Sistem Pengoperasian Identiti (idOS) Dilancarkan: Pengurusan identiti yang benar-benar dimiliki pengguna akan datang ke NEAR, Gnosis, dan Aleph Zero

BERLIN, Sept. 14, 2023 — Hari ini menyaksikan pelancaran idOS (Sistem Pengoperasian Identiti), satu penyelesaian sumber terbuka, rantaian agnostik yang direka untuk berfungsi sebagai lapisan identiti web3. idOS dibina berdasarkan prinsip-prinsip reka bentuk rantaian agnostik, pematuhan, kedaulatan diri dan pendesentralan. Fractal ID adalah salah satu rakan kongsi pembinaan utama platform idOS.

Perkongsian Strategik Menjadi Tumpuan

idOS adalah usaha kolaboratif, dikuasakan oleh perkongsian strategik dengan pemimpin industri seperti Fractal ID, Kwil, NEAR, Gnosis, dan Aleph Zero. Perkongsian ini menyumbang kepada pembangunan, penggunaan, dan skalabiliti idOS, menjadikannya satu penyelesaian yang kukuh dan komprehensif untuk pengurusan identiti terdesentralisasi.

Pagoda, pasukan Protokol NEAR yang membina alat pengasas dan pembangun di near.org, akan mengintegrasikan idOS untuk memberdayakan kes penggunaan siap pakai seperti komponen media sosial terdesentralisasi dengan penyelesaian identiti terbina dalam.

Gnosis Pay akan menggunakan idOS untuk pengurusan identiti penerbitan kad debit dalam gabungan dengan penyedia bank Monerium. Kedua-duanya adalah atau menggunakan entiti yang diwajibkan Eropah dan mematuhi beberapa peraturan pasaran kewangan yang paling ketat di dunia.

Dengan Aleph Zero, pasukan teras idOS akan bekerja untuk membolehkan kredensial disahkan berasaskan ZK yang boleh digunakan bersama dalam pelbagai kes penggunaan DeFi privasi dipertingkatkan runcit dan institusi. Dengan pematuhan dan amalan AML terbaik menjadi tumpuan, kedua-dua Aleph Zero dan idOS berusaha untuk membolehkan paradigma baharu dalam pendekatan aset digital yang mesra pengawalseliaan, dan namun sulit. Pelaksanaan langsung yang akan datang bagi teknologi ini termasuk integrasi asli dengan AZERO.ID, perkhidmatan DNS Aleph Zero, serta integrasi dengan Common, penggabung buku pesanan privasi-dahulu.

Mengapa idOS Adalah Permainan Pengganti

Web3 bermula dengan janji untuk versi internet yang dikawal oleh pengguna. Namun, kita gagal mengguna pakai piawaian identiti terdesentralisasi. Dengan trafik bot merebak di web3 dan internet secara keseluruhan, serta AI mengaburkan garis selanjutnya, sudah tiba masanya untuk menawarkan pendekatan berpusat pengguna untuk pengurusan identiti. idOS membolehkan individu mempunyai kawalan penuh ke atas data mereka tanpa perantara pihak ketiga, menjadikannya pilihan yang boleh dipercayai dan selamat untuk perniagaan dan individu.

“Matlamat idOS adalah untuk membolehkan pengguna mengurus identiti mereka sendiri di seluruh web. Rakan kongsi kami Gnosis, NEAR dan Aleph Zero membantu kami memahami apa yang diperlukan agar identiti terdesentralisasi benar-benar diterima pakai secara meluas. Web3 tidak memerlukan teknologi pengesahan berpusat lagi atau rantai identiti berdiri sendiri tanpa penggunaan. Yang diperlukan adalah kebolehgabungan, kerjasama dan kedaulatan diri – inilah idOS,” kata Julian Leitloff, Pengasas Bersama & CEO Fractal ID. Fractal ID adalah salah satu rakan kongsi pembinaan utama platform idOS.

Membezakan idOS daripada Pesaing seperti Worldcoin

Walaupun penyelesaian lain seperti Worldcoin memberi tumpuan kepada biometrik dan inovasi pengesahan serta berjanji untuk akhirnya mendesentralisasikan pemilikan data, idOS dilancarkan sebagai protokol bersumber terbuka, berdaulat-diri dari permulaan. Sebagai salah satu protokol penyimpanan terdesentralisasi pertama, idOS mematuhi undang-undang perlindungan data dan selanjutnya diarah untuk memenuhi keperluan pengenalan yang dikawal selia. Tidak seperti penyelesaian berpusat, idOS memberi pengguna kawalan ke atas data mereka, tanpa bergantung kepada pihak ketiga.

Ciri-ciri Utama

Kebolehoperasian antara rantai secara agnostik: Sumber terbuka, boleh digabungkan dan boleh diintegrasikan di seluruh ekosistem blockchain pelbagai.
Pematuhan: Direka untuk selaras dengan undang-undang perlindungan data seperti GDPR.
Pengurusan Data Kedaulatan Diri: Pengguna boleh mengurus identiti mereka secara berdaulat, bebas daripada kawalan pihak ketiga.
Pendesentralan: Menggunakan Rangkaian Node dStorage untuk memastikan ketersediaan data walaupun ketika pengguna luar talian.

Gambaran Teknikal

idOS terdiri daripada dua komponen utama: Rangkaian Node dStorage dan Protokol Pengurusan Akses. Komponen ini bekerja seiring untuk menyediakan sistem pengurusan identiti yang selamat dan cekap. idOS juga menawarkan SDK untuk aplikasi terdesentralisasi (dApps) untuk mengintegrasikan dengan lancar dan Papan Pemuka Data untuk pengguna mengurus data yang disimpan.

Keselamatan dan Penyulitan

idOS menggunakan algoritma penyulitan terkini untuk melindungi data pengguna.

Hala Tuju Masa Depan

idOS mempunyai jadual untuk pendesentralan progresif dan merancang untuk digunakan di beberapa rantai terdesentralisasi, memastikan skalabiliti dan keselamatan.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web di idos.network.

Foto yang mengiringi pengumuman ini boleh didapati di

https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/2448aa35-60a7-46b3-86b7-94b4714d01b2

https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/21d196c2-bfda-42ad-9d0a-58c2c21e39f8

HUBUNGI: lluis@fractal.id