Pencemaran Sungai Gong: Dua pekerja kilang direman enam hari

Kuala Lumpur: Dua pekerja sebuah kilang ditahan reman enam hari mulai hari ini berhubung kejadian pencemaran sumber air di Sungai Gong, Rawang.

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan ke atas kedua-dua suspek lelaki berusia 20 dan 57 tahun oleh Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan di Mahkamah Majistret Selayang di sini, hari ini.

Terdahulu, kedua-dua lelaki itu dibawa ke Kompleks Mahkamah Selayang pada 9.15 pagi ini selepas ditahan semalam di sebuah premis di Jalan Batu Arang, Rawang.

Mereka ditahan reman bagi siasatan kes mengikut Seksyen 430 Kanun Keseksaan iaitu bagi kesalahan melakukan khianat dengan mendatangkan bencana terhadap perjalanan tali air sehingga menyebabkan susut bekalan air kepada manusia dan haiwan.

Seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang daripada lima tahun dan maksimum 30 tahun dengan denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Sabtu lalu empat pengurus kilang direman enam hari sehingga Khamis ini berhubung kejadian sama mengikut seksyen sama.

Kesemua suspek lelaki berumur dalam lingkungan 50 hingga 60 yang juga adik beradik menguruskan kilang itu selepas kematian bapa mereka.

Susulan pencemaran minyak daripada kilang itu pada Khamis lepas, Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1, 2, 3 dan Rantau Panjang dihenti tugas, menyebabkan 1,292 kawasan di tujuh wilayah sekitar Lembah Klang mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual.