Setiausaha Pendidikan UK mohon maaf ketidakadilan penilaian pelajar

Williamson berkata, beliau percaya sistem yang awalnya digunakan untuk menentukan gred adalah sesuai, tetapi terdapat ketidakadilan yang jelas dalam sistem itu serta tindakan perlu diambil. – REUTERS

SETIAUSAHA Pendidikan Britain, Gavin Williamson memohon maaf selepas membatalkan dasar penilaian peperiksaan yang membuatkan ribuan pelajar lepasan sekolah berusia 18 tahun berkemungkinan gagal mendapat tempat di universiti.

Permohonan maaf itu menyusul selepas kritikan dan tunjuk perasaan setelah keputusan menggunakan algoritma dianggap tidak adil kerana didakwa menurunkan keputusan pelajar daripada latar belakang yang kurang bernasib baik.

"Saya memohon maaf untuk semua pelajar yang telah melalui perkara ini. Ketika kami membuat sistem ini, yang disokong secara meluas di seluruh spektrum, anda tahu, gred yang dikira, apa yang kami lakukan adalah memastikan bahawa kami mempunyai sistem yang paling adil, memastikan bahawa kita menjaga kepentingan semua pelajar.

“Tetapi menjadi jelas bahawa terdapat ketidakadilan dalam sistem, ia adalah tindakan yang betul untuk bertindak," katanya.

Keputusan A-level dan Sijil Am Pelajaran Menengah (GCSE) kini berdasarkan penilaian oleh guru dan bukannya model standard yang digunakan oleh pengawal selia  di pejabat kelayakan dan peperiksaan Britain.

Williamson berkata, beliau percaya sistem yang awalnya digunakan untuk menentukan gred adalah sesuai, tetapi terdapat ketidakadilan yang jelas dalam sistem itu serta tindakan perlu diambil.

"Baiklah, kita berada dalam situasi di mana kita semua menyedari yang terbaik kerana bentuk penilaian yang terbaik adalah sememangnya melalui peperiksaan. Peperiksaan adalah cara terbaik untuk menguji orang muda tentang bagaimana mereka telah maju dari segi kerja sekolah mereka dan apabila anda tidak mempunyai peperiksaan, ada konsensus umum, konsensus yang luas.

“Anda tidak hanya melihatnya di England, anda juga pernah melihatnya di Ireland Utara, Wales dan Scotland. Nilai yang sederhana adalah laluan terbaik ke hadapan dan saya tidak ragu-ragu bahawa jika kita tidak melihat keadaan di mana terdapat sebilangan anak muda yang jelas tidak mendapat markah yang mereka layak, jadi itu adalah jalan yang kita lebih suka ikuti.

“Tetapi jelas terdapat ketidakadilan dan kita telah melihat dalam sistem ini, kita harus bertindak. Itulah sebabnya kami harus membuat keputusan yang telah kami buat. Sudah tentu, pilihan kami, adalah memastikan bahawa tidak ada gred sederhana, tetapi terdapat ketidakadilan dalam sistem. Kita tidak boleh berada dalam situasi di mana kita bertolak ansur dengan ketidakadilan," katanya.

Tahun ini sekolah ditutup sejak Mac dan tiada peperiksaan dijalankan.

Pihak berkuasa pendidikan England menjalankan penilaian gred pelajar melalui algoritma bertujuan menyeragamkan keputusan yang membandingkannya dengan prestasi sekolah yang lalu.

Ini bermaksud pelajar berprestasi tinggi di sekolah berprestasi rendah di kawasan yang serba kekurangan melihat gred mereka diturunkan sementara pelajar sekolah cemerlang rata-rata mengekalkan gred ramalan mereka.

Ratusan pelajar dan ibu bapa mengadakan tunjuk perasaan dan menyebutnya sebagai tidak adil.