AS dan Iran Dijangka Selesaikan Perjanjian Pertukaran Tahanan Bernilai $6 Bilion

Iran-US-Prison-Deal

(DUBAI, Emiriah Arab Bersatu) – Iran dan Amerika Syarikat dijangka menukar banduan pada hari Isnin selepas kira-kira AS$6 bilion yang sebelum ini dibekukan di Korea Selatan tiba di Qatar, unsur utama pertukaran yang dirancang, menurut pegawai.

Pertukaran yang dirancang berlaku hanya sebelum Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York, di mana Presiden Iran yang keras Ebrahim Raisi akan bercakap. Walau bagaimanapun, pertukaran itu tidak akan bermakna bahawa ketegangan telah diturunkan antara AS dan Iran, yang kini memperkaya uranium lebih dekat daripada peringkat senjata daripada sebelum ini.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Iran Nasser Kanaani adalah orang pertama yang mengakui pertukaran akan berlaku pada hari Isnin. Beliau berkata wang tunai yang dicari untuk pertukaran itu kini berada di Qatar.

Seorang individu yang mempunyai pengetahuan langsung tentang perjanjian itu, yang berbicara kepada The Associated Press atas syarat tanpa nama memandangkan pertukaran belum selesai, kemudian berkata bahawa pegawai Iran dan AS telah dimaklumkan oleh Qatar bahawa wang itu telah dipindahkan dari Switzerland ke negara Teluk Arab itu.

Kanaani membuat komen beliau semasa sidang akhbar yang disiarkan di televisyen negara, tetapi suapan segera dipotong selepas komen beliau tanpa penjelasan.

“Kami menyaksikan pembekuan sebahagian aset Iran di beberapa negara termasuk Korea Selatan,” kata Kanaani. “Sebagai sebahagian daripada dasar diplomasi luar negara aktif kami, untungnya aset beku Iran di Korea Selatan telah dibebaskan dan insya-Allah hari ini aset itu akan mula dikawal sepenuhnya oleh kerajaan dan negara.”

“Mengenai subjek pertukaran banduan, ia akan berlaku hari ini dan lima orang banduan, warganegara Republik Islam, akan dibebaskan dari penjara di AS,” tambah Kanaani. “Lima orang banduan yang dipenjarakan yang berada di Iran akan diserahkan kepada pihak AS secara timbal balik, berdasarkan kehendak mereka. Kami menjangkakan kedua-dua isu ini sepenuhnya berlaku berdasarkan perjanjian.”

Beliau berkata dua daripada banduan Iran akan tinggal di AS

Agensi berita Iran segera selepas itu melaporkan, memetik Kanaani, bahawa pertukaran tahanan akan dilakukan pada hari Isnin. Tidak ada maklumat lain yang segera dikeluarkan oleh agensi itu dan Washington tidak mengakui komen itu.

Walau bagaimanapun, sebuah Airbus A320 Qatar Airways mendarat pada pagi Isnin di Lapangan Terbang Antarabangsa Mehrabad di Tehran, di mana pembebasan banduan sebelum ini telah berlaku, menurut data pengesanan penerbangan yang dianalisis oleh AP. Qatar Airways menggunakan Lapangan Terbang Antarabangsa Imam Khomeini Tehran untuk penerbangan komersialnya.

Pengumuman oleh Kanaani datang beberapa minggu selepas Iran berkata bahawa lima warga Iran Amerika kini ditahan di rumah sebagai langkah membina keyakinan sementara Seoul membenarkan aset beku, yang dipegang dalam won Korea Selatan, ditukar kepada euro. Wang itu kemudian dihantar ke Qatar, pengantara antara Tehran dan Washington dalam rundingan itu.

Pertukaran yang dirancang telah berlaku di tengah-tengah peningkatan ketenteraan Amerika yang besar di Teluk Parsi, dengan kemungkinan tentera AS menaiki dan menjaga kapal komersial di Selat Hormuz, di mana 20% semua penghantaran minyak melaluinya.

Perjanjian itu juga telah membuka Presiden Joe Biden kepada kritikan baru daripada Republikan dan lain-lain yang mengatakan bahawa pentadbiran membantu meningkatkan ekonomi Iran pada masa Iran menimbulkan ancaman yang semakin meningkat kepada tentera AS dan sekutu Timur Tengah. Itu boleh membawa ke kempen pengekalan jawatannya juga.

Di pihak AS, Washington telah berkata pertukaran yang dirancang termasuk Siamak Namazi, yang ditahan pada tahun 2015 dan kemudian dijatuhkan hukuman 10 tahun penjara atas tuduhan mengintip yang dikritik secara antarabangsa; Emad Sharghi, seorang kapitalis teroka yang dihukum 10 tahun; dan Morad Tahbaz, seorang pemulihara alam sekitar berketurunan British-Amerika yang ditangkap pada tahun 2018 dan juga menerima hukuman 10 tahun.

Pegawai AS sejauh ini enggan mengenal pasti banduan keempat dan kelima.

Lima orang banduan yang Iran katakan sedang dicari sebahagian besarnya ditahan atas tuduhan cuba mengeksport bahan ke Iran.

Jumlah dolar terakhir dari Seoul boleh berada di mana-mana antara AS$6 bilion hingga AS$7 bilion, bergantung pada kadar pertukaran. Tunai itu mewakili wang yang Korea Selatan berhutang kepada Iran – tetapi belum dibayar – untuk minyak yang dibeli sebelum pentadbiran Trump mengenakan sekatan pada transaksi sedemikian pada tahun 2019.

AS berpendapat bahawa, sebaik sahaja di Qatar, wang itu akan disimpan dalam akaun terhad dan hanya akan digunakan untuk barangan kemanusiaan, seperti ubat-ubatan dan makanan. Transaksi itu pada masa ini dibenarkan di bawah sekatan Amerika yang menyasarkan Republik Islam atas program nuklearnya yang semakin maju.

Pegawai kerajaan Iran sebahagian besarnya bersetuju dengan penjelasan itu, walaupun beberapa golongan keras bersikeras, tanpa bukti, bahawa tidak akan ada sekatan tentang bagaimana Tehran membelanjakan wang itu.

Program nuklear Iran kini diperkaya lebih dekat daripada peringkat senjata daripada sebelum ini. Walaupun ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah memberi amaran bahawa Iran kini mempunyai uranium diperkaya mencukupi untuk menghasilkan “beberapa” bom, beberapa bulan lagi mungkin diperlukan untuk membina senjata dan berpotensi meminiaturkannya untuk meletakkannya pada peluru berpandu – jika Iran memutuskan untuk mengejarnya. Komuniti perisikan AS telah mengekalkan penilaian bahawa Iran tidak mengejar bom atom.

Iran telah mengambil langkah dalam beberapa bulan kebelakangan ini untuk menyelesaikan beberapa isu dengan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa. Tetapi kemajuan dalam programnya telah membawa kepada ketakutan konflagrasi serantau yang lebih luas kerana Israel, yang juga kuasa nuklear, telah berkata ia tidak akan membenarkan Tehran membangunkan bom itu. Israel mengebom kedua-dua Iraq dan Syria untuk menghentikan program nuklear mereka, memberi ancaman lebih berat kerana ia juga disyaki terlibat dalam membunuh saintis nuklear Iran.

Iran juga membekalkan Rusia dengan drone pembawa bom yang digunakan Moscow untuk menyasarkan tapak di Ukraine dalam perangnya terhadap Kyiv, yang kekal sebagai pertikaian utama lain antara Tehran dan Washington.