4 Cara Membantu Anak Anda Menyesuaikan Diri dengan Perubahan Hidup yang Pesat

Metaverse.

Jika anda seorang ibu bapa, anda selalu merasa bahawa kehidupan pada hari ini rumit, terlebih muatan, dan bergerak pada kelajuan cahaya. Kemajuan teknologi seperti AI mencipta perubahan eksponen, dunia semakin panas, dan masa depan sukar dibayangkan – untuk diri kita sendiri dan anak-anak kita. Dunia dipenuhi dengan ketidakpastian kerana kehidupan berlumba ke hadapan. Para saintis memanggil era kita “Percepatan Hebat,” dan ia mencipta cabaran tanpa preseden untuk kita ketika membesarkan anak-anak.

Sebagai pakar kesihatan mental yang bekerja dengan keluarga, kami bertemu dengan begitu ramai ibu bapa yang takut anak-anak mereka tidak bersedia untuk semua perubahan dan ketidakpastian ini – dan untuk jujur, kami juga risau. Dalam amalan kami, kami melihat anak-anak yang hebat dan berbakat, tetapi juga rapuh dan cemas, bergelut dengan motivasi, bertindak dengan marah dan frustrasi, atau menghilang ke dalam peranti mereka. Remaja yang bergelut untuk mengenali diri mereka sendiri, tergelincir ke dalam kedewasaan. Dan data mengesahkan bahawa kesihatan mental anak-anak benar-benar menderita: Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Tinjauan Tingkah Laku Berisiko Belia (Youth Risk Behavior Survey), pada tahun 2021, lebih daripada 40% pelajar sekolah menengah menunjukkan tanda-tanda kemurungan dan walaupun pra-pandemik hampir satu daripada tiga remaja mempunyai gangguan kebimbangan.

Ibu bapa sangat ingin membantu, tetapi kami terperangkap dalam model usang tentang bagaimana melakukannya. Ibu bapa kanak-kanak yang lebih muda risau anak mereka akan ketinggalan – atau jika mereka tidak di hadapan lengkung, seorang pembaca awal, atau dalam kumpulan matematik lanjutan. Ibu bapa remaja risau mereka harus memberi tumpuan kepada ekstrakurikulum, kolej, dan universiti yang “betul”. Tetapi dalam masa perubahan tanpa preseden, menjadi “betul” atau “di hadapan” seharusnya – dan hanya, tidak dapat – menjadi matlamat. Tiang gol bergerak sebelum kanak-kanak dapat mencapainya.

Sebaliknya daripada mengutamakan mendorong anak-anak kita ke hadapan, kita harus melengkapi mereka untuk kekal teguh, mampu melengkung dalam angin tanpa patah: tidak takut akan ketidakpastian, mampu menangani perasaan yang sukar, tidak bergantung kepada orang lain untuk motivasi, penilaian, atau penyelesaian. Tumpuan penuh kasih sayang tetapi ketakutan ibu bapa pada pencapaian semua jenis – akademik, atletik, ekstrakurikulum – dengan harapan membakar kejayaan masa depan anak-anak adalah salah tempat. Anak-anak hari ini tidak memerlukan lebih pencapaian – mereka memerlukan lebih kebolehadaptasian. Kurang tumpuan pada IQ mereka dan lebih pada AQ mereka.

Kedengarannya bagus, kan? Tetapi bagaimana anda melakukannya? Ia tidak mudah dan mungkin memerlukan peralihan minda keibubapaan anda. Ia mungkin kelihatan seperti memberi tumpuan kurang pada keselamatan fizikal atau kenyamanan, dan lebih pada apa yang membantu anak-anak membangunkan kekuatan psikologi. Perkara-perkara seperti kesedaran kendiri dan penjagaan kendiri, belajar mentoleransi emosi yang sukar, dan berlatih ketahanan menghadapi kegagalan; menilai hubungan kita satu sama lain dan memberi tumpuan kepada rasa syukur daripada rungutan; mentakrifkan kejayaan bukan apa yang anda capai tetapi bagaimana anda menyesuaikan diri.

Setelah kita memutuskan untuk mengutamakan membina kebolehadaptasian pada anak-anak kita, bagaimana melakukannya menjadi satu siri pilihan strategik di sepanjang zaman kanak-kanak. Ini adalah beberapa strategi untuk buku panduan anda:

Lakukan kurang

Kurang seringkali lebih baik dalam keibubapaan, dan kebanyakan masa tidak melakukan apa-apa adalah yang paling sukar – dan terbaik – langkah keibubapaan. Biarkan anak anda merasa terluka atau takut atau tidak selesa. Hadir, bersimpati, hanya jangan campur tangan dengan serta-merta. Seorang anak hanya akan menjadi boleh menyesuaikan diri apabila diberi peluang untuk berbuat demikian. Dan mereka akan merasakan keyakinan ibu bapa dalam jeda itu.

Mengurus ketidakpastian, bukan terlalu memikirkannya

Paling baik yang dapat kita berikan kepada anak-anak kita hanyalah ilusi kawalan dan bukannya keselamatan mutlak yang sebenar, dan kitaran ketakutan bahaya dan yang tidak diketahui ini meningkatkan kebimbangan dan menjadikan anak-anak rapuh. Sebagai contoh, apabila kita menjejaki di mana anak-anak kita melalui telefon mereka, kita menenangkan kebimbangan kita sendiri dengan mengorbankan kebebasan dan kemerdekaan mereka. Untuk membina kebolehadaptasian, ibu bapa perlu melengkapi anak-anak mereka untuk mengurus ketidakpastian dan risiko dan menyatakan keyakinan dan bukannya ketakutan.

Tetapkan – dan pegang – beberapa had pada dunia permintaan segera dan kepuasan segera kita.

Bantu anak anda membangunkan kawalan diri terhadap jumlah dopamine (bahan kimia otak rasa baik) yang tidak terhad yang tersedia untuk mereka berkat kehidupan moden. Jangan biarkan kanak-kanak menjadi bergantung pada teknologi yang kerap memberi pukulan neurokimia yang menjaga kita mengimbas, bermain, dan memaparkan. Kita semua boleh menjadi imun terhadap keseronokan hidup yang lebih halus tetapi jauh lebih mampan jika kita menghabiskan terlalu banyak masa di dunia digital. Bawa anak-anak anda ke luar, biarkan mereka bosan, galakkan kreativiti bukan teknologi tinggi dan interaksi kehidupan sebenar dengan orang lain.

Terima emosi sukar seperti ketakutan, kesedihan, dan ketidakpastian.

Ajar anak anda untuk sedar akan dirinya, untuk mengetahui bagaimana perasaan mereka dan tidak takut akan perasaan itu. Tunjukkan kepada mereka bahawa perasaan hanyalah petunjuk, bukan fakta, dan seringkali jika kita menunggu cukup lama, mereka akan berubah dengan sendirinya. Terima ketidakselesaan emosi mereka sama seperti ketidakselesaan fizikal yang tidak dapat dielakkan. Berlatih menunggangi ombak.

Keibubapaan itu sukar, dan niat baik boleh memberi kesan boomerang. Terlalu banyak bantuan mengikis kemerdekaan. Terlalu banyak pujian melemahkan motivasi. Terlalu banyak perlindungan boleh menumbuhkan kebimbangan. Menemukan keseimbangan sentiasa mencabar. Tetapi kita semua perlu berdamai dengan ketiadaan kawalan asas kita terhadap apa yang sangat kita inginkan: memberi anak-anak kita laluan yang paling lancar ke masa depan yang bahagia dan berjaya.

Sebaliknya, marilah kita lengkapi anak-anak kita untuk apa-apa jua medan yang mereka hadapi. Untuk masa depan yang tidak diketahui dengan pekerjaan yang tidak pernah kita bayangkan dan kemajuan teknologi yang belum kita impikan. Marilah kita bersedia mereka untuk berjaya dalam cara yang penting: Dalam mengenali diri mereka sendiri, dan menjadi pemikir bebas yang kreatif yang boleh menyesuaikan diri dan mengatasi cabaran – yang boleh memukul bola lengkung keluar dari taman dan yang boleh pulih dari kegagalan.