Antony Blinken Buat Lawatan Mengejut Kyiv sebagai Tunjuk Sokongan AS untuk Ukraine

KYIV, Ukraine – Setiausaha Negara Amerika Syarikat Anthony Blinken tiba di Kyiv pada lawatan yang tidak dijangka pada hari Rabu, beberapa jam selepas Rusia melancarkan serangan peluru berpandu pertamanya dalam seminggu terhadap ibu negara Ukraine.

Lawatan Blinken bertujuan untuk menilai serangan balas Ukraine selama 3 bulan dan menunjukkan sokongan berterusan AS untuk usaha Kyiv untuk mengusir tentera Kremlin selepas 19 bulan perang di tengah kebimbangan sesetengah sekutu Barat mengenai kadar kemajuan, menurut pegawai AS.

Pegawai Washington itu berkata laluan eksport alternatif yang mungkin bagi bijirin Ukraine juga akan dibincangkan berikutan penarikan diri Rusia daripada Inisiatif Bijirin Laut Hitam dan bombardmen kerap ke atas kemudahan pelabuhan di wilayah Odesa di mana kebanyakan bijirin diangkut ke luar negara.

Alternatif itu mungkin termasuk kapal yang bergerak rapat dengan garis pantai untuk mengelakkan perairan antarabangsa di mana mereka boleh disasarkan oleh tentera laut Rusia. Laluan darat lain yang berkemungkinan juga sedang diperiksa.

Lawatan Blinken dijangka termasuk pengumuman bantuan tentera baharu sebanyak antara $175 juta hingga $200 juta. Satu lagi pakej bantuan tentera yang lebih besar dijangka kemudian minggu ini.

Isu-isu lain, termasuk sokongan untuk ekonomi Ukraine yang musnah akibat perang, akan dibincangkan, membina ke atas pengumuman Blinken pada bulan Jun di London sebanyak $1.3 bilion bantuan untuk membantu Kyiv membina semula, dengan tumpuan untuk memodenkan rangkaian tenaga yang dibom Rusia pada musim sejuk yang lalu.

Pada waktu malam, Rusia melepaskan peluru berpandu kruis ke Kyiv dalam serangan udara pertama ke atas ibu negara sejak 30 Ogos, menurut Serhii Popko, ketua pentadbiran tentera wilayah Kyiv.

Serpihan peluru berpandu yang ditembak jatuh mengenai premis sebuah perniagaan di Kyiv, menyalakan api dan menyebabkan kerosakan peralatan syarikat itu. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Sementara itu, di wilayah Odesa, seorang terbunuh dalam serangan peluru berpandu dan drone Rusia yang mengenai pelabuhan Izmail. Serangan itu merosakkan penyimpan bijirin, bangunan pentadbiran, dan perusahaan pertanian, kata pihak berkuasa tempatan.

Lawatan ke Ukraine adalah lawatan Blinken yang keempat sejak perang bermula, termasuk satu kunjungan sangat ringkas melintasi sempadan Poland-Ukraine pada bulan Mac 2022, hanya sebulan selepas pencerobohan Rusia.

Walau bagaimanapun, ini akan menandakan kali pertama diplomat nombor satu Amerika menghabiskan malam di ibu negara Ukraine sejak dia melawat Kyiv pada bulan Januari 2022, sebelum pencerobohan.

Pegawai AS berkata keputusan Blinken untuk bermalam di Kyiv bertujuan untuk menghantar isyarat simbolik sokongan Amerika untuk Ukraine ketika perang 18 bulan masih berlarutan.

Prioriti yang dikongsi akan dibincangkan dengan keadaan serangan balas Ukraine yang tinggi dalam agenda, seorang pegawai kanan Jabatan Negara AS memberi taklimat kepada wartawan sebelum lawatan itu, bercakap tanpa nama mengikut protokol.

Pegawai itu menekankan kepentingan untuk “sehaluan” tentang bagaimana orang Ukraine melihat perkembangan di darat berminggu-minggu dalam pertempuran, yang tentera Kyiv mulakan pada bulan Jun.

Lawatan Blinken datang selepas beberapa sekutu Ukraine secara sulit menyatakan kebimbangan bahawa tentera Ukraine mungkin tidak mencapai sasaran dan gagal mencapai objektif mereka.

Walaupun AS bimbang dengan kemunduran harian tertentu di medan perang, pegawai AS berkata, mereka secara umumnya digalakkan oleh pengendalian Ukraine terhadap situasi tentera, terutama keupayaan pertahanan udaranya dalam menembak jatuh drone Rusia yang disasarkan ke Kyiv.

Blinken bertujuan untuk mendapatkan pandangan tentang bagaimana operasi serangan balas itu sedang berjalan dan apa jenis sokongan yang diperlukan dalam fasa semasa pertempuran, termasuk bahan untuk memecahkan barisan pertahanan Rusia yang padat ketika musim sejuk semakin hampir. Pertahanan udara juga akan terus menjadi keutamaan, kata pegawai itu.