Anak lelaki pemimpin Myanmar Aung Sang Suu Kyi bimbang tentang kesihatannya dalam tahanan

Myanmar-Suu-Kyi-Health

(BANGKOK) — Anak lelaki bongsu pemimpin Myanmar yang digulingkan Aung Sang Suu Kyi berkata beliau sentiasa mengelakkan bercakap dengan media, tetapi kali ini berbeza. Beliau semakin risau tentang kesihatan ibu yang dipenjarakan berusia 78 tahun dan tentang krisis politik ganas Myanmar, yang beliau panggil putus asa.

“Saya hanya ingin benar-benar mempunyai beberapa bentuk hubungan dengan beliau supaya saya tahu bahawa beliau OK, kerana pada masa ini beliau tidak mempunyai akses kepada peguam beliau,” kata Kim Aris pada hari Rabu dalam temu bual video dengan The Associated Press dari rumahnya di London.

“Beliau tidak mempunyai akses kepada doktor peribadi beliau. Beliau tidak dibenarkan sebarang pelawat, setakat yang saya sedar. Beliau bahkan tidak dibenarkan bercampur dengan banduan lain, yang bermakna beliau pada dasarnya di bawah bentuk pengasingan.”

Suu Kyi ditangkap pada tahun 2021 apabila tentera merampas kuasa daripada kerajaan demokratik yang dipilihnya. Sejak itu, beliau telah dituduh dan disabitkan atas lebih daripada dua belas tuduhan atas kesalahan yang penyokongnya kata direka untuk menyingkirkannya daripada politik. Beliau menjalani hukuman penjara selama 27 tahun.

Rampasan kuasa tentera memicu rintangan awam besar yang dibalas dengan kejam, mencetuskan perang saudara berdarah yang telah mengorbankan ribuan nyawa.

Aris, 46, berkata beliau telah cuba menjauhkan diri daripada sorotan selama berdekad-dekad, mengelakkan sebarang aktivisme politik dan “hanya cuba menundukkan kepala dan meneruskan kehidupan keluarga saya.”

“Saya sentiasa cuba mengelakkan bercakap dengan media dan (telah) mengelakkan media sosial sepanjang hayat saya. Tetapi situasi di Burma pada masa ini benar-benar putus asa,” katanya, merujuk kepada Myanmar dengan nama lamanya. “Fakta bahawa saya tidak dibenarkan berkomunikasi dengan ibu saya sama sekali selama lebih dua setengah tahun sekarang” adalah satu lagi sebab dia bercakap, katanya.

“Jadi sekarang saya melakukan semua yang saya boleh untuk cuba membantu situasi dan membawa kesedaran tentang situasi ini ke dunia yang lebih luas,” katanya. Dia menjadi aktif di media sosial dan berkata dia merancang kempen untuk “membawa kesedaran dan dana untuk tujuan kemanusiaan.”

Aris berkata beliau mendengar bahawa ibunya sangat sakit dan telah mengalami masalah gusi dan tidak dapat makan. “Beliau mengalami serangan pening dan muntah-muntah dan tidak dapat berjalan pada satu peringkat.”

Aris berkata maklumatnya berasal dari media bebas Myanmar dan media sosial. Pejabat Luar Negeri Britain dan Palang Merah Antarabangsa telah cuba dan gagal untuk belajar lebih lanjut bagi pihaknya, katanya. Dia telah cuba menghubungi kerajaan tentera Myanmar, termasuk kedutaannya di London, “tetapi saya tidak mendapat sebarang respons daripada mereka. Mereka bahkan tidak akan menjawab pintu kepada saya.”

Ini bukan kali pertama Suu Kyi berhadapan dengan pemenjaraan. Beliau menghabiskan hampir 15 tahun di bawah tahanan rumah di bawah kerajaan tentera sebelumnya bermula pada tahun 1989, setahun selepas mengasaskan parti Liga Kebangsaan untuk Demokrasinya. Tetapi hampir sepanjang masa itu adalah di rumah keluarganya di Yangon, bandar terbesar negara itu, dan beliau tidak benar-benar terasing.

“Pada masa itu, ia adalah di rumahnya sendiri dan beliau dibenarkan pelawat. Kadang kala, saya dibenarkan menghabiskan masa dengan beliau di bawah tahanan rumah. Dan kami dibenarkan menghantar paket penjagaan dan surat kepadanya dan berkomunikasi dengannya. Selama dua setengah tahun yang lalu, kami tidak mempunyai hak asasi manusia asas itu.”

“Saya sedar bahawa begitu banyak bencana alam dan krisis kemanusiaan di seluruh dunia sekarang, dan ia sukar bagi semua orang untuk terdedah kepadanya setiap hari. Kita semua perlu cuba melakukan bahagian kita untuk cuba membantu di mana-mana yang kita boleh. Dan Burma adalah satu negara di mana kita boleh mengubah perkara dengan sangat mudah,” kata Aris.

“Jika hanya 2% daripada apa yang telah diberikan kepada pasukan Ukraine telah diberikan kepada pasukan perlawanan di Burma, situasinya akan sangat berbeza sekarang,” katanya. “Jadi saya berharap orang di seluruh dunia dapat berhimpun dan cuba membantu rakyat di Burma supaya kita dapat mengakhiri pertumpahan darah yang tidak perlu ini.”