Ahli Parlimen China Mahu Haramkan Pakaian Yang ‘Menghina Perasaan’

Orang ramai di China bimbang tentang perubahan undang-undang yang berpotensi yang akan membenarkan denda dan juga hukuman penjara untuk orang yang menyinggung perasaan kerajaan dengan memakai pakaian yang salah.

Jawatankuasa Tetap badan perundangan negara baru-baru ini mengeluarkan draf semakan undang-undang yang sedang dipertimbangkan yang akan melarang pelbagai tingkah laku termasuk pakaian atau ucapan “memudaratkan semangat rakyat China dan menyakiti perasaan rakyat China”.

Para pembuat undang-undang tidak menjelaskan secara tepat apa yang boleh menghantar orang ke pusat tahanan selama sehingga 15 hari atau didenda sehingga 5,000 yuan (AS$680). Mereka telah menyenaraikan undang-undang itu antara keutamaan mereka untuk tahun ini.

Draf undang-undang menekankan bagaimana pemimpin China Xi Jinping telah menindas kebebasan awam di negara dengan lebih kurang 1.4 bilion orang selama dekad beliau berkuasa, termasuk dengan memperketat penapisan internet. Polis di Suzhou, sebuah bandar berhampiran Shanghai, menahan seorang wanita tahun lalu kerana memakai kimono di tempat awam.

China mempunyai pertikaian lama dengan Jepun mengenai tindakannya semasa Perang Dunia II, pertikaian yang baru-baru ini diperburuk oleh keputusan Tokyo untuk membebaskan air sisa yang dirawat dari loji nuklear Fukushima yang musnah ke lautan.

Pihak berkuasa juga menindas orang yang memakai baju dengan pelangi di konsert dan mengedarkan bendera di kampus universiti yang mempunyai simbol pro-LGBTQ. Insiden bendera berlaku di Universiti Tsinghua yang berprestij, yang memberi dua pelajar teguran rasmi.

Ramai orang di media sosial Cina bimbang pindaan yang dicadangkan terhadap undang-undang itu mungkin terlalu jauh. Seorang pengguna media sosial Weibo yang menggunakan nama pengendali Nalan lang yueyueyue bertanya bagaimana pihak berkuasa akan tahu bila perasaan negara akan terluka.

“Bukankah semangat negara China sepatutnya kuat dan teguh?” tanya orang itu. “Mengapa ia boleh mudah rosak oleh kostum?”

Du Zhaoyong, yang mengenali dirinya sebagai seorang peguam di Weibo, berkata dalam satu kiriman yang mendapat 8,800 suka bahawa undang-undang itu pasti akan “membawa ketidakpastian besar dan membuka pintu lebar-lebar untuk hukuman sewenang-wenangnya dan tanpa kebenaran”. Kiriman itu kemudian hilang dari Weibo.

Bloomberg News tidak dapat menghubungi Du. Kongres Rakyat Kebangsaan tidak segera memberi ulasan atas permintaan komen.