Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Penggalak Vaksin COVID-19 Baharu

Covid-19, vaccine booster, injection vial, vaccine, omikron.

Dalam kemas kini jadual vaksin COVID-19 yang dinantikan, Jawatankuasa vaksin Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat mengesyorkan agar semua orang berusia enam bulan ke atas mendapat suntikan penggalak lagi.

Dalam kemas kini jadual vaksin COVID-19 yang dinantikan, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat mengesyorkan pada 12 September bahawa semua orang berusia enam bulan ke atas perlu mendapat suntikan penggalak lagi. Pengarah CDC Dr. Mandy Cohen menyokong syor yang dibuat oleh jawatankuasa pakar vaksin luar agensi itu.

Suntikan itu akan menjadi vaksin terbaru yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) hanya sehari sebelumnya. FDA meluluskan vaksin mRNA yang dibuat oleh Moderna dan Pfizer-BioNTech yang mensasarkan varian XBB.1.5 untuk semua orang berusia 12 tahun ke atas, dan mengeluarkan kebenaran penggunaan kecemasan untuk vaksin mRNA untuk kanak-kanak enam bulan hingga 11 tahun. Tindakan FDA juga bermakna bahawa vaksin terkini adalah satu-satunya vaksin yang dibenarkan atau diluluskan terhadap COVID-19; penggalak sebelumnya, terhadap BA.4/5 tidak lagi dibenarkan.

Dalam undian 13-1, panel pakar vaksin CDC memutuskan bahawa vaksinasi hampir sejagat untuk semua orang berusia enam bulan ke atas akan memberikan perlindungan terbaik terhadap peningkatan jangkitan yang serius lagi pada musim luruh dan musim sejuk ini. Kemasukan hospital akibat COVID-19 telah meningkat sejak pertengahan Julai, para saintis CDC melaporkan, dan walaupun kebanyakannya melibatkan kanak-kanak kecil dan orang tua, separuh daripada kanak-kanak di bawah lima tahun yang dimasukkan ke hospital tidak mempunyai masalah kesihatan yang mendasari, peringatan bahawa walaupun orang yang sihat boleh mengalami penyakit COVID-19 yang serius.

Walaupun undian hampir sebulat suara menyokong vaksin untuk kebanyakan orang, ahli jawatankuasa menimbulkan beberapa kebimbangan. Pertama, vaksin baru mensasarkan varian XBB.1.5—yang bukan lagi virus yang menyebabkan jangkitan paling banyak di AS, tetapi merupakan virus dominan awal musim panas lalu, ketika FDA membuat keputusan untuk beralih ke vaksin baru. Pada masa itu, agensi menasihati pengilang untuk mula menghasilkan suntikan yang mensasarkan varian itu. Tetapi XBB.1.5 sejak itu digantikan oleh beberapa strain baru, termasuk EG.5.1 dan BA.2.86. Moderna, Pfizer, dan Novavax semuanya membentangkan data kepada jawatankuasa yang menunjukkan bahawa vaksin XBB sasaran mereka menjana respon antibodi yang baik terhadap varian baru ini juga, tetapi hanya data Moderna melibatkan sel manusia sementara Pfizer dan Novavax menyediakan data daripada kajian haiwan. (Novavax belum lagi mengemukakan permintaan kepada FDA untuk membenarkan vaksin XBB mereka, tetapi menjangkakan akan berbuat demikian tidak lama lagi apabila kajian mereka selesai.)

Beberapa ahli mempersoalkan sama ada vaksin terkini perlu disyorkan untuk kebanyakan orang, atau hanya untuk mereka yang berisiko tinggi mengalami komplikasi COVID-19, seperti kanak-kanak kecil, warga emas, dan mereka yang sistem imun terjejas. Dr. Matt Daley, penyiasat kanan di Institute for Health Research di Kaiser Permanente Colorado, dan ketua kumpulan kerja CDC yang mengkaji data keselamatan dan keberkesanan vaksin, berkata bahawa apabila kumpulan itu memulakan perbincangan awal musim panas ini, mereka tidak menganggap bahawa vaksin terkini akan disyorkan untuk semua orang. “Kami memandang ini sebagai peluang untuk menilai semula program vaksinasi, dan memulakannya dari kertas kosong,” katanya. Oleh itu, kumpulan kerja meminta CDC untuk data terperinci tentang siapa yang dimasukkan ke hospital, siapa yang mengalami penyakit yang lebih teruk, dan siapa yang meninggal dunia akibat COVID-19, supaya ia dapat lebih memahami sama ada populasi tertentu lebih terdedah kepada komplikasi dan boleh mendapat manfaat daripada vaksinasi. Apa yang mereka lihat ialah bahawa “Beban penyakit memang berbeza-beza mengikut umur, tetapi penyakit serius berlaku merentasi semua kumpulan umur termasuk mereka tanpa penyakit perubatan yang mendasari,” kata Daley. “Itu adalah hujah paling meyakinkan buat saya untuk vaksinasi sejagat.”

Data-data ini, ditambah dengan hakikat bahawa ramai orang tidak mendapat penggalak terkini, bermakna imuniti keseluruhan terhadap SARS-CoV-2 semakin merosot, kata Dr. Sandra Fryhoffer, profesor madya perubatan di Emory University yang mewakili Persatuan Perubatan Amerika dalam mesyuarat itu. “Kita semua lebih mudah dijangkiti.”

Kebanyakan ahli jawatankuasa bersetuju, tetapi Dr. Pablo Sanchez, profesor pediatrik di Ohio State University-Nationwide Children’s Hospital, satu-satunya ahli yang mengundi menentang syor itu. “Saya rasa kita perlu memberitahu orang ramai bahawa data tentang kanak-kanak tidak ada,” kata Sanchez. “Kita perlu berterus-terang dengan pesakit kita dan mengatakan apa yang diketahui dan apa yang tidak diketahui daripada membuat syor umum, terutama untuk kumpulan yang tiada data.” Sanchez berhujah untuk syor yang memberi tumpuan kepada kumpulan paling terdedah, seperti orang berusia 65 tahun ke atas, orang yang daya ketahanan terjejas, dan ibu mengandung, dan menggalakkan kumpulan lain membuat keputusan individu tentang mendapatkan vaksinasi selepas membincangkan risiko dan manfaat mereka dengan doktor.

Beberapa ahli jawatankuasa berkongsi kebimbangan Sanchez tentang kekurangan data, tetapi juga menunjukkan bahawa tanpa syor sejagat, ketidaksamaan sedia ada dalam akses vaksin hanya akan meningkat kerana mereka tanpa akses penjagaan kesihatan tidak akan mendapat manfaat daripada perbincangan individu tentang keperluan vaksin mereka.

Vaksin terkini akan menjadi suntikan COVID-19 pertama yang diedarkan seperti kebanyakan vaksin pada masa lalu, sebelum pandemik, di pasaran komersial pada kira-kira $120-$130 setiap dos, dan bukannya dibeli dan disediakan oleh kerajaan. Ini bermakna farmasi dan klinik doktor akan membeli vaksin atas kos mereka sendiri dan diganti untuk suntikan itu. Kebanyakan syarikat insurans, termasuk Medicare dan syarikat swasta, akan terus menanggung kos vaksin, tanpa bayaran bersama, memandangkan ia disyorkan oleh CDC.

Program Vaksin untuk Kanak-Kanak akan menyediakan suntikan untuk kanak-kanak yang tidak mempunyai insurans dan insurans tidak mencukupi. Bagi kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa tanpa perlindungan insurans yang mencukupi, CDC mengumumkan bahawa ia akan membeli suntikan dan menjadikannya tersedia di jabatan kesihatan negeri dan tempatan, serta melalui farmasi runcit yang menyertai Program Akses Bridge sehingga 2024. Untuk mengekalkan program itu melebihi tempoh itu untuk orang dewasa, agensi berharap untuk mendapatkan dana tambahan bagi melancarkan program Vaksin untuk Orang Dewasa yang kekal dan memperluaskan suntikan yang ia sediakan melampaui vaksin COVID-19.