Nak jimat duit

Kuala Lumpur: Perbelanjaan pembelian pemain dan barisan kejurulatihan pada musim depan dilihat menurun sehingga 30 peratus membabitkan pasukan Liga Malaysia (Liga M) berikutan kekurangan dana selain pandemik Covid-19 menyebabkan mereka berbelanja secara berhemah.

Namun, di sebalik kekangan berkenaan masih lagi terdapat pasukan yang dilihat tetap mengeluarkan sejumlah perbelanjaan yang agak besar bagi memastikan mereka tampil lebih meyakinkan, sekali gus memberi amaran kepada pesaing mereka nanti.

Pengarah Urusan Action Football Asia (M) Sdn Bhd Effendi Jagan Abdullah berkata, Selangor dilihat antara pasukan yang tampil kelainan pada musim depan apabila mengeluarkan perbelanjaan besar dalam memantapkan barisan kejurulatihan dan pemain mereka.

Beliau berkata, pasukan lain seperti Melaka, Pahang, Kedah, Perak dan Terengganu pula dilihat lebih mengamalkan langkah penjimatan dengan melepaskan beberapa tonggak dan pemain berbakat mereka bagi memberi laluan kepada ‘ubi muda’ masing-masing.

“Ketika ini, kita boleh menyaksikan Selangor mendahului pasukan lain dalam perbelanjaan mendapatkan jurulatih dan pemain pada musim depan.

“Kita melihat mereka membawa masuk jurulatih dan pemain import dari Jerman untuk menguatkan lagi kesebelasan utama selain membawa masuk beberapa tonggak lain.

“Melaka, Pahang, Kedah, Perak dan Terengganu pula lebih mengambil sikap berjimat cermat dengan mengekalkan pemain sedia ada selain membawa masuk pemain lebih muda,” katanya, ketika dihubungi Arena Metro.

Selain itu, Liga Perdana pula menyaksikan Sarawak United perlu diberikan perhatian oleh pasukan lain apabila mereka turut memperkasakan barisan kejurulatihan dengan melantik bekas jurulatih kebangsaan B Sathianathan sebagai Pengarah Teknikal.

“Sudah tentu akan ada beberapa pembaharuan dilakukan Sarawak United dalam menguatkan lagi pasukan.

“Selain itu, Johor Darul Ta’zim (JDT) pula berada dalam kelas tersendiri dengan barisan pemain sedia ada sememangnya sudah mantap dan hanya melakukan beberapa penambahan saja,” katanya.