Smart Share Global Limited Umumkan Lanjutan Program Pembelian Semula Saham dan Perubahan Pasukan Pengurusan

SHANGHAI, China, 18 Sept. 2023 – Smart Share Global Limited (“Energy Monster” atau “Syarikat”), sebuah syarikat teknologi pengguna yang menyediakan perkhidmatan pengecasan peranti mudah alih, hari ini mengumumkan lanjutan program pembelian semula saham dan perubahan kepada pasukan pengurusan.

LANJUTAN PROGRAM PEMBELIAN SEMULA SAHAM

Lembaga pengarah Syarikat (”Lembaga”) telah memberi kuasa lanjutan 12 bulan kepada program pembelian semula saham sedia ada (”Program Pembelian Semula Saham”) sehingga 27 September 2024. Program Pembelian Semula Saham pada asalnya diluluskan oleh Lembaga pada 28 September 2021, di mana Syarikat boleh membeli semula sehingga AS$50.0 juta sahamnya (termasuk dalam bentuk ADS) sehingga 27 September 2022. Pada 28 September 2022, Syarikat mengumumkan bahawa Program Pembelian Semula Saham dilanjutkan sehingga 27 September 2023 seperti yang diberi kuasa oleh Lembaga. Setakat 15 September 2023, Syarikat secara kumulatif telah membeli semula kira-kira AS$5.7 juta sahamnya (termasuk dalam bentuk ADS) di bawah Program Pembelian Semula Saham.

Cadangan pembelian semula Syarikat boleh dibuat dari semasa ke semasa melalui urus niaga pasaran terbuka pada harga pasaran yang berkuat kuasa, dalam urus niaga rundingan persendirian, dalam urus niaga blok dan/atau melalui cara yang dibenarkan secara sah yang lain, bergantung kepada keadaan pasaran dan mematuhi peraturan dan undang-undang yang berkenaan. Syarikat tidak mempunyai obligasi untuk membeli semula saham, dan Lembaga akan mengkaji semula Program Pembelian Semula Saham dari semasa ke semasa dan boleh membenarkan pelarasan terhadap terma dan saiznya atau menggantung atau menamatkan program tersebut. Syarikat menjangkakan untuk membiayai pembelian semula di bawah Program Pembelian Semula Saham dengan baki tunai sedia ada.

PERUBAHAN KEPADA PASUKAN PENGURUSAN

Syarikat mengumumkan bahawa Ketua Pegawai Teknologinya, Encik Xiaowei Li, telah mengemukakan peletakan jawatannya daripada Syarikat atas sebab peribadi. Peletakan jawatan akan berkuat kuasa pada 31 Oktober 2023. Lembaga telah meluluskan pencalonan Encik Peifeng Xu ke jawatan Presiden Syarikat, sebagai tambahan kepada peranannya sebagai Pengarah Syarikat. Perlantikan akan berkuat kuasa pada 18 September 2023. Berikutan perlantikan tersebut, Encik Xu akan menguruskan operasi dan penyelidikan serta pembangunan perniagaan pengecasan peranti mudah alih Syarikat dan akan terus melapor kepada Encik Mars Guangyuan Cai, Pengerusi Lembaga dan Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat.

“Bagi pihak Lembaga dan keluarga Energy Monster, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Xiaowei atas dedikasi dan sumbangannya kepada Syarikat selama ini, dan kami semua ingin mengucapkan selamat maju jaya kepadanya dalam usaha masa depannya,” kata Mars Guangyuan Cai, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif. “Pada masa yang sama, kami dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Peifeng telah dilantik sebagai Presiden Syarikat dan akan memimpin usaha penyelidikan dan pembangunan perniagaan pengecasan peranti mudah alih kami. Kami percaya kepakaran operasi Peifeng seiring dengan pemahamannya yang jelas tentang keperluan pasaran akan membolehkan Energy Monster menyampaikan penyelesaian perkakasan dan perisian yang disesuaikan dengan keperluan pengguna dan rakan kongsi kami, yang seterusnya akan mendorong peningkatan kecekapan dan daya saing kami.”

“Kami gembira untuk mengumumkan lanjutan program pembelian semula saham kami,” kata Maria Yi Xin, Ketua Pegawai Kewangan. “Kami kekal positif tentang prospek Syarikat terutamanya memandangkan pemulihan pertumbuhan dan keuntungan kami tahun ini. Lanjutan program pembelian semula saham mengukuhkan keyakinan kami terhadap prospek Energy Monster, kerana kami kekal komited untuk memberi nilai kepada pemegang kepentingan kami.”

Mengenai Smart Share Global Limited

Smart Share Global Limited (Nasdaq: EM), atau Energy Monster, adalah sebuah syarikat teknologi pengguna dengan misi untuk memberi tenaga kepada kehidupan seharian. Syarikat ini adalah penyedia perkhidmatan pengecasan peranti mudah alih terbesar di China dengan pangsa pasaran nombor satu. Syarikat ini menyediakan perkhidmatan pengecasan peranti mudah alih melalui power banknya, yang ditempatkan di POI seperti tempat hiburan, restoran, pusat membeli-belah, hotel, hab pengangkutan dan ruang awam. Pengguna boleh mengakses perkhidmatan dengan mengimbas kod QR pada kabinet Energy Monster untuk membebaskan power bank. Setakat 30 Jun 2023, Syarikat mempunyai 8.0 juta power bank di 1,109,000 POI di seluruh lebih 1,900 daerah dan daerah peringkat daerah di China.

Hubungi Kami

Hubungan Pelabur

Hansen Shi

ir@enmonster.com

Penafian Liabiliti

Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan pandangan masa depan. Kenyataan ini dibuat di bawah peruntukan “perlindungan hab perlindungan” Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Dalam beberapa kes, kenyataan pandangan masa depan boleh dikenal pasti melalui perkataan atau ungkapan seperti “mungkin”, “akan”, “jangkaan”, “menganggarkan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “berpotensi”, “terus”, “kemungkinan besar” atau ungkapan lain yang serupa. Antara perkara lain, program pembelian semula saham, serta rancangan strategik dan operasi Syarikat, mengandungi kenyataan pandangan masa depan. Syarikat juga boleh membuat kenyataan pandangan masa depan secara bertulis atau lisan dalam laporannya yang difailkan dengan, atau diserahkan kepada, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (“SEC”), dalam laporan tahunan kepada pemegang saham, dalam siaran akhbar dan bahan bertulis lain dan dalam kenyataan lisan yang dibuat oleh pegawai, pengarah atau pekerjanya kepada pihak ketiga. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan Syarikat, adalah kenyataan pandangan masa depan. Kenyataan pandangan masa depan melibatkan risiko tidak pasti yang inheren, dan beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan ketara daripada yang terkandung dalam mana-mana kenyataan pandangan masa depan, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut: strategi Energy Monster; pembangunan perniagaan, keadaan kewangan dan keputusan operasinya pada masa depan; kesan kemajuan teknologi ke atas harga dan permintaan perkhidmatannya; persaingan dalam industri perkhidmatan pengecasan peranti mudah alih; dasar dan peraturan kerajaan China yang mempengaruhi industri perkhidmatan pengecasan peranti mudah alih; perubahan dalam hasil, kos atau perbelanjaannya; risiko bahawa COVID-19 atau risiko kesihatan lain di China atau global boleh menjejaskan operasi atau keputusan kewangannya; keadaan ekonomi dan perniagaan secara umum secara global dan di China serta andaian yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana daripada yang tersebut di atas. Maklumat lanjut mengenai risiko, ketidakpastian atau faktor ini termasuk dalam pengemukaan Syarikat kepada SEC. Semua maklumat yang diberikan dalam siaran akhbar ini adalah setakat tarikh siaran akhbar ini, dan Syarikat tidak mengambil apa-apa kewajipan untuk mengemas kini maklumat tersebut, kecuali diperlukan di bawah undang-undang yang berkenaan.