5 Langkah yang Perlu Diambil Ibu Bapa untuk Membantu Kanak-Kanak Menggunakan AI dengan Selamat

Seperti generasi yang lebih tua yang terpaksa menavigasi internet dan media sosial, anak-anak kita akan terpaksa belajar bagaimana berinteraksi dengan AI. Kita tidak boleh melarikan diri daripada era baru dalam revolusi teknologi ini; kanak-kanak yang masih kecil seawal bayi kerap bersentuh dengan mainan AI dan chatbot seperti mainan pintar ROYBI Robot, teddy bear AI daripada VTech, Moxie Robot, Siri, dan Alexa. Tetapi kita tidak boleh hanya menunggu kerajaan untuk mengenakan peraturan dan melindungi kita (walaupun itu sangat penting untuk masa depan kita yang mampan). Kita harus bermula di rumah kita, memastikan anak-anak kita bersedia untuk kejayaan dalam dunia yang semakin dibentuk oleh alat seperti ChatGPT dan Midjourney.

Ini memerlukan perbualan berterusan antara ibu bapa dan sekitar manfaat pendidikan AI, bahaya bergantung sepenuhnya kepada teknologi ini, bagaimana teknologi mempengaruhi kita secara emosi dan tingkah laku, dan bagaimana manusia di sebalik algoritma juga mempengaruhi maklumat yang diberikan AI kepada kita. Membangunkan rasa pembedaan dari usia muda melalui perbincangan ini mengenai penggunaan AI yang berbeza akan membantu anak-anak kita membentuk tabiat pemikiran kritikal yang sihat. Mereka akan menjadi biasa dengan memacu otak mereka untuk bergabung dengan cara yang sihat dengan teknologi baru, yang merupakan tabiat pengurusan minda penting yang akan berkhidmat kepada mereka sepanjang hayat mereka.

Salah satu cara yang baik untuk melakukan ini adalah dengan mengikuti prinsip-prinsip pengurusan minda yang disebut Neurocycle, yang mendasari lebih daripada 30 tahun penyelidikan dan amalan saya sebagai ahli neurosains klinikal dan penyelidik kesihatan mental. Ia adalah sistem lima langkah yang mudah yang mengaktifkan sambungan minda-otak-tubuh dengan membantu seseorang membina pengetahuan baru ke dalam otak untuk meningkatkan perhatian, tumpuan, kecerdasan, dan ketahanan. Ia juga strategi berharga untuk menyambung corak pemikiran toksik ke dalam tabiat pengurusan minda yang sihat. Sifat berurutan proses lima langkah ini mengubah pemikiran yang memudaratkan kepada pemikiran yang sihat, mengalih neuroplastisiti otak, dan dapat membantu kanak-kanak dan orang dewasa mempelajari maklumat baru dengan berkesan.

Kumpul kesedaran

Proses Neurocycle bermula dengan mengumpul kesedaran. Galakkan anak anda untuk melihat ke dalam dan mempertimbangkan bagaimana mereka berasa secara mental, fizikal, dan emosi. Ini membantu mereka menjadi lebih sedar tentang bagaimana pemikiran atau momen tertentu memberi kesan kepada mereka. Apabila seorang anak berinteraksi dengan peranti AI seperti Siri, misalnya, ibu bapa boleh bertanya soalan mudah seperti “Bagaimana perasaan anda tentang Siri?” “Adakah anda suka menggunakan Siri?” “Apa yang tidak anda sukai tentang Siri?” Langkah mengumpul ini membantu mengajar kanak-kanak mengawal diri, yang sangat penting untuk proses pengurusan minda. Kita tidak dapat mengawal atau mengubah apa yang tidak kita sedar.

Ambil masa untuk merefleksikan

Langkah seterusnya dalam proses Neurocycle adalah untuk merefleksikan dan berfikir lebih mendalam tentang kesedaran diri yang dikumpulkan. Ibu bapa boleh mendorong anak-anak ke dalam perbincangan dengan soalan seperti “Mengapa anda fikir Siri membuat anda berasa sedemikian?” “Adakah anda fikir anda boleh melakukan perkara yang sama tanpa Siri?” dan “Apa yang anda fikir anda boleh lakukan apabila sesuatu seperti Siri mula membuat anda berasa cemas?” Ini membantu kanak-kanak dan ibu bapa mula melihat bagaimana perasaan dan pemikiran mereka berkaitan dan mungkin mempunyai akar yang lebih dalam.

Tangkap refleksi anda

Bahagian ketiga proses ini adalah untuk menangkap refleksi ini dengan menulis atau melukis. Ini membantu membawa kejelasan dan susunan daripada kekacauan dalam otak dan meningkatkan wawasan. Bersama-sama dengan anak anda, anda boleh meletakkan perasaan dan pemikiran tentang menggunakan teknologi AI seperti Siri dalam gelembung dan bentuk di atas kertas, menggunakan anak panah dan warna, atau hanya menulis.

Perhatikan coraknya

Seterusnya, anda akan mahu memeriksa semula tiga langkah terakhir dengan menganalisis apa yang ditulis atau dilukis. Di sini, anda akan membantu anak anda mencari corak atau tema umum dalam interaksi mereka dengan AI. Sebagai contoh, semasa memeriksa apa yang ditulis dengan anak anda, mereka mungkin perasan bahawa Siri membuat mereka berasa “malas” atau “letih.” Anda boleh menggunakan peluang ini untuk membincangkan bagaimana teknologi AI seperti Siri boleh membantu, tetapi ada juga manfaat melakukan sesuatu tanpa bantuan teknologi, dan kita tidak seharusnya bergantung pada teknologi untuk melakukan segala-galanya. Anda boleh menunjukkan kepada mereka bagaimana melakukan sesuatu tanpa menggunakan Siri juga boleh menyeronokkan.

Cipta langkah seterusnya yang boleh dilaksanakan

Langkah terakhir adalah langkah tindakan, atau capaian aktif, yang membantu mengukuhkan cara berfikir baru yang telah anda temui. Anda dan anak anda boleh mencipta aktiviti harian yang mengukuhkan tabiat mental baru ini. Sebagai contoh, mungkin anda akan membangunkan pelan di mana Siri hanya boleh digunakan tiga kali sehari. Setiap kali Siri digunakan, anda dan anak anda mesti melakukan tugas yang sama tanpa Siri dan membandingkan hasilnya.

Dengan membantu kanak-kanak menjadi lebih sedar tentang bagaimana AI memberi kesan kepada mereka, Neurocycle mendorong kanak-kanak memeriksa kesan sampingan mental dan fizikal teknologi itu, dan akhirnya membentuk pemahaman yang lebih sihat tentang perbezaan antara realiti dan teknologi.

Apabila ibu bapa dan anak-anak memproses kesan AI, mereka mesti secara berterusan mencari cara untuk mengamalkannya dengan selamat dan seimbang untuk membentuk tabiat baru dari semasa ke semasa. Sama ada menggunakan AI untuk projek sekolah atau menggalakkan mereka menemui cara baru untuk mengimbangi penggunaan teknologi mereka dengan hubungan sosial, tindakan mudah ini akan membantu kanak-kanak mengamalkan maklumat baru yang dipelajari agar ia menjadi tabiat berguna yang melekat.