Australia dan China Adakan Dialog Tingkat Tinggi Pertama dalam 3 Tahun—Tanda Perbaikan Hubungan yang Sedikit

TAIPEI, Taiwan — Australia dan China membuka dialog peringkat tinggi pertama mereka dalam tempoh tiga tahun pada Khamis sebagai tanda peningkatan hubungan antara negara-negara yang telah bertembung dalam segala hal daripada hak asasi manusia hingga asal-usul COVID-19 kepada perdagangan.

“Saya mengalu-alukan perkembangan positif baru-baru ini dalam hubungan dwihala, tetapi kita tahu bahawa masih banyak kerja yang perlu dilakukan,” kata Craig Emerson, ketua delegasi Australia dan bekas menteri perdagangan.

Dialog yang diadakan di Beijing akan memberi tumpuan kepada perdagangan, hubungan antara rakyat dan keselamatan.

Mantan Menteri Luar Negeri China Li Zhaoxing berkata kedua-dua negara perlu bekerjasama, tetapi menambah bahawa “Kita perlu mematuhi liberalisasi perdagangan dan secara bersama menentang mentaliti Perang Dingin, konfrontasi blok dan proteksionisme perdagangan.”

Beijing kerap menggunakan istilah-istilah itu dalam menentang tindakan negara-negara Barat, terutamanya AS.

Semasa pembekuan hubungan dengan Beijing, Australia membentuk perkongsian nuklear dengan AS dan United Kingdom yang membolehkan Australia mengakses kapal selam berkuasa nuklear.

Menteri Luar Negeri Australia semasa Penny Wong telah berusaha untuk menstabilkan hubungan kedua-dua negara sejak parti beliau memenangi pilihan raya tahun lalu.

Pada Khamis, Perdana Menteri Australia Anthony Albanese juga bertemu dengan Perdana Menteri China Li Qiang di tepi persidangan Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara di Indonesia, menggambarkan penglibatan itu sebagai positif.

“Saya memberitahu Perdana Menteri Li bahawa kami akan terus bekerjasama di mana kami boleh, tidak bersetuju di mana kami mesti dan terlibat demi kepentingan negara kami,” kata Albanese kepada wartawan, mengatakan beliau akan melawat China kemudian tahun ini atas jemputan pemimpin China Xi Jinping.

Hubungan China dan Australia merosot ke tahap terendah semasa pandemik. Kerajaan Australia sebelumnya meluluskan undang-undang yang melarang campur tangan rahsia asing dalam politik domestik, melarang raksasa telekomunikasi milik China Huawei daripada melancarkan rangkaian 5G Australia atas sebab-sebab keselamatan, dan memanggil siasatan bebas pandemik COVID-19.

Sebagai tindak balas, China secara berkesan menghalang barli Australia pada tahun 2020 dengan mengenakan tarif 80.5%, yang secara meluas dianggap di Australia sebagai hukuman. China juga mengenakan tarif ke atas wain, daging lembu, dan arang batu Australia, serta produk lain. China baru-baru ini menarik balik tarif terhadap barli.

Australia juga berharap akan melihat terobosan dalam kes lima warganegara Australia yang ditahan di China, antaranya ialah Cheng Lei, seorang wartawan yang telah dipenjarakan selama tiga tahun.

“Kami terus menyokong kemajuan positif dalam kes warganegara Australia yang ditahan di China,” kata Emerson.