Bagaimana Fanbase Global One Piece Membawa Kepada Siri Live Action Netflix

One Piece. Iñaki Godoy sebagai Monkey D. Luffy dalam musim 1 One Piece. Cr. Milik Netflix © 2023

Siri manga tidak boleh menjadi judul jualan tertinggi di Jepun dalam sejarah tanpa membina pangkalan peminat yang benar-benar global sepanjang perjalanan. Dan itulah yang tepatnya dilakukan oleh Eiichiro Oda One Piece dalam 26 tahun ia disirikan. Peminat – tua dan muda, Jepun dan antarabangsa – telah melekat kepada 106 jilid tankōbon dan siri anime susulan, yang pertama kali disiarkan pada tahun 1999 dan telah mengumpul lebih 1,070 episod sejak itu. Kini, ketika Oda bersiap untuk siri ilustrasi yang sangat dihormatinya untuk mendekati saga akhir, Netflix memandu dunia fantasi Bajak Laut Topi Jerami ke pantai baru, dengan lapan bahagian siri aksi langsung tiba di platform streaming pada 31 Ogos.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Siri ini, yang dihasilkan dengan Shueisha dan Tomorrow Studios, menggambarkan lengkung East Blue One Piece. East Blue merujuk kepada bahagian lautan di mana kita jumpa protagonis Monkey D. Luffy (Iñaki Godoy), seorang pengembara muda dan optimis memberitahu sesiapa sahaja yang mahu mendengar bahawa dia suatu hari nanti akan menjadi raja lanun. Luffy dalam pencarian untuk mencari yang dikenali sebagai One Piece, harta karun elusif yang dimiliki oleh lanun legendar yang telah meninggal Gol D. Roger. Harta itu tersembunyi di suatu tempat di sepanjang laluan Grand Line yang berbahaya, yang merentasi seluruh dunia. Senjata rahsia Luffy – selain daripada positiviti berjangkitnya – adalah bahawa badannya mempunyai sifat regang seperti getah sebagai hasil buah syaitan dipanggil buah Gum-Gum yang dia makan semasa kanak-kanak.

Walaupun Luffy memulakan perjalanannya seorang diri, dia mengumpulkan krew yang mengagumkan yang mempunyai impian dan agenda mereka sendiri. Penonton bertemu Roronoa Zoro (Mackenyu), pemburu lanun dan pakar tiga pedang; Nami (Emily Rudd), pencuri sumber dan kartografer; Usopp (Jacob Romero Gibson), seorang impian yang baik hati tetapi pengecut; dan Sanji (Taz Skylar), seorang chef inovatif. Terilham oleh Luffy dan kesetiaannya, krew Bajak Laut Topi Jerami dilahirkan dan persahabatan berikutnya terjalin di antara bakat-bakat muda. Bersama-sama, kumpulan itu mesti menjamin kapal lanun sempurna mereka, mengatasi antagonis yang tidak dijangka seperti Badut Buggy yang terkutuk, dan mengelakkan marin (penguatkuasaan undang-undang laut alam semesta One Piece.)

One Piece. (L ke R) Mackenyu Arata sebagai Roronoa Zoro, Emily Rudd sebagai Nami, Taz Skylar sebagai Sanji dalam musim 1 One Piece. Cr. Milik Netflix © 2023

Apabila siri yang sangat dinantikan tiba di Netflix, inilah yang perlu diketahui mengenai rancangan itu.

Apa yang dijangkakan peminat One Piece?

Menjelang Ogos 2022, One Piece telah terjual lebih 516 juta salinan di 61 buah negara; siri ini datang dengan penonton yang sedia ada dan Netflix tahu ini. Raksasa streaming menganjurkan 10 tayangan peminat dan acara seluruh dunia di bandar-bandar seperti Los Angeles, Paris, Jakarta, Milan dan Tokyo, sebelum tayang perdananya.

“Reputasi budaya One Piece sangat kukuh. Ia adalah standard manga emas yang mana karya popular jangka panjang lain dinilai,” kata Nicole Coolidge Rousmaniere, profesor Seni dan Budaya Jepun di University of East Anglia, di UK, kepada TIME.

Tambahan pula, katanya, ia telah menangkap “zeitgeist membesar, mencari puak anda dan diterima atas siapa anda.” Rousmaniere berkata pangkalan peminat yang berkembang adalah hasil daripada penceritaan inovatif Oda dan kesediaannya untuk memasukkan pembaca dalam proses konsepsi.

Tetapi dengan reputasi tanpa cela ini datang tekanan untuk penulis dan showrunner Matt Owens dan Steven Maeda, ketika penonton dengan sabar menunggu untuk melihat sama ada siri aksi langsung melakukan keadilan kepada sumber material yang kaya dan berkembang yang peminat pegang begitu dekat di hati mereka. Oda – dikenali kerana menghargai privasinya – bahkan menulis surat pada bulan Julai mendesak peminat yang kecewa dengan klip untuk melihat rancangan itu sebagai usaha cinta oleh pencipta. “Selepas pelancaran, saya pasti akan mendengar beberapa orang menunjukkan bagaimana watak ini hilang atau adegan itu ditinggalkan, atau bahagian ini berbeza daripada manga. Tetapi saya pasti mereka datang dari tempat cinta, jadi saya berhasrat untuk menikmati komen itu juga! ” kata Oda. Dia menambah bahawa siri itu disusun oleh pasukan peminat One Piece yang fanatik dan bahawa semakin biasa penonton dengan alam semesta itu, semakin besar kemungkinan mereka melihat cinta yang dibuat dengannya.

Ilan Manouach ialah artis komik konseptual yang bertanggungjawab untuk ONEPIECE, keluaran edisi terhad yang merupakan buku terpanjang pernah ada, yang merangkumi setiap panel digital yang dikeluarkan daripada siri One Piece ke dalam satu entiti bernilai $1,893 satu salinan. 50 salinan bertandatangan telah habis terjual dalam masa beberapa hari. Manouach memberitahu TIME bahawa peminat mungkin sukar dimenangi kerana manga adalah “medium yang kuat” yang membolehkan mereka membina hubungan mereka sendiri dengan setiap lukisan. “Pacing sangat penting: pembaca mengawal, mereka boleh berkubang dalam panel, membaca semula, atau melompat ke hadapan mengikut kadar mereka sendiri,” katanya. “Ini membawa kepada penglibatan yang lebih mendalam dengan naratif dan membolehkan eksplorasi yang lebih teliti terhadap dunia dan detail kecilnya.”

“Adaptasi aksi langsung anime terkenal teruk,” kata Domenic Giusti, peminat One Piece super yang berusia 16 tahun, kepada TIME. “One Piece terutamanya banyak berhutang kepada estetika longgar dan bebas kartun sendiri yang sangat sesuai dengan mesej dan watak utama manga sehingga kehilangannya boleh menjadi kerosakan besar untuk aksi langsung.” Tetapi dia tetap tenang kerana Oda bekerja rapat dalam projek itu, dan berkata bahawa klip pandangan pertama kelihatan menjanjikan.

Oda sendiri menyentuh sejarah adaptasi manga aksi langsung yang gagal dalam temu bual baru-baru ini dengan New York Times. Pencipta, yang menyertai krew sebagai penerbit eksekutif, memberitahu penerbitan itu bahawa dia “membaca skrip, memberi nota, dan bertindak sebagai anjing penjaga” untuk memastikan ia selaras dengan visinya.

Apakah proses membawa manga ke kehidupan?

Mewujudkan alam semesta aksi langsung One Piece adalah projek yang sudah bertahun lamanya, mengambil sebuah kampung untuk membawa alam semesta itu ke skrin. Barisan pelakon dan krew menghabiskan berbulan-bulan penggambaran di Afrika Selatan, dengan bantuan lebih seribu bakat tempatan. Pengarah Emma Sullivan dan Marc Jobst memberitahu TIME bahawa mereka memikul tanggungjawab membuat rancangan ini dengan gementar kerana ia begitu disayangi, tetapi proses kolaboratifnya menjadikannya lebih mudah.

“Para pelakon semuanya sangat teliti dalam penyelidikan mereka dan mereka mempunyai rasa tanggungjawab yang besar terhadap watak mereka. Jadi mereka membawa itu ke meja,” kata Sullivan. “Ada perbualan yang berterusan.”

One Piece. Maximilian Lee Piazza sebagai Zoro Muda dalam musim 1 One Piece. Cr. Milik Netflix © 2023

Untuk adegan pertempuran, yang sering menjadi tulang belakang