COVID-19: Penjara terlalu sesak, Indonesia bebaskan 18,000 banduan

Petugas dari Palang Merah Indonesia menyembur bahan nyahkuman untuk mengelakkan penyebaran COVID-19 di penjara di republik itu. – Reuters

MAJENE: Indonesia telah membebaskan kira-kira 18,000 banduan dalam usaha untuk menghentikan penyebaran wabak COVID-19 di penjara-penjaranya yang mengalami masalah kesesakan, kata pihak berkuasa pada Khamis.

Langkah itu diambil sehari selepas pemerintah republik berkenaan mengumumkan tentang pembebasan lebih daripada 30,000 banduan untuk mengelak risiko virus itu tersebar dengan lebih cepat.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebelum ini menyeru agar penghuni penjara yang berisiko terhadap jangkitan dibebaskan, dengan Afghanistan telah mengumumkan akan membebaskan 10,000 tahanan.

"Sasaran kami adalah untuk membebaskan 30,000 penghuni, tetapi jumlah itu mungkin akan bertambah," kata Rika Aprianti, jurucakap Ketua Pengarah Pemulihan.

Arahan pelepasan daripada pemerintah itu merangkumi pesalah juvana dan tahanan dewasa yang telah selesai menjalani sekurang-kurangnya dua pertiga daripada hukuman mereka.

Banduan dinasihatkan untuk menjalani kuarantin di rumah selepas dibebaskan.

Badan hak asasi manusia, Amnesty International, mengalu-alukan keputusan itu, tetapi menggesa kerajaan untuk mengambil keputusan yang wajar dan membebaskan banduan dalam kalangan warga emas yang mempunyai masalah kesihatan.

"Mereka terdedah kepada COVID-19 dan mereka mesti dibebaskan," kata Pengarah Eksekutif Amnesty Indonesia, Usman Hamid.