Produk penyakit residu minimum (MRD) Burning Rock menyokong kemajuan dalam rawatan kanser paru-paru sel bukan kecil peringkat awal, dengan keputusan diterbitkan dalam Cancer Cell

GUANGZHOU, China, 7 September 2023 – Burning Rock Biotech Limited (NASDAQ: BNR dan LSE: BNR, “Syarikat” atau “Burning Rock”) gembira untuk mengumumkan bahawa produk Minimal Residual Disease (MRD) diperibadikan kami, CanCatch® (panel PROPHETTM), telah didaftarkan dalam kajian pemerhatian prospektif (MEDAL, MEthylation based Dynamic Analysis for Lung cancer, NCT03634826).

MEDAL adalah kajian 5 tahun yang bertujuan untuk menyiasat kegunaan klinikal MRD dalam pesakit kanser paru-paru bukan sel kecil (NSCLC) dengan pelbagai pendekatan untuk mengesan ctDNA, termasuk MEDAL-Methylation dan MEDAL-PROPHET (penanda Prognostik dan Potensi terapeutik Pesakit-spesifik Pemantauan). Dalam kajian MEDAL-PROPHET, CanCatch® menunjukkan prestasi unggul dalam perbandingan berhadapan dengan assay MRD panel tetap tumor-agnostik dan panel tetap bermaklumat tumor.

Kami berbangga kerana menyaksikan CanCatch® sebagai alat sensitif untuk menyokong kegunaan klinikal ujian ctDNA untuk pengesanan MRD dan ramalan kekambuhan dalam NSCLC, yang mengenal pasti pesakit berisiko tinggi relaps, membantu pesakit menghadapi cabaran diagnostik, dan memudahkan pembuatan keputusan rawatan garis kemudian.

Rujukan
[1] Chen et al., Individualized tumor-informed circulating tumor DNA analysis for postoperative monitoring of non-small cell lung cancer, Cancer Cell (2023), https://doi.org/10.1016/j.ccell.2023.08.010.

Mengenai Burning Rock
Burning Rock Biotech Limited (NASDAQ: BNR dan LSE: BNR), yang misinya adalah untuk menjaga kehidupan melalui sains, memberi tumpuan kepada aplikasi teknologi penjujukan generasi seterusnya (NGS) dalam bidang onkologi presisi. Perniagaannya terdiri daripada i) ujian pemilihan terapi berasaskan NGS untuk pesakit kanser peringkat akhir, dan ii) pengesanan kanser awal, yang telah bergerak melampaui bukti konsep R&D ke peringkat pengesahan klinikal.

Untuk maklumat lanjut mengenai Burning Rock, sila layari: www.brbiotech.com.

Pertanyaan:
Hubungi: IR@brbiotech.com