Bawah pelampung ada teh Cina

Johor Bahru: Meletakkan dadah dalam pelampung dan diikat pada boya di tengah laut.

Itu antara taktik terkini penyeludupan dadah merentas sempadan yang dikesan Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia Johor (Maritim Malaysia) di Perairan Tanjung Piai, Pontian dalam rondaan Op Benteng Laut, semalam.

Timbalan Pengarah (Operasi) Maritim Johor, Kepten Maritim Sanifah Yusof berkata, dalam rondaan itu pihaknya menemui dua pelampung mengandungi dadah jenis methapethamin atau syabu yang diikat pada boya di posisi, kira-kira 1.9 batu nautika Barat Daya Tanjung Piai, Pontian.

Katanya, hasil pemeriksaan mendapati dua pelampung berwarna putih berukuran 35.56 sentimeter setiap satu mengandungi empat bungkusan teh Cina.

“Apabila pemeriksaan lanjut mendapati bungkusan itu mengandungi 4.10 kilogram dadah dengan purata 1.03 kilogram setiap bungkusan yang mengandungi serbuk kristal disyaki dadah jenis methapethamin atau syabu bernilai RM225,000.

“Kita percaya ada individu yang menaiki bot kecil meletakkan pelampung ini di boya. Kemudian akan ada satu lagi bot yang besar untuk menghantar pelampung ini ke sempadan.

“Kawasan penemuan pelampung yang diikat pada boya adalah laluan sibuk kapal dagangan. Kita juga tidak menolak kemungkinan pihak di sebelah sana (penyeludup Indonesia) akan cuba masuk untuk mengambil dadah dikawasan boya,” katanya pada sidang media di Pejabat Maritim Malaysia Johor di sini, semalam.

Jelas Sanifah, pelampung itu dipotong bagi memasukkan paket dadah dan kemudian dililit pita pelekat.

Katanya bagi mengelakkan air memasuki dan menenggelamkan pelampung itu, penyeludup terbabit turut mengikat pelampung dengan tong minyak kosong.

“Boya adalah untuk navigasi atau pandu arah di laut. Modus operandi ini adalah kali pertama dikesan di perairan ini. Sebelum ini pernah ada kes dadah diikat pada kayu pancang di persisir perairan Parit Jawa, Muar awal tahun ini.

“Tiada tangkapan dibuat namun pihak kami akan menjalankan siasatan lanjut kes ini bagi menjejaki pihak dan penjenayah yang terbabit dalam pengedaran dadah serta dalang jenayah rentas sempadan akan dikenakan tindakan keras,” katanya.

Kes disiasat mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952.

Sanifah (tengah) menunjukkan kawasan dadah ditemui terikat pada boya di tengah laut di Perairan Tanjung Piai.
Sanifah (tengah) menunjukkan kawasan dadah ditemui terikat pada boya di tengah laut di Perairan Tanjung Piai.