Pelajar Rusia kembali ke sekolah, hadapi pelajaran patriotisme baharu sementara Kremlin teruskan perang di Ukraine

Berpakaian kemeja putih dan membawa buket bunga, kanak-kanak di seluruh Rusia berbondong-bondong kembali ke sekolah pada hari Jumaat, di mana naratif Kremlin tentang perang di Ukraine dan konfrontasinya dengan Barat mengambil tempat yang lebih menonjol daripada sebelumnya.

Pelajar dijangka setiap minggu mendengar lagu kebangsaan Rusia dan menyaksikan bendera tiga warna negara dinaikkan. Ada subjek mingguan yang longgar diterjemahkan sebagai “Perbualan tentang Perkara Penting”, yang diperkenalkan tahun lalu dengan matlamat meningkatkan patriotisme.

Buku teks sejarah sekolah menengah baru mempunyai bab tentang pemerolehan Semenanjung Crimea dan “operasi tentera khas” – eufemisme Kremlin untuk perang, dan sedikit latihan tentera asas dimasukkan dalam kursus pertahanan diri dan bantuan pertama.

RUSSIA FORGOES INVESTIGATION INTO PRIGOZHIN CRASH UNDER INTERNATIONAL RULES: REPORT

Presiden Vladimir Putin malah terlibat secara langsung, secara peribadi bertemu dengan 30 pelajar sekolah dari wilayah yang berbeza pada hari Jumaat dan menggambarkan orang Rusia sebagai “bangsa yang tak terkalahkan.” Kremlin menyebutnya sebagai “pelajaran terbuka” sebagai sebahagian daripada program pengajian “Perbualan Tentang Perkara Penting”.

“Sekolah… adalah mekanisme kuat untuk membesarkan seseorang yang tunduk kepada negara,” kata Nikolay Petrov, penyelidik pelawat di Institut Jerman untuk Hal Ehwal Antarabangsa dan Keselamatan. “Untuk seketika sekolah berada di luar perhatian aktif negara. Hari ini, semuanya kembali.”

Kremlin menjadi terlalu memikirkan apa yang ada di fikiran golongan muda beberapa tahun lalu, ketika remaja dan pelajar berbondong-bondong ke protes tanpa kebenaran yang dianjurkan oleh pemimpin pembangkang Alexei Navalny yang kini dipenjarakan.

“Kremlin tiba-tiba mula memberi banyak perhatian kepada kanak-kanak dan belia,” kata Petrov.

Putin mula bertemu dengan golongan muda secara kerap, dan pihak berkuasa mula melabur dalam menekankan naratif politiknya. Usaha itu kelihatan didorong oleh kesedaran bahawa satu generasi orang yang membesar dengan Putin sebagai presiden “boleh berfikir berbeza daripada yang Kremlin mahu mereka fikirkan,” kata analis itu.

Telah kerap ada laporan media dalam beberapa tahun kebelakangan ini tentang guru menegur, membentak atau memanggil polis terhadap pelajar yang menyatakan sokongan kepada pembangkang atau pandangan anti-kerajaan.

Penindasan menjadi semakin intensif selepas Moscow menghantar tentera ke Ukraine, dan guru dipecat atau terpaksa berhenti selepas enggan mengadakan sesi “Perbualan Tentang Perkara Penting.” Ibu bapa menghadapi tekanan daripada pentadbir sekolah dan pihak berkuasa jika anak-anak mereka melangkau kelas-kelas itu.

Awal tahun ini, pihak berkuasa bandar Yefremov, selatan Moscow, mendakwa dan memenjarakan seorang bapa tunggal yang anak perempuannya melukis sketsa anti-perang di sekolah.

Kementerian Pendidikan telah mendedahkan buku teks sejarah gred 11, dengan bab yang meliputi Rusia dari 2014 hingga kini. Ia membenarkan pemerolehan Crimea dan serangan ke atas Ukraine, dan melukis Barat sebagai memusuhi Moscow. Soalan tentang pertempuran dimasukkan dalam sampel peperiksaan sejarah akhir yang baru-baru ini dikeluarkan oleh pihak berkuasa.

ZELENSKYY SAYS UKRAINE HAS DEVELOPED 400-MILE RANGE WEAPONS FOLLOWING STRIKE ON RUSSIAN AIRPORT

Kursus praktikal tentang pertahanan diri dan bantuan pertama kini termasuk sedikit latihan tentera asas, dengan pelajar diajar tentang pelbagai senjata dan kuliah tentang peperangan maklumat dan bahaya kumpulan ekstremis.

Beberapa ibu bapa berkata mereka berasa gelisah dengan pelajaran wajib ini.

“Saya telah mendapati, dengan ngeri, bahawa pelajaran ideologi telah menjadi wajib untuk anak perempuan saya dan tiada peluang untuk mengelaknya,” kata Sergei, seorang warga Moscow yang dua anak perempuannya baru memulakan sekolah menengah. Dia dan ibu bapa lain bercakap dengan Associated Press atas syarat nama belakang mereka tidak didedahkan atas kebimbangan keselamatan mereka.

“Saya kini terpaksa menerangkan dan meminta anak perempuan berhati-hati dengan apa yang mereka katakan di sekolah untuk tidak mendatangkan bahaya kepada diri mereka,” katanya.

Sergei berkata anak perempuannya, yang hobi mereka adalah menari ballroom, tiba-tiba bertanya soalan tentang julat penerbangan peluru berpandu dan drone.

“Fikiran pelajar sekolah menjadi dimilitarkan, buku teks sejarah ditulis semula, ideologi wajib dikenakan,” katanya. “Sekolah Rusia dengan cepat kembali ke contoh Soviet paling buruk, ketika dua sejarah dan dua kebenaran wujud.”

Ibu bapa kini mempunyai peluang yang lebih sedikit untuk melindungi anak-anak mereka “daripada dicuci otak,” tambahnya.

Warga Moscow lain memberitahu AP mereka bernasib baik kerana anak-anak mereka menghadiri sekolah di mana guru tidak mengikuti arahan itu secara literal, cuba menjauhkan diri daripada politik.

“Kami mendapat guru yang memahami segalanya. Mereka tidak akan mengatakan dengan lantang bahawa mereka menentang ‘Perbualan Tentang Perkara Penting’,” kata Vladimir, yang anak perempuannya berada di sekolah Moscow.

“Kami mendapat guru yang datang dengan kandungan sendiri untuk pelajaran itu dan bercakap tentang, contohnya, teater, sejarah Moscow, topik lain yang tidak berpolitik tanpa ideologi,” katanya.

Anna, yang anak lelakinya menghadiri sekolah menengah di Moscow, juga berkata dia bersyukur kepada sekolah dan pentadbirnya kerana tidak mengambil “pendirian agresif” dan tidak menggunakan propaganda. Dia berkata sekolah itu mempunyai upacara lagu kebangsaan mingguan dan menampilkan pelajaran tentang Crimea tahun lalu, tetapi sedikit lagi, “jadi saya tidak risau tentangnya.”

Vladimir percaya bahawa guru yang berpendidikan dan berfikiran kritikal akan dapat mengelak keperluan itu. Jika mereka “licik dan fleksibel,” katanya, mereka mungkin secara formal melaksanakan apa yang diberitahu, tetapi pada hakikatnya diam-diam menggagalkannya.