2023 Mencatat Rekod untuk Bencana Cuaca Billion Dollar di AS. Dan Tahun Ini Belum Berakhir Lagi.

Sebuah kedai runcit separa tenggelam dalam banjir selepas Taufan Idalia mendarat di Cristal River, Florida, AS, pada 30 Ogos 2023.

Taufan api mematikan di Hawaii dan Taufan Idalia yang menyebabkan banjir telah membantu mendorong Amerika Syarikat kepada rekod bilangan bencana cuaca yang menelan kos AS$1 bilion atau lebih. Dan masih ada empat bulan lagi dalam apa yang kelihatan seperti kalendar malapetaka.

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) mengumumkan Isnin bahawa telah berlaku 23 peristiwa cuaca melampau di Amerika yang menelan kos sekurang-kurangnya AS$1 bilion tahun ini sehingga Ogos, mengatasi jumlah rekod setahun 22 yang dicatat pada tahun 2020. Setakat ini, bencana tahun ini telah menelan kos lebih daripada AS$57.6 bilion dan meragut sekurang-kurangnya 253 nyawa.

Dan kiraan NOAA masih belum termasuk kerosakan akibat Ribut Tropika Hilary yang melanda California dan kemarau mendalam yang melanda Selatan dan Midwest kerana kosnya masih dalam penjumlahan, kata Adam Smith, ahli klimatologi gunaan dan ekonom NOAA yang menjejaki bencana bilion dolar.

“Kita melihat cap jari perubahan iklim di seluruh negara kita,” kata Smith dalam temu bual Isnin. “Saya tidak menjangkakan bahawa perkara-perkara akan perlahan dalam masa terdekat.”

NOAA telah menjejaki bencana cuaca bilion dolar di Amerika Syarikat sejak 1980 dan menyelaraskan kos kerosakan untuk inflasi. Apa yang berlaku mencerminkan peningkatan dalam bilangan bencana dan lebih banyak kawasan dibina di lokasi berisiko, kata Smith.

“Pendedahan ditambah kerentanan ditambah perubahan iklim menggandakan lebih banyak daripada ini menjadi bencana bilion dolar,” kata Smith.

NOAA menambah lapan bencana bilion dolar baru ke senarai sejak kemas kini terakhir sebulan lalu. Selain daripada Idalia dan taufan api Hawaii yang mengorbankan sekurang-kurangnya 115 orang, NOAA baru-baru ini menyenaraikan ribut petir Minnesota pada 11 Ogos; ribut teruk di Timur Laut pada awal Ogos; ribut teruk di Nebraska, Missouri, Illinois, Indiana dan Wisconsin pada akhir Julai; ribut petir dan ribut teruk pertengahan Julai di Michigan, Wisconsin, Ohio, Tennessee dan Georgia; banjir maut di Timur Laut dan Pennsylvania pada minggu kedua Julai; dan wabak ribut teruk pada akhir Jun di Missouri, Illinois dan Indiana.

“Tahun ini banyak tindakan telah berlaku di negara-negara tengah, tengah utara, selatan dan tenggara,” kata Smith.

Pakar mengatakan Amerika Syarikat perlu berbuat lebih untuk menyesuaikan diri dengan peningkatan bencana kerana ia hanya akan menjadi lebih teruk.

“Iklim sudah berubah dan tidak ada persekitaran binaan mahupun sistem tindak balas yang mengikuti perubahan itu,” kata bekas pengarah Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan Craig Fugate, yang tidak terlibat dalam laporan NOAA.

Peningkatan bencana cuaca konsisten dengan apa yang telah lama dikatakan oleh ahli sains iklim, ditambah dengan peningkatan semula jadi El Nino, kata ahli sains iklim Universiti Arizona Katharine Jacobs.

“Menambah lebih banyak tenaga ke atmosfera dan lautan akan meningkatkan intensiti dan frekuensi peristiwa melampau,” kata Jacobs, yang tidak terlibat dalam laporan NOAA. “Banyak peristiwa tahun ini sangat luar biasa dan dalam beberapa kes tanpa preseden.”

Smith berkata beliau berfikir rekod 2020 akan bertahan lama kerana 20 bencana bilion dolar pada tahun itu memecahkan rekod lama 16.

Ia tidak, dan kini dia tidak lagi percaya rekod baru akan bertahan lama.

Ahli sains iklim Stanford Chris Field menyebut trend dalam bencana bilion dolar sebagai “sangat membimbangkan”.

“Tetapi ada perkara yang boleh kita lakukan untuk mengubah trend itu,” kata Field. “Jika kita mahu mengurangkan kerosakan akibat cuaca teruk, kita perlu mempercepatkan kemajuan dalam menghentikan perubahan iklim dan membina ketahanan.”