Bagaimana Hubungan Kanada-India Runtuh

India-Canada-Trudeau-accusations

Tanda-tanda bahawa hubungan tegang antara Kanada dan India semakin merosot menjadi jelas semasa sidang kemuncak G-20 di New Delhi awal bulan ini, apabila Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau, tidak seperti pemimpin Barat yang lain, tidak mengadakan perbincangan bilateral rasmi dengan Perdana Menteri India Narendra Modi. Sebaliknya, kedua-dua pemimpin mengemukakan kebimbangan serius kepada satu sama lain di tepi sidang kemuncak itu, di mana Modi membangkitkan “aktiviti anti-India yang berterusan oleh elemen-elemen ekstremis di Kanada,” menurut pejabatnya.

Pakar mengatakan hubungan India-Kanada – secara historinya didorong oleh perdagangan dan kehadiran diaspora India yang besar di Kanada – secara perlahan merosot dalam beberapa tahun kebelakangan ini atas dakwaan dari India bahawa Kanada telah menyuburkan simpati terhadap gerakan pemisahan Sikh, dan tuduhan balas dari Kanada menuduh pegawai India campur tangan dalam politik domestiknya.

Hubungan itu mencapai titik terendah pada hari Isnin apabila Trudeau membuat kenyataan mengejutkan di hadapan Parlimen Kanada bahawa Ottawa sedang menyiasat “tuduhan kredibel” dari perisikan Kanada terhadap New Delhi kerana memainkan peranan dalam pembunuhan seorang pemimpin Sikh Kanada yang terkemuka, Hardeep Singh Nijjar, di tanah Kanada pada bulan Jun. Kerajaan Kanada segera mengusir seorang diplomat India kanan selepas komen Trudeau; India dengan cepat membalas dengan mengeluarkan kenyataan pada hari Selasa bahawa ia menafikan sebarang penglibatan dalam kematian Nijjar dan mengusir seorang diplomat Kanada kanan yang tidak dikenali.

“Tuduhan hari ini telah memberi pukulan hebat kepada hubungan; kerosakan kepada hubungan itu tidak akan diperbaiki dengan mudah,” kata Brahma Chellaney, bekas penasihat kepada Majlis Keselamatan Negara India, yang berpangkalan di New Delhi.

Michael Kugelman, pengarah Institut Asia Selatan di Wilson Center think-tank, berkata gabungan aktivisme Sikh yang semakin meningkat di Kanada, tekanan India yang semakin meningkat ke atas Ottawa, dan ketidaksediaan Ottawa untuk menangani kebimbangan India telah “mencetuskan krisis dalam hubungan bilateral pada hari ini.” Dia menambah, “Pisau sedang diasah.”

Bagaimanakah hubungan India dengan Kanada sebelum ini?

Kanada adalah rumah kepada populasi Sikh terbesar di dunia di luar India, yang berjumlah hampir 770,000 orang, atau 2.1% daripada penduduk negara itu.

Ketegangan antara pegawai India dan Kanada mula merenih pada tahun 2015, ketika Trudeau mula berkuasa dan melantik empat menteri Sikh ke dalam kabinetnya yang ketika itu berjumlah 30 orang . Pada masa lalu, diplomat India juga telah menimbulkan isu mengenai rakyat Kanada Sikh yang menyatakan sokongan kepada pergerakan Khalistan, yang menyeru tanah air Sikh yang berpisah di India. Sebuah kuil Hindu di Kanada telah dirosakkan tahun lalu dengan grafiti yang bertulis “mati kepada India” dalam bahasa Urdu dan “Khalistan,” dan rakyat Kanada Sikh telah menganjurkan referendum tempatan mengenai kemerdekaan Sikh dari India.

Pada tahun 2018, lawatan Trudeau ke India dikritik apabila rombongannya, yang merangkumi kontinjen Sikh, bertemu Jaspal Atwal, seorang lelaki Sikh yang disabitkan atas percubaan membunuh seorang menteri kabinet India yang melawat. (Kanada kemudiannya membatalkan jemputan Atwal ke jamuan makan malam res