Apabila Sekolah Bermula di AS, Begitu Juga Penutupan Sekolah Akibat Panas

Susan Eckert mengajar biologi lanjutan di Sekolah Tinggi Montclair di Montclair, New Jersey. Biliknya terletak di tingkat kedua, tepat di sebelah atap tar hitam penyerap haba tingkat bawah. Pada hari yang panas, Eckert membuka tingkap kelasnya lebih awal, kemudian menutupnya dan langsir sebaik matahari mula bersinar terik. Walau bagaimanapun, pada petang hari, tiada apa yang dapat menghalang kepanasan. Eckert telah membeli lima kipas untuk kelasnya, yang katanya mencatatkan suhu 90F (32C) pada termostat minggu ini.

“Saya telah mengikuti ramalan cuaca selama seminggu sebelum sekolah bermula, apabila saya nampak gelombang haba ini datang,” katanya. “Saya hanya dipenuhi rasa ngeri, kerana ia merupakan permulaan yang sangat sukar untuk bersekolah.”

Itu adalah, setakat mana sekolah boleh bermula. Pada 5 September, hanya 15 jam sebelum tahun akademik dijadualkan bermula, pengetua Montclair mengumumkan hari pertama yang dipendekkan akibat “suhu yang melampau tinggi”. Keputusan itu, berdasarkan data Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan, dibuat selepas berunding dengan jururawat dan doktor daerah, pejabat kesihatan bandar dan staf di setiap 11 buah sekolah Montclair. Ia kemudiannya diperluas kepada separuh hari untuk tiga hari pertama tahun persekolahan, yang masing-masing mencapai pertengahan 90-an.

Montclair terkenal sebagai rumah kanak-kanak penjelajah bulan Buzz Aldrin, rumah orang dewasa legenda Yankees terakhir Yogi Berra dan layak mendapat ejekan kerana penduduk wartawannya yang mustahil, termasuk saya.

[Jeda untuk ejekan.]

Tetapi Montclair juga petunjuk yang tidak mencolok tentang cabaran di hadapan para pendidik dalam era perubahan iklim. Sekolah-sekolah di bandar ini purata berusia 96 tahun; kesemuanya kecuali satu memerlukan sistem penyaman udara baru. Purata suhu tempatan pula meningkat 4F sejak lima buah sekolah Montclair yang pertama dibina. Purata suhu maksimum harian untuk bulan September meningkat 2.7F.

Organisasi penyelidikan tanpa keuntungan Climate Central, yang Indeks Peralihan Iklim memberi anggaran masa nyata kesan bahan api fosil dan pelepasan lain pada suhu hari itu, malah dapat menentukan tahap di mana perubahan iklim memasak County Essex, di mana Montclair terletak (bacaan Climate Central diambil di Newark berdekatan). Pada empat hari antara 30 Ogos dan 7 September, haba dibuat sekurang-kurangnya tiga kali lebih mungkin oleh perubahan iklim. Pada 6 dan 7 September, indeks menunjukkan bahawa perubahan iklim menjadikan haba empat kali lebih mungkin, menjadikannya pengecualian walaupun dalam kalangan kawasan yang menghadapi gelombang haba.

Keadaan Montclair jauh dari unik. Puluhan sekolah Philadelphia memendekkan jadual mereka minggu ini apabila ramalan menunjukkan suhu 85F dan lebih tinggi, selaras dengan Prosedur Tindak Balas Kecemasan Haba Melampau daerah itu. Daerah di New England, tengah Atlantik, Midwest dan Texas memendekkan jadual atau membatalkan sekolah.

Dan itu adalah di negara terkaya di dunia, di mana banyak bandar boleh mengundi untuk memasang penyaman udara di bilik darjah. India, Mexico dan Filipina, di mana penembusan AC jauh lebih rendah daripada di AS, juga membatalkan kelas tahun ini. Iran menutup kehidupan awam seluruhnya selama dua hari pada Ogos, kerana udara diramalkan mencapai 122F.

Menyelesaikan perubahan iklim adalah sukar. Mencegah masalah kesihatan atau kematian berkaitan haba adalah kurang sukar: pendingin hawa menyelamatkan nyawa. Laporan Keadaan Sekolah Kita yang paling terkini, dikeluarkan setiap lima tahun oleh tiga organisasi, mendapati AS kurang melabur dalam infrastruktur sekolah sebanyak $85 bilion setahun, hampir dua kali ganda angka 2016. Lebih daripada 40% sekolah memerlukan sistem pemanasan, pengudaraan dan penyaman udara (HVAC) yang baru atau dikemas kini.

Pada Ogos, Downers Grove, sebuah perkampungan berhampiran Chicago, menangguhkan permulaan tahun persekolahannya selama dua hari kerana 11 daripada 13 buah sekolahnya tidak mempunyai AC. Pengetua Kevin Russell menggambarkannya sebagai kali pertama daerah itu menangguhkan permulaan sekolah atau membatalkan sekolah kerana haba. Buat masa ini, sekolah-sekolah daerah itu bergantung pada pelan Bantuan Haba yang merangkumi pertukaran kelas melalui ruang berpenyaman udara terhad, mengekalkan kipas hidup, menyediakan air, menyesuaikan aktiviti luar dan meredupkan lampu yang tidak digunakan. Pembaikan yang lebih baik sedang dalam perancangan: Tahun lalu, pengundi meluluskan referendum $179 juta untuk memodenkan sistem HVAC daerah itu dan membiayai penambahbaikan lain.

Memandangkan suhu terus meningkat dengan pelepasan bahan api fosil, kepentingannya menjadi semakin mendesak. Pusat Integriti Iklim menganggarkan bahawa 13,700 buah sekolah awam di AS yang tidak memerlukan penyejukan pada 1970 sama ada akan atau memerlukannya menjelang 2025. Sepuluh negeri, termasuk Illinois, Michigan, New Jersey dan Ohio, masing-masing menghadapi kos melebihi $1 bilion untuk menyejukkan sekolah. Analisis itu mendapati bahawa sekolah biasanya memasang sistem penyejukan apabila bilangan hari lebih panas daripada 80F mencapai 32 setahun. Sejak 1970, bilangan sekolah yang dianggarkan melepasi ambang itu telah meningkat sebanyak 40%.

Terdapat tanda-tanda kemajuan. Rang undang-undang negeri di California akan memerintahkan pelan induk untuk sekolah yang selamat dari iklim. Di Arlington, Massachusetts, sebuah sekolah menengah mendapat markah rendah daripada organisasi pengawasan New England — kemudian daerah itu memulakan rancangan untuk membina semula.

Daerah sekolah juga merupakan penerbit utama dalam pasaran bon munisipal, menarik pelabur untuk mengumpul dana untuk pembinaan baru dan pengubahsuaian. Setakat ini tahun ini, daerah sekolah awam telah menjual kira-kira $44.8 bilion nilai hutang untuk projek baru dan pembiayaan semula, menurut data yang dikumpul oleh Bloomberg. Itu kira-kira 13% lebih banyak daripada yang dijual dalam tempoh yang sama tahun lepas, mencabar penurunan keluaran bon munisipal secara keseluruhan, menunjukkan data.

Hampir separuh daripada hutang itu datang dari daerah Texas di mana populasi yang pesat membangun menekankan keperluan untuk lebih banyak sekolah.

Tahun lalu, Montclair mengundi untuk mengambil ikatan $188 juta untuk sekolah, 40% daripadanya akan pergi ke naik taraf HVAC yang dijangka akan dalam talian dalam beberapa tahun akan datang. “Penyesuaian iklim akan perlu menjadi kebimbangan utama” apabila program reka bentuk dan pembinaan bergerak ke hadapan, kata David Cantor, pengarah eksekutif komunikasi dan penglibatan komuniti daerah itu.

Sementara itu, terdapat kipas. Seorang pegawai Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sekolah Tinggi Montclair minggu ini memuatkan sebuah kereta dengan dua belas kipas kotak untuk penghantaran ke bilik darjah yang paling memerlukan, apabila pelajar menghabiskan jam pertama tahun persekolahan baru mereka cuba belajar dan berfikir dalam kepanasan tinggi. “Semua orang mengipasi diri mereka,” kata Eckert. “Memang sukar untuk mengekalkan perhatian mereka, dan tenaga di dalam bilik memang rata.”

–Dengan bantuan daripada Danielle Moran.