Bagaimana Ahsoka Episode 5 Menyelesaikan Satu Misteri Penting Star Wars

Amaran: Post ini mengandungi spoiler untuk Ahsoka episod 5.

Berikutan letupan dari Star Wars silam yang muncul pada akhir Ahsoka episod 4, episod kelima menyaksikan Anakin Skywalker (Hayden Christensen) membawa bekas Padawannya Ahsoka Tano (Rosario Dawson) dalam perjalanan sebenar ke masa silam.

Setelah berakhir di World Between Worlds, dimensi mistik dalam Force yang menyentuh setiap titik masa dan ruang dalam alam semesta Star Wars, Ahsoka terpaksa berhadapan dengan Anakin dalam pertarungan pedang cahaya yang mengangkut pasangan itu ke titik penting dalam sejarah bersama mereka untuk “menyelesaikan [latihan] nya.”

Versi Ahsoka (Ariana Greenblatt) yang lebih muda mula-mula mendapati dirinya berjuang bersama Anakin dalam pertempuran awal Perang Klon, salah satu misi pertama mereka bersama. Dia kemudian dihantar ke Pengepungan Mandalore, di mana Ahsoka sibuk berjuang untuk merebut kembali planet itu daripada Darth Maul sementara Anakin beralih ke Sisi Gelap dan mengkhianati Jedi. Semasa episod itu berlangsung, Anakin mula menunjukkan lebih banyak tanda-tanda transformasinya menjadi Darth Vader, memuncak dengan dia menyerang Ahsoka semasa dengan mukanya yang parut, mata Sith yang bercahaya, dan pedang cahaya merah kembali pada satah lutsinar yang tergantung di World Between Worlds.

Walau bagaimanapun, Ahsoka akhirnya dapat menewaskannya, dengan menyatakan bahawa dia mahu hidup, bukan mati.

“Masih ada harapan untukmu,” katanya kepadanya selepas beralih kembali ke mod Jedi Anakin.

Anakin kemudian menghilang dan Ahsoka perlahan-lahan tenggelam keluar dari World Between Worlds ke dalam perairan Seatos sebelum diselamatkan oleh Hera (Mary Elizabeth Winstead) dan skuadronnya. Berikutan pemulihannya dari ujian tersebut, Ahsoka muncul dalam jubah putih baru, seolah-olah menandakan bahawa dia telah menyelesaikan transformasinya menjadi “Ahsoka si Putih,” rujukan kepada ahli sihir Gandalf dalam Lord of the Rings yang digunakan untuk menggambarkan versi Ahsoka yang muncul dari World Between Worlds dalam epilog siri animasi Star Wars Rebels.

Walaupun keadaan sekitar perjalanannya ke World Between Worlds diubah sedikit untuk rancangan aksi langsung, apa yang dialami Ahsoka semasa waktunya di sana belum diungkapkan sebelum ini.

Untuk naik ke tahap pencerahan Force yang lebih tinggi, nampaknya Ahsoka akhirnya perlu belajar bagaimana untuk berdamai dengan hantu masa lalunya, terutamanya peralihan gelap Anakin dan kepercayaannya bahawa legasinya hanyalah kematian dan kemusnahan.