11 mati angkara Covid-19 hari ini

Kuala Lumpur: Sebelas kes kematian akibat Covid-19 direkodkan hari ini, menjadikan ia antara jumlah kes kematian tertinggi pernah dicatatkan sepanjang penularan pandemik ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, 11 kematian direkodkan itu membabitkan tujuh wanita dan empat lelaki tempatan berusia 50 hingga 81 tahun.

“Kematian direkodkan di Selangor, Johor, Negeri Sembilan, Kelantan dan Sabah dengan 10 daripadanya memiliki rekod penyakit kronik,” katanya pada kenyataan.

Pada masa sama, kes positif Covid-19 kembali empat angka dengan 1,075 kes direkodkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Dr Noor Hisham berkata, ini menjadikan jumlah kes positif di Malaysia kepada 69,095 kes dengan jumlah kes aktif kebolehjangkitan adalah 10,802 kes.

“Hanya tiga kes import direkodkan hari ini manakala selebihnya adalah kes jangkitan tempatan.

“Negeri di Lembah Klang melaporkan jumlah kes harian 508 dengan Selangor merekodkan 459 kes.

“Sabah merekodkan 310 kes diikuti dengan Johor sebanyak 78 kes,” katanya.

Beliau berkata, 48 kes yang dilaporkan pula adalah kluster di penjara membabitkan Kluster Penjara Jalan Harapan dengan 41 kes, Kluster Tembok dan Kluster Matambai masing-masing tiga kes manakala Kluster Bakti satu kes.

Katanya, KKM merekodkan 948 kes sembuh hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes sembuh sepenuhnya adalah 57,917 kes.

Beliau berkata, sehingga kini, 116 kes positif sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 46 kes memerlukan bantuan pernafasan.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19