Trump doakan kesihatan Kim Jong-un

Trump mendoakan kesejahteraan Jong-un (kiri) di kala khabar angin bertiup kencang berhubung tahap kesihatan diktator itu yang dikatakan sedang nazak. -Gambar fail

WASHINGTON: Presiden Donald Trump mendoakan kesejahteraan pemimpin Korea Utara Kim Jong-un di kala khabar angin bertiup kencang berhubung tahap kesihatan diktator itu yang dikatakan nazak ketika ini.

Trump ketika ditanya pemberita pada sidang media Selasa mengaku tidak mengetahui sama ada Jong Un benar-benar sakit dan berada dalam keadaan kritikal.

"Saya hanya boleh cakap yang saya mendoakan kesihatannya.

"Semoga sembuh," kata Trump.

Portal berita CNN melaporkan khabar kesihatan Jong-un yang didakwa kritikal selepas menjalani pembedahan.

BACA: Kim Jong Un dilapor 'dalam keadaan kritikal' susulan pembedahan

Laporan yang memetik kenyataan sumber terdekat itu bagaimanapun disanggah beberapa portal lain termasuk media Korea Selatan yang mendakwa pemimpin itu dalam keadaan sihat.

BACA: Seoul nafi pemimpin Korea Utara Kim Jong-un kini tenat

Sumber Pejabat Presiden di Seoul berkata tiada berita ataupun petanda daripada Korea Utara yang mengatakan Jong-un, 36, kini “sakit tenat”.

Memetik laporan Aljazeera, spekulasi mengenai kesihatan Jong-un meningkat disebabkan ketiadaan beliau pada sambutan hari lahir datuknya pada 15 April lalu.

Jong-un kali terakhir membuat penampilan di media rasmi Korea Utara pada 11 April.

Pada 15 April, Jong-un tidak hadir pada sambutan utama di negara itu bagi memperingati kelahiran pengasas Kim Il Sung.

Laman web khusus yang dikendalikan oleh warga Korea Utara yang berpaling tadah, The Daily NK pada Selasa melaporkan bahawa Jong-un kini dalam proses pemulihan di sebuah vila di resort Mount Kumgang susulan pembedahan pada 12 April lalu.

Untuk rekod, ini bukan kali pertaman timbulnya desas-desus mengenai kesihatannya yang mencetuskan spekulasi dan kemudiannya diberhentikan.