Bagaimana Mexico Menjadi Pemimpin Kesaksamaan Gender dalam Kerajaan

Mexico’s parti pemerintah telah memilih Claudia Sheinbaum sebagai calon mereka untuk pilihan raya akan datang tahun depan, mempertemukannya dengan penantang teratas pembangkang, Xóchitl Gálvez. Keputusan itu bermakna negara berbahasa Sepanyol terbesar di dunia kelihatan akan mendapatkan pemimpin wanita pertamanya pada 2024.

“Ini adalah impian seorang feminis,” kata Maricruz Ocampo, seorang aktivis hak wanita di Querétaro, memberitahu Washington Post. Pilihan raya itu “akan menandakan perubahan dalam cara kita melihat wanita dalam politik,” tambahnya.

Sheinbaum dan Gálvez kedua-duanya datang dari latar belakang STEM. Sheinbaum, yang beragama Yahudi, adalah bekas ahli fizik manakala Gálvez adalah usahawan dan jurutera komputer dengan bapa Otomí Asli dan ibu mestiza yang bertanding untuk gabungan politik sayap tengah Aliansi Luas untuk Mexico.

“Mereka benar-benar berjaya dengan usaha mereka sendiri. Ini adalah momentum dan trajektori kerjaya mereka sendiri,” kata Christopher Sabatini, rakan kanan untuk Amerika Latin di Chatham House.

Di kebanyakan negara Amerika Latin, beberapa calon wanita untuk ketua negara adalah isteri atau bekas isteri calon lelaki yang popular. Di Argentina, bekas Presiden Cristina Fernández de Kirchner mengambil alih jawatan sebaik sahaja penggal suaminya berakhir pada 2007. Di Honduras, Presiden semasa, Xiomara Casto, adalah isteri bekas Presiden Honduras Manuel Zelaya. Dan di Guatemala, naib juara pilihan raya bulan lalu, Sandra Torres, adalah bekas Ibu Negara, yang bercerai dengan suaminya Álvaro Colom untuk mengelakkan undang-undang kempen yang menghalang saudara Presiden daripada bertanding untuk jawatan itu. “Saya bukan yang pertama atau terakhir wanita yang memutuskan untuk bercerai, tetapi saya satu-satunya wanita yang bercerai demi negara saya,” katanya pada masa itu.

Memandangkan konteks ini, landskap politik Mexico adalah lebih unik, kata Sabatini. Beliau menambah bahawa Mexico mendahului negara lain dalam hal wanita dalam politik, walaupun di peringkat kerajaan yang lebih rendah, seperti pegawai negeri dan ahli parlimen. Pada masa ini, separuh daripada semua kerusi parlimen kebangsaan di Mexico dan separuh daripada jawatan kabinet kerajaan dipegang oleh wanita; negara itu kurang baik dalam jawatan gabenor, dengan sembilan daripada 32 adalah wanita.

Kemajuan Mexico dalam perwakilan wanita mempunyai akar umbi dalam peristiwa yang berlaku pada tahun 1990-an, ketika 71 tahun pemerintahan satu parti di bawah Parti Revolusi Institusi (PRI) mula berakhir di tengah-tengah skandal rasuah dan krisis ekonomi. Selepas itu, ramai rakyat Mexico berasa ingin kepada kepimpinan politik yang sangat berbeza daripada apa yang mereka alami sebelum ini, kata Sabatini.

Ia juga semasa ini bahawa organisasi masyarakat sivil yang memberi tumpuan kepada isu-isu wanita menjadi lebih lantang.

“Daripada penindasan, kawalan, dan amalan monopoli kuasa melalui apa yang secara berkesan merupakan kerajaan satu parti dari 1921 hingga 2000, anda melihat kemunculan masyarakat sivil yang sangat aktif dan komited yang membantu mendorong beberapa isu, pengguguran kandungan menjadi salah satunya dan perwakilan wanita menjadi satu lagi,” kata Sabatini.

Pada hari Rabu, aktivis hak wanita menyambut kemenangan besar selepas Mahkamah Agung Mexico menyahjenayahkan pengguguran kandungan di seluruh negara. Keputusan itu membuka pintu untuk sistem penjagaan kesihatan menyediakan pengguguran kandungan. “Itulah sebabnya keputusan Mahkamah Agung hari ini penting,” aktivis hak wanita Sara Lovera memberitahu Agence-France Presse.

Berikutan berakhirnya pemerintahan satu parti, ahli-ahli parlimen memperkenalkan kuota untuk bilangan wanita dalam jawatan politik. “Ia dilaraskan untuk meningkatkan bukan sahaja perwakilan wanita dalam tiket kebangsaan, tetapi juga pengagihan pada tiket-tiket itu,” kata Sabatini. “Jadi, dalam banyak cara, penerimaan Mexico terhadap undang-undang pro-perwakilan wanita ini telah melampaui banyak negara lain kerana ia meliputi kabinet dan peringkat negeri.”

Walaupun begitu, peranan negara sebagai pemimpin serantau untuk perwakilan politik wanita tidak bermakna ia tidak bergelut dengan ketidaksamaan yang ketara. Pada indeks kesaksamaan gender PBB, Mexico mencatat 0.309 pada skala sifar hingga satu, dengan sifar mewakili kesaksamaan paling tinggi.