Catat Pertumbuhan Hasil 132% YoY dan Peningkatan Isipadu Cas 112% YoY mencecah 2,251 GWh pada S1 2023

Beijing, China, 8 Sept. 2023 – Pada 8 September, NaaS (NASDAQ: NAAS), syarikat perkhidmatan pengecasan EV yang disenaraikan di AS pertama di China, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diauditnya bagi suku kedua dan enam bulan berakhir 30 Jun 2023. Pendapatan meningkat sebanyak 121% year on year kepada RMB 48.6 juta (AS$6.7 juta) pada suku kedua 2023 dan 132% year on year kepada RMB 84.8 juta (AS$11.7 juta) pada separuh pertama 2023.

Bilangan pesanan yang dikendalikan melalui rangkaian NaaS mencapai 53.8 juta pada suku kedua 2023 dan 98.2 juta pada separuh pertama 2023, mewakili peningkatan masing-masing sebanyak 110% dan 110% year on year. Isipadu pengecasan yang dikendalikan melalui rangkaian NaaS mencapai 1,228 GWh pada suku kedua 2023 dan 2,251 GWh pada separuh pertama 2023, mewakili peningkatan masing-masing sebanyak 112% dan 112% year on year.

Setakat 30 Jun 2023, lebih daripada 652,000 pengecas di lebih daripada 62,000 stesen pengecasan telah disambungkan dan boleh diakses di rangkaian NaaS, meningkat sebanyak 80% daripada 362,000 dan 59% daripada 39,000 setakat 30 Jun 2022.

Kerugian bersih bukan IFRS yang boleh diagihkan kepada pemegang saham biasa meningkat sebanyak 12% year on year kepada RMB108.0 juta (AS$14.9 juta) pada suku kedua 2023.

Disenaraikan di NASDAQ sejak Jun 2022, NaaS adalah syarikat perkhidmatan pengecasan EV yang disenaraikan di AS pertama di China, dengan harga sahamnya naik 49.6% dari awal 2023 hingga penutupan dagangan pada 7 September. Invesco WilderHill Clean Energy ETF, anak syarikat raksasa pengurusan aset global Invesco Ltd., mempunyai kedudukan besar dalam saham NaaS. NaaS telah mencapai beberapa pusingan pembiayaan, dengan jumlah pengumpulan dana setakat ini sebanyak AS$91 juta, dan melibatkan pelabur terkenal seperti Dr. Adrian Cheng.

Pada suku kedua, 53.4% daripada hasil NaaS pergi ke perkhidmatan luar talian dan inovatifnya, mencapai nisbah tidak pernah terjadi sebelum ini melebihi 50%. Baru-baru ini, anak syarikat NaaS Nengcang Technology telah menjamin pesanan penyimpanan tenaga sebanyak RMB204 juta melalui perjanjian kerjasama strategik dengan beberapa perusahaan, khusus untuk meningkatkan penyelesaian bersepadu fotovoltaik-penyimpanan-pengecasan.

NaaS juga telah bekerjasama dengan syarikat Fortune 500 seperti Hyundai, PICC, CR, dan lain-lain, untuk memperluaskan pelbagai senario perniagaan dan membantu membina ekosistem dalam industri tenaga baharu. Perkongsian ini akan membawa kerjasama dalam pembinaan infrastruktur pengecasan serta aplikasi digital dan pintar tenaga baharu.

Separuh pertama juga menyaksikan pergerakan kukuh NaaS dalam pelan pengantarabangsaannya. Sebelum ini, pada bulan Jun, NaaS mengumumkan telah memasuki perjanjian definitif untuk memperoleh 89.99% daripada saham diterbitkan dan belum diterbitkan Sinopower HK. Pada 22 Ogos, NaaS mendedahkan rancangan untuk memperoleh sepenuhnya penyedia penyelesaian pengecasan EV kelahiran Sweden Charge Amps sebanyak SEK 724 juta (AS$66.4 juta), satu perjanjian penting yang meletakkan syarikat itu untuk membuat lompatan besar ke pasaran tenaga global, dan matlamat akhirnya untuk menjadi penyedia perkhidmatan tenaga global.

Berdasarkan penilaian awal keadaan pasaran semasa, NaaS mengesahkan semula panduan sebelumnya dan menjangkakan hasil penuh tahun 2023nya akan berada di antara RMB500 juta (AS$69 juta) dan RMB600 juta (AS$83 juta), mewakili peningkatan 5 hingga 6 kali ganda year-on-year.

“Pada suku kedua 2023, kami terus memberikan prestasi operasi dan kewangan yang kukuh sambil mendorong inovasi dan memperkukuh daya saing teras kami,” kata Puan Yang Wang, CEO NaaS. “Kami lebih daripada menggandakan hasil kami year-on-year dan pada masa yang sama mencapai pengurangan kerugian yang signifikan pada suku kedua, berkat pengembangan rangkaian berterusan kami, peningkatan basis pelanggan pemilik stesen di pelbagai peringkat pembinaan stesen pengecasan, operasi, dan naik taraf, serta peningkatan kecekapan operasi. Perkongsian strategik kami juga terus mendalam dan meluas, dengan perusahaan terkemuka tertarik kepada penyelesaian inovatif dan perkhidmatan satu henti kami. Di samping itu, kami gembira telah menjamin pesanan penyimpanan tenaga sebanyak RMB204 juta, yang seterusnya meningkatkan keyakinan kami dalam mencapai sasaran hasil penuh tahun dan menandakan langkah kukuh ke hadapan dalam mendorong pembangunan stesen bersepadu fotovoltaik-penyimpanan-pengecasan.”

“Selari dengan kemajuan kami di pasaran domestik, kami juga mencapai tonggak penting dalam pengembangan global dengan memperoleh Charge Amps Sweden dan kepentingan majoriti dalam Sinopower, pembangun tenaga solar bumbung terkemuka di Hong Kong. Memanfaatkan kehadiran pasaran dan keupayaan saluran yang unggul, serta portfolio produk dan perkhidmatan yang diperluas serta kekuatan kewangan kami, kami akan mengukuhkan lagi kedudukan Sinopower dan Charge Amps di rantau masing-masing sambil secara strategik mempercepatkan pengembangan global penawaran produk dan perkhidmatan kami,” tambah Encik Alex Wu, presiden dan ketua pegawai kewangan NaaS. “Selanjutnya, pada awal Julai, LMR Partners menyelesaikan pembelian nota boleh tukar AS$30 juta NaaS, diikuti dengan nota boleh tukar tambahan AS$40 juta pada September, yang membawa jumlah pengumpulan dana kami setakat ini kepada AS$91 juta, secara signifikan meningkatkan kekuatan kewangan kami dan membiayai inisiatif pertumbuhan kami. Melalui perluasan perkhidmatan pengecasan satu henti kami, memajukan sistem tenaga terintegrasi, dan pengambilalihan strategik, kami bertujuan untuk menjadi pemain utama dalam pasaran perkhidmatan pengendalian dan pengurusan aset tenaga baharu global dalam jangka panjang.”

HUBUNGI: Hui Meng
NewLink Group, NaaS Technology Inc.
pr-at-enaas.com