Trump tetapkan 15 September tarikh akhir penjualan atau penutupan TikTok

Trump mengugut untuk menutup aplikasi berkenaan kerana mendakwa ia mengancam keselamatan negara kerana hubungannya dengan Beijing dan isu penapisan. – REUTERS

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump menetapkan 15 September depan sebagai tarikh akhir untuk aplikasi TikTok untuk dijual kepada syarikat AS atau beliau akan menutupnya.

Trump berkata ia merupakan satu perjanjian yang akan dibuat kerana aplikasi tersebut merupakan satu aset.

“Bagaimanapun, ia bukan satu aset yang besar di AS melainkan mereka mendapat persetujuan daripada AS.

“Oleh itu, ia akan ditutup pada 15 September, melainkan Microsoft atau syarikat lain dapat membelinya dan membuat perjanjian yang sesuai,” kata Trump.

Ia berlaku selepas Trump mengugut untuk menutup aplikasi berkenaan kerana mendakwa ia mengancam keselamatan negara kerana hubungannya dengan Beijing selain isu penapisan.

BACA: TikTok akan diharamkan di Amerika Syarikat – Trump

Microsoft Corp sedang menggiatkan rundingan lanjut untuk pembelian aplikasi media sosial China itu daripada syarikat pemilik ByteDance.

Microsoft berkata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Microsoft Corp Satya Nadella telah berbincang dengan Trump mengenai perkara tersebut.

BACA: Rundingan pembelian TikTok diteruskan, Trump beri masa 45 hari

Syarikat teknologi gergasi itu menjangkakan perbincangan dengan TikTok akan berakhir selewat-lewatnya pada 15 September depan, sama ada dapat mencapai satu perjanjian atau tidak.

TikTok, yang dimiliki oleh startup ByteDance dan berpangkalan di Beijing, berulang kali dikritik oleh pemimpin politik AS yang menuduh aplikasi video pendek itu mengancam keselamatan negara kerana hubungannya dengan China.

Populariti TikTok melonjak di AS dan negara-negara barat lain, sekali gus menjadi platform media sosial China pertama yang memiliki daya tarikan yang signifikan dengan pengguna dari luar negara asal.

Dianggarkan sekitar 65 juta pengguna aktif aplikasi TikTok setiap bulan di AS.