Singapura singkat tempoh notis SHN kepada seminggu

Pemegang pas jangka panjang Singapura boleh menjalani SHN selama seminggu di tempat kediaman mereka atau ahli keluarga atau sebagai penyewa tunggal atau di tempat penginapan yang sesuai seperti hotel. – Gambar hiasan

SINGAPURA: Singapura akan memendekkan Notis Duduk Di Rumah (SHN) daripada 14 hari kepada tujuh hari bagi pengunjung yang datang dari enam negara dan wilayah berisiko rendah COVID-19 termasuk Malaysia.

"Langkah tersebut akan berkuat kuasa jam 12 tengah malam, 1 Sept ini, untuk semua pengunjung yang masuk atau keluar dari Singapura," kata Pasukan Bertindak Pelbagai Kementerian Mengenai COVID-19, dalam kenyataan, di sini, pada Jumaat.

Selain Malaysia, negara lain ialah Australia (kecuali wilayah Victoria), Macau, China, Taiwan dan Vietnam.

Pengunjung dari negara-negara ini serta warga dan penduduk tetap Singapura perlu menjalani tempoh SHN selama seminggu di tempat kediaman mereka.

Sementara, pemegang pas jangka panjang boleh menjalani SHN selama seminggu di tempat kediaman mereka atau ahli keluarga atau sebagai penyewa tunggal atau di tempat penginapan yang sesuai seperti hotel.

Kenyataan itu menyebut kerajaan akan terus menjalankan ujian COVD-19 menjelang tamat tempoh SHN.

Bagaimanapun, pasukan bertindak itu berkata syarat perjalanan di bawah aturan Laluan Hijau Timbal Balik (RGL) dan Peraturan Ulang Alik Berkala (PCA) akan diterus diguna pakai.

Berkuat kuasa 1 Sept ini, Singapura juga melonggarkan sebahagian sekatan sempadan bagi membenarkan pengunjung dari Brunei Darussalam dan New Zealand masuk ke republik itu.

Pengunjung yang memasuki Singapura dan telah menetap di Brunei atau New Zealand dalam tempoh dua minggu sebelum kemasukan mereka tidak perlu menjalani notis SHN.

Sebaliknya, mereka akan menjalani ujian COVID-19 apabila tiba di lapangan terbang serta hanya boleh meneruskan aktiviti mereka di Singapura setelah mendapat keputusan ujian negatif.

— BERNAMA