Buat video dedah kegiatan haram dan serah pada KDN – Hamzah Zainuddin

KEMENTERIAN Dalam Negeri (KDN) akan mengambil tindakan tegas terhadap polis yang terbabit dalam melindungi kegiatan perjudian.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, tindakan tegas itu bukan saja di kawasan tertentu seperti di Sungai Buloh yang tular berikutan pendedahan Asri Janggut kelmarin tetapi merangkumi seluruh negara.

“Jika ada aduan seperti ini, saya nak maklumkan di sini, tindakan tegas bukan hanya terhadap orang yang melakukan, begitu juga kepada anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang ada di situ.

“Kalau betul-betul mereka terbabit kita akan bagi kepada jawatankuasa disiplin untuk memastikan mereka boleh diambil tindakan mengikut apa yang patut kita akan buat,” katanya pada sidang media di Pejabatnya di Parlimen, hari ini.

Terdahulu, Hamzah mengadakan pertemuan dengan Pengasas Hot Burger Malaysia, Mohd Asri Hamid, 42, atau lebih dikenali dengan panggilan Asri Janggut bagi mengetahui pendedahan yang ditularkan berhubung aktiviti perjudian dan perniagaan haram di Bandar Baru Sungai Buloh.

Beliau mahu mendapatkan gambaran sebenar daripada Asri berhubung pendedahannya selain memberikan nasihat ekoran pendedahan yang dibuat itu boleh mengundang risiko kepada dirinya dan keluarga.

Hamzah turut memberikan nasihat kepada orang ramai supaya tidak sesekali membuat pendedahan secara terbuka mengenai aktiviti haram sebagaimana yang dilakukan oleh Asri.

Ini kerana katanya, beliau bimbang pihak yang mendedahkan maklumat itu akan mendapat ancaman dan adalah lebih baik sekiranya ia diserahkan kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut.

“Lain kali buat video elok-elok dan hantar kepada saya. Video itu boleh dihantar ke pejabat saya di KDN di Putrajaya.

“Jangan buat macam Asri ditularkan, nanti jadi macam-macam masalah. Belum sampai kepada saya dah jadi isu. Nanti jadi masalah kepada diri dan keluarga dia.

“Kalau ada orang nak buat hantar kepada saya dulu. Biar saya tengok dan saya buat penyelidikan yang lebih sesuai mengikut perundangan yang ada,” katanya.

Menurutnya, mungkin pasukan Bukit Aman yang akan dikerahkan ke kawasan tertentu untuk sebarang bentuk video aduan berkaitan rumah perjudian seumpamanya berbanding polis di daerah yang berkenaan.

“Kalau dah benda (video kegiatan rumah judi) itu datang terus kepada saya, tak semestinya saya menggunakan OCPD (Ketua Polis Daerah).

“Mungkin saya boleh menggunakan pasukan yang datangnya dari Bukit Aman contohnya, itu semua kita akan pastikan,” katanya.

Berita berkaitan

• Saya dengar sendiri penjelasan beliau – KPN

• Saya belum dapat maklumat – Datuk Bandar Shah Alam

• Asri Janggut dah jumpa KPN

• Saya serah 100 peratus kepada Allah – Asri Janggut

• Pendedahan Asri Janggut akan dibangkitkan di Dewan Rakyat

• SPRM cari penguat kuasa lindung perniagaan haram di Sungai Buloh

• ‘Hak polis untuk nafi tapi saya penduduk asal di situ’ – peniaga burger [METROTV]

• ‘Bagus, ada orang berani, ikhlas…’ – KPN

• Polis buat laporan polis terhadap peniaga burger tular

• Gerai burger disita selepas nasihat tak diendah: MBSA