Repairon Lantik Pengasas Bersama Dr. Lothar Germeroth sebagai Ketua Pegawai Eksekutif

GÖTTINGEN, Jerman, 15 Sept. 2023 – Repairon, sebuah syarikat bioteknologi peringkat klinikal Jerman yang memberi tumpuan kepada membangunkan rawatan pemulihan novel untuk kegagalan jantung, hari ini mengumumkan Dr. Lothar Germeroth, Pengerusi Eksekutif Repairon GmbH, telah dilantik ke jawatan Ketua Pegawai Eksekutif. Dr. Germeroth, yang merupakan Pengasas Bersama dan pemegang saham utama Repairon, akan mengekalkan peranannya sebagai Pengerusi Eksekutif.

Dr. Germeroth ialah ahli biokimia terlatih dan usahawan bioteknologi bersiri dengan kepakaran yang luas dalam mengasaskan dan membangunkan syarikat bioteknologi bersaiz kecil dan sederhana. Melalui penubuhan Stage cell therapeutics GmbH, yang membangunkan proses berprestasi tinggi untuk pengeluaran terapi sel, Dr. Germeroth terlibat dalam beberapa transaksi perniagaan yang berjaya, termasuk pengambilalihan Stage cell therapeutics oleh Juno Therapeutics. Juno kemudiannya diambil alih oleh Celgene, yang sendirinya menjadi anak syarikat Bristol Myers Squibb. Dr. Germeroth menyertai setiap syarikat sebagai sebahagian daripada syarat setiap pengambilalihan dan sehingga kini berkhidmat sebagai ahli pasukan pengurusan Juno Therapeutics dan pasukan pengurusan terapi sel global Bristol Myers Squibb. Beliau memegang beberapa paten untuk sistem pembuatan sel automatik.

“Ini adalah satu keistimewaan untuk mengambil peranan sebagai CEO di Repairon di mana saya akan bekerja rapat dengan pasukan Repairon yang berpengalaman dan berbakat untuk menjadikan produk otot jantung direka bentuk Repairon sebagai rawatan transformatif untuk kegagalan jantung teruk,” kata Dr. Lothar Germeroth, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi Eksekutif Repairon. “Ini adalah masa yang sangat menarik untuk Repairon. Aset utama kami sedang membuat kemajuan klinikal yang sangat memberangsangkan dalam percubaan BioVAT-HF Fasa 1/2 dengan menunjukkan profil keselamatan yang baik dan tanda-tanda pertama fungsi jantung yang bertambah baik pada pesakit dengan kegagalan jantung teruk. Kami menjangkakan data interim pada dos tertinggi yang diuji pada Q2/Q3 2024 dan kami mula memajukan rancangan kami untuk pembangunan produk komersial. Saya berharap untuk memimpin Repairon ke arah pencapaian tonggak seterusnya yang penting, bekerja keras untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan kegagalan jantung teruk secara signifikan.”

“Dr. Germeroth telah menjadi tokoh utama di Repairon sejak syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2014 dan kami sangat gembira mengalu-alukan Lothar ke peranannya yang baru sebagai Ketua Pegawai Eksekutif,” kata Profesor Wolfram-Hubertus Zimmermann, Pengasas Bersama Repairon, Pencipta teknologi EHM, dan Pengarah Kajian BioVAT-HF. “Pengalaman luas Lothar dalam bioteknologi dan perniagaan serta pemahaman mendalamnya tentang Repairon dan misi kami menjadikannya calon ideal untuk memajukan syarikat ke peringkat klinikal dan komersial seterusnya.”

Mengenai Repairon
Repairon ialah sebuah syarikat bioteknologi peringkat klinikal Jerman swasta yang memberi tumpuan kepada membangunkan rawatan untuk kegagalan jantung. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2014 berdasarkan kerja perintis Profesor Wolfram-Hubertus Zimmermann dan pasukannya, yang telah membangunkan beberapa teknologi kejuruteraan tisu dengan kebolehgunaan terdokumentasi dalam pembaikan organ. Calon terapeutik utama Repairon, otot jantung direka bentuk (EHM), sedang dinilai dalam percubaan klinikal Fasa 1/2 sebagai Jaringan Bantuan Ventrikel Biologi dalam Kegagalan Jantung Terminal (BioVAT-HF). Repairon mengekalkan perkongsian yang kukuh dengan Pusat Perubatan Universiti di Göttingen dan Pusat Penyelidikan Kardiovaskular Jerman (DZHK). Ibu pejabat syarikat terletak di Göttingen, Jerman.

Hubungi
Hubungi
Rudolf-Wissell-Str. 28a
37079 Göttingen, Jerman
www.repairon.de

Dr. Lothar Germeroth
Ketua Pegawai Eksekutif
germeroth@repairon.de