Hanya boleh sekali ke tandas

Beijing: Mendakwa pekerjanya malas dan kerap menggunakan alasan mahu ke tandas untuk curi tulang menyebabkan sebuah syarikat di Dongguan, Wilayah Guangdong mengeluarkan peraturan melarang pekerjanya ke tandas lebih daripada sekali.

Malah, mana-mana pekerja yang mahu menggunakan tandas lebih daripada sekali perlu mendapat kebenaran daripada ketua bahagian masing-masing dan mereka yang melanggar peraturan itu boleh didenda 20 yuan (RM12.50).

Notis peraturan syarikat terbabit tular di media sosial, malah menunjukkan tujuh pekerja sudah dikenakan tindakan pada 20 dan 21 Disember lalu.

Ketika menjelaskan perkara itu di Guangdong TV, pengurus syarikat dikenali Cao berkata, pihak pengurusan menetapkan peraturan itu kerana mendapati ramai pekerjanya malas selain menjadikan alasan mahu ke tandas untuk merokok dan mengelak daripada melakukan tugas.

“Kami tidak tahu bagaimana lagi caranya untuk bertindak kerana hakikatnya, ada pekerja yang malas. Pihak pengurusan sudah menegur pekerja terbabit, tetapi tiada perubahan positif setakat ini,” katanya yang memberitahu langkah itu lebih baik daripada memberhentikan pekerja kerana kesukaran mencari pengganti.

Kakitangan yang melakukan kesalahan itu juga dikatakan tidak membayar denda dalam bentuk tunai sebaliknya, ia ditolak daripada bonus bulanan mereka.

Susulan perkara terbabit yang mencetuskan kemarahan warganet China, Biro Keselamatan Sosial dan Sumber Manusia, Majlis Perbandaran Dongguan mengambil tindakan dengan menyiasat syarikat berkenaan.

Wakil perbandaran itu dilapor memberitahu media tempatan, The Paper bahawa peraturan terbabit adalah tidak sah.

Isu berhenti rehat untuk ke tandas adalah isu serius di China dengan syarikat swasta mengambil pendekatan pelik untuk mengawal pekerja yang ke tandas.

Tahun lalu, sebuah perusahaan dikatakan memasang timer di dalam kubikel tandas dan SCMP melaporkan pada 2018, sebuah syarikat teknologi besar, NetEase membelanjakan dua juta yuan untuk menyekat perkhidmatan internet di tandas.