Pemilihan tempatan dibuka di wilayah Ukraine yang dikawal Rusia

Pilihan raya tempatan telah dibuka untuk undi awal di kawasan Ukraine yang dikawal Rusia.

Tempat mengundi dibuka pada hari Khamis di wilayah pemisah Ukraine, termasuk Donetsk dan Zaporizhzhia, menurut media bebas Moscow Times. Warganegara mengundi untuk kedudukan badan perundangan serantau serta majlis tempatan.

Tentera Rusia berpakaian seragam ditempatkan berhampiran kebanyakan kemudahan mengundi bersama-sama polis, kononnya untuk “menyediakan keselamatan kepada ahli-ahli suruhanjaya pilihan raya,” menurut Datuk Bandar Donetsk Alexei Kulemzin.

PILIHAN RAYA RUSIA ADALAH ‘BIROKRASI YANG MAHAL’ YANG ‘TIDAK PERLU DIADAKAN,’ KATA JURUCACAK PUTIN

Wilayah-wilayah lain, seperti Kherson dan Luhansk, akan dibuka pada hari Sabtu.

Warganegara terpaksa mengundi calon-calon yang bertanding dengan lima parti politik yang diluluskan kerajaan Rusia.

Individu yang layak mengundi yang diduduki oleh perkhidmatan tentera diberikan akses kepada stesen mengundi mudah alih yang dibawa ke barisan hadapan.

PEMIMPIN PEMBANGKANG RUSIA ALEXEI NAVALNY DIJATUHKAN HUKUMAN 19 TAHUN PENJARA

“Pengundian awal ini diadakan untuk melindungi warganegara kami […] untuk mengelakkan kesesakan di tempat mengundi,” kata ahli suruhanjaya pilihan raya Donetsk Marina Guselnikova, menurut Moscow Times.

Pegawai-pegawai kerajaan Rusia secara terbuka menyatakan kepercayaan mereka bahawa pilihan raya demokratik tidak perlu dan bukan hak inheren warganegara.

Setiausaha akhbar Dmitry Peskov mengulas kepada media Rusia bahawa pilihan raya demokratik telah menjadi “birokrasi yang mahal” yang tidak berfaedah disebabkan sokongan meluas yang kononnya wujud untuk rejim Presiden Rusia Vladimir Putin.

“Pilihan raya adalah apa yang dituntut oleh demokrasi dan Putin sendiri memutuskan untuk mengadakannya, tetapi secara teori, ia tidak perlu diadakan,” kata Peskov kepada media negara RBK.