Proteros biostructures dan Orion Pharma bersetuju untuk kerjasama pelbagai sasaran jangka panjang termasuk pembinaan bersama perpustakaan penyaringan molekul kecil HTS yang baru dan unik dengan sokongan penuh kimia Enamine

Perkongsian penyelidikan pelbagai sasaran untuk penemuan dadah dalam onkologi dan kesakitan
Pembinaan pustaka molekul kecil berkepelbagaian tinggi yang baru
Koleksi pustaka dibezakan oleh konsep reka bentuk unik baru berdasarkan set penapis pemilihan hak milik untuk memastikan kualiti tinggi dan rupa dadah setiap sebatian, dipilih secara selektif daripada pembekal kimia premium Enamine dan lain-lain

MARTINSRIED, Jerman dan MUNICH, Jerman, 6 Sept. 2023 – Proteros biostructures GmbH (“Proteros”) hari ini mengumumkan kerjasama baru dengan Orion Corporation (Espoo, Finland). Syarikat-syarikat tersebut terlibat dalam kolaborasi pelbagai sasaran peringkat awal untuk projek penemuan dadah menggunakan Platform Penemuan ‘Buah Tinggi’ Proteros, dan kini telah memutuskan untuk menggabungkan kepakaran mereka untuk mengumpul koleksi pustaka molekul kecil yang unik dan berbeza secara kimia. Perjanjian bukan eksklusif ini membolehkan Proteros secara eksklusif menawarkan akses kepada koleksi HTS perpustakaan berkualiti tinggi ini yang tidak berulang kepada semua pelanggan mereka.

Di bawah perjanjian itu, Orion membiayai bersama dan menyokong reka bentuk dan penjanaan pustaka yang mengandungi koleksi sangat pelbagai kemotip untuk saringan throughput tinggi (HTS) sasaran-agnostik. Koleksi molekul kecil, kira-kira 200 ribu sebatian, dibezakan oleh konsep reka bentuk unik yang dioptimumkan kepelbagaian kimia. Sebatian-sebatian bersumber terutamanya daripada pembekal kimia premium Enamine, rakan kongsi Proteros semasa untuk perkhidmatan kimia susulan trefera. Penggunaan set penapis pemilihan hak milik yang komprehensif menjamin kualiti tinggi dan rupa dadah sebatian individu yang diperiksa manusia dan mengurangkan sebatian gangguan pengukuran sejagat (PAINS) untuk menjamin setiap sebatian boleh dibangunkan dan mengikuti sifat kimia yang diingini. Kerjasama jangka panjang yang mapan dengan Enamine memastikan keterjejakan tinggi dan perkembangan cepat sebatian trefera.

“Dengan pustaka baru ini, kami bertujuan untuk membolehkan eksplorasi ruang kimia yang sangat pelbagai untuk pelanggan kami. Pemilihan kemotip adalah berdasarkan algoritma kepelbagaian ketat dan dipastikan boleh diguna pakai untuk mana-mana kelas sasaran,” kata Lars Neumann, Pengarah Penyelesaian Penemuan Proteros biostructures. “Reka bentuk unik ini membolehkan kami menawarkan pelanggan kami pilihan yang sangat baik untuk menemui Trefera Berkualiti untuk sasaran Buah Tinggi,” kata Debora Konz Makino Naib Presiden Penyelesaian Penemuan Proteros biostructures.

“Berdasarkan pengalaman dan kejayaan jangka panjang kami bekerja dengan Proteros kami yakin perjanjian ini akan meningkatkan aktiviti pencarian kami. Salah satu ciri utama pustaka juga SAR katalog yang cepat yang akan mempercepatkan pemilihan trefera secara signifikan dan membolehkan pilihan terbaik untuk program pengoptimuman utama. Seperti yang kita semua tahu, kualiti trefera adalah faktor kejayaan utama untuk kelajuan dan kejayaan dalam program penemuan dadah,” kata Leena Otsomaa, Naib Presiden Reka Bentuk Perubatan Orion Corp. “Kami juga sangat menantikan kerjasama untuk penemuan dadah peringkat awal dalam bidang terapeutik utama kami: onkologi dan indikasi kesakitan.”

Michael Bossert, Ketua Perikatan Strategik di Enamine, berkata: “Pustaka saringan rumah kami yang semakin berkembang, koleksi terbesar yang tersedia di dunia, merupakan titik permulaan ideal untuk mana-mana platform HTS dan pengenalan trefera untuk mengesan kemungkinan kesan bermanfaat terhadap mana-mana daripada sejumlah besar penyakit.” Beliau meneruskan: “Kami gembira telah dipilih untuk inisiatif ini sebagai pembekal sebatian utama, dan, di bawah kerjasama sedemikian, untuk meningkatkan perkongsian dengan Proteros untuk berkhidmat kepada pelanggan mereka setiap kali diperlukan melalui perkhidmatan kimia susulan trefera dan keupayaan ADMET/DMPK kami yang lancar. ”

Mengenai Proteros biostructures GmbH

Proteros adalah syarikat swasta dengan kepakaran dalam penemuan dadah berasaskan struktur yang dikuasakan oleh enjin penemuan terkini yang diubah suai khusus untuk membuka kunci sasaran dadah yang berkaitan penyakit yang paling mencabar secara teknikal. Syarikat itu menyediakan perkhidmatan penemuan molekul kecil dan platform teknologi pembolehannya yang komprehensif, seiring dengan akar kepada sains Pemenang Hadiah Nobel dan Institut Biokimia Max Planck, telah memungkinkan sumbangan menonjol ke beberapa program pengoptimuman utama dan sebatian peringkat klinikal.

Ketekunan saintifik Proteros boleh mempercepatkan jangka masa penyelidikan keseluruhan untuk pelanggan dengan menyelesaikan “Buah Tinggi” peringkat awal penemuan dan pembangunan dadah dan syarikat itu secara konsisten dilihat sebagai rakan kongsi pergi ke untuk Perkhidmatan Pengoptimuman Trefera ke Utama. Proteros menyokong banyak daripada 20 syarikat farmaseutikal terbesar di dunia dan lebih daripada 200 rakan kongsi farmaseutikal dan bioteknologi di Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.proteros.com.

Mengenai Orion Corp. Orion adalah syarikat farmaseutikal Finland yang beroperasi di peringkat global – pembangunan kesejahteraan. Kami membangunkan, mengilang dan memasarkan farmaseutikal dan bahan farmaseutikal aktif manusia dan veterinar. Kami percaya bahawa kesihatan dan kesejahteraan mewujudkan asas untuk kehidupan dan masyarakat yang baik. Orion mempunyai portfolio luas ubat proprietari dan generik serta produk penjagaan kendiri. Bidang terapi teras R&D farmaseutikal kami adalah onkologi dan kesakitan. Produk proprietari yang dibangunkan oleh Orion digunakan untuk merawat kanser, penyakit neurologi dan pernafasan, antara lain. Jualan bersih Orion pada tahun 2022 berjumlah EUR 1,341 juta dan syarikat itu mempunyai kira-kira 3,500 pekerja pada akhir tahun. Saham A dan B Orion disenaraikan di Bursa Saham Helsinki.

Maklumat Perhubungan

Untuk ProterosDr. Debora Konz Makino VP Unit Perniagaan Penyelesaian PenemuanTelefon: +49 89 700761-0E-mel: Discovery-Solutions@proteros.de

Untuk Orion Corp.Dr. Leena OtsomaaVP Reka Bentuk PerubatanTelefon: +358 10 426 64315E-mel:leena.otsomaa@orionpharma.com

Media HubunganMC Services AGDr. Regina Lutz, Shaun BrownTelefon: +49 89 210228-38Telefon: +44 7867 515 918E-mel: proteros@mc-services.eu