Wanita ditemui pengsan kes indeks Kluster Pulau [METROTV]

Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesan satu lagi kluster baharu di Sabah iaitu Kluster Pulau di Kunak.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kes indeks kluster (iaitu kes ke-9,940) adalah seorang wanita warganegara berusia 68 tahun.

Beliau berkata, warga emas itu ditemui tidak sedarkan diri di rumah dan dibawa ke Hospital Kunak dan kemudiannya dirujuk ke Hospital Tawau bagi rawatan serangan jantung, strok dan penyakit hati sebelum saringan Covid-19 didapati positif pada 13 September lalu.

Menurutnya, beliau kini dirawat Unit Rawatan Rapi (ICU) dan memerlukan bantuan pernafasan.

GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan

“Hasil saringan kontak rapat dan pengesanan kes secara aktif (Active Case Detection), lapan lagi kes positif Covd-19 dikesan iaitu ahli keluarga kes indeks.

“Setakat hari ini, seramai 128 disaring dan 18 dikesan negatif manakala 101 masih menunggu keputusan membabitkan 109 warganegara dan 19 bukan warganegara,” katanya pada sidang media harian Covid-19 di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata, langkah pencegahan penularan jangkitan seperti proses nyah kuman dan pembersihan dijalankan di lokasi dikenal pasti.

Menurutnya, punca jangkitan masih di dalam siasatan dan aktiviti mengawal penularan jangkitan bagi kluster itu giat dijalankan di lapangan.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19