Bagaimana Kami Memilih TIME100 Next 2023

Time 100 Next Time Magazine covers

Saya pertama kali mendengar Wemimo Abbey bercakap pada bulan Ogos di Rumah Impak Masa perdana di Martha’s Vineyard. Pada malam itu jelas kepada semua orang bahawa kisah Abbey adalah kisah yang patut dikongsi. Bersama-sama dengan Samir Goel, kedua-dua pengasas bersama telah membina Esusu, sebuah syarikat lima tahun yang membantu orang Amerika menggunakan sejarah sewaan mereka untuk membina skor kredit. Abbey, yang berhijrah sebagai remaja 17 tahun ke AS dari Nigeria, menyaksikan ibunya bergelut untuk membayar pinjaman faedah tinggi kerana kekurangan sejarah kredit – sesuatu yang tanpanya, jutaan orang dan komuniti di seluruh negara tidak dapat mengakses pinjaman yang boleh mewujudkan kekayaan.

Contoh Abbey adalah contoh yang kuat, menunjukkan bagaimana wawasan peribadi boleh mengilhamkan perubahan masyarakat. Ia menunjukkan bahawa memikirkan semula idea yang diterima boleh mewujudkan kemungkinan baru untuk jutaan orang. Ini adalah salah satu daripada 100 kisah yang diceritakan dalam TIME100 Next tahun ini.

Itulah tujuan TIME100 Next. Pada tahun 2019, kami melancarkan senarai sebagai sebahagian daripada usaha kami sendiri untuk mengembangkan cara TIME menceritakan kisah. Secara tradisinya, dengan usaha seperti Orang Tahun Ini dan TIME100, kami telah menggunakan kuasa sorotan kami untuk menarik perhatian kepada mereka yang telah mencapai pengaruh puncak dalam bidang mereka. Tetapi majalah hebat dan syarikat media hebat sepatutnya tidak hanya mencerminkan masa kini, ia harus mendorong kami ke hadapan, menunjukkan apa yang mungkin serta apa yang akan datang masyarakat dan pemimpin masa depan akan kelihatan seperti. Itulah ambisi kami untuk TIME100 Next, francais tahunan kami yang mengiktiraf pemimpin masa depan dalam kesihatan, iklim, perniagaan, sukan, seni dan banyak lagi.

Senarai tahun ini termasuk puluhan individu, seperti Abbey dan Goal, yang merekabentuk penyelesaian baru untuk masalah masyarakat yang paling mendesak. Mereka adalah saintis, CEO, artis, seorang angkasawan, dan, sudah tentu, seorang pustakawan juga: Nick Higgins dari Perpustakaan Awam Brooklyn, yang menawarkan akses buku kepada remaja di seluruh negara yang dilarang oleh perpustakaan tempatan mereka.

Untuk mengiktiraf TIME100 Next, kami menjemput pemimpin hari ini untuk memberi penghormatan kepada mereka yang mengikuti jejak langkah mereka. Untuk tiga subjek kulit kami tahun ini: Peyton Manning, yang pertama kali bertemu Jalen Hurts ketika Hurts menjadi kaunselor di program bola sepak musim panas Manning, memuji quarterback Philadelphia Eagles itu, yang musim panas ini menandatangani kontrak yang menjadikannya pemain bola sepak bergaji tertinggi dalam sejarah, sebagai “model bagaimana untuk mendekati sesuatu pekerjaan”; Shania Twain menerima Kelsea Ballerini berusia 30 tahun sebagai “jiwa tua” yang tahu bagaimana memanfaatkan momen besar; dan pelakon Omar Sy menyanjung chef Perancis Mory Sacko atas resipi rahsianya – keupayaan untuk menyalurkan arus silang pelbagai budaya dan “tidak melepaskan apa pun siapa dirinya”.

Membuat senarai seperti TIME100 Next memerlukan penyelidikan dan pelaporan dari rangkaian editor dan wartawan global TIME. Kami menyaring ratusan cadangan dan kemudian bertemu setiap minggu untuk berdebat siapa yang layak masuk senarai. “Melalui proses ini, kami dapat mengenali begitu banyak pemimpin luar biasa yang mewujudkan perubahan di seluruh dunia. Harapan kami adalah bahawa senarai ini memberi gambaran tentang pekerjaan penting mereka,” kata Cate Matthews, seorang pengarah editorial TIME.

Menyusun TIME100 Next juga memerlukan kepekaan mengatur jamuan makan malam yang hebat. Setiap pilihan memberi kesan kepada yang seterusnya, kerana kami bertujuan untuk memasukkan pelbagai pembuat tajuk masa depan yang semakin meningkat, menekankan storyline yang menarik minat kami tahun ini, dan mencari individu yang bakat dan pencapaian mereka saling melengkapi kumpulan secara keseluruhan. Untungnya, pada bulan Oktober, kami akan mengumpulkan TIME100 Next untuk jamuan makan malam sebenar yang hebat, yang akan dihoskan di Bandar Raya New York, di mana ahli komuniti TIME100 paling baru akan berpeluang untuk bersulam-sulam atas pencapaian masing-masing dan menjalin hubungan baru, semuanya dalam semangat mengilhamkan kemungkinan baru.