Bagaimana Musim 2 The Wheel of Time Menyimpang Dari Siri Buku

Amaran: Post ini mengandungi spoiler untuk The Wheel of Time

The Wheel of Time kembali untuk musim kedua dan menjanjikan perjalanan liar dan aneh buat peminat buku yang mengilhamkan siri Amazon Prime ini. Akhir musim 1 menyaksikan beberapa penyimpangan besar daripada novel pertama siri buku oleh Robert Jordan, dan ramai peminat mempunyai isu dengan perubahan itu—walaupun beberapa penyimpangan daripada kanon itu mungkin ditetapkan oleh keadaan, dan bukan dengan sengaja.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Penerbitan musim 1 The Wheel of Time diganggu dengan masalah, kebanyakannya berkaitan dengan penghentian kerja berulang akibat Covid, tetapi juga disebabkan oleh kepergian Barney Harris, pelakon yang memainkan watak Mat Cauthon, salah satu watak utama cerita, sebelum penggambaran selesai. Butiran spesifik mengapa Harris meninggalkan siri itu tidak pernah dijelaskan, tetapi ia memerlukan perubahan ketara dalam cara cerita ini berkembang dalam persembahan berbanding dalam buku. Bukannya pergi ke Eye of the World bersama rakan-rakannya yang lain, Mat meninggalkan mereka dan kembali ke Tar Valon, bandar Aes Sedai. Walaupun jauh daripada satu-satunya cara persembahan itu menyimpang daripada buku, ia pastinya salah satu yang paling ketara, dan secara keseluruhan meninggalkan ramai peminat mempersoalkan sama ada musim 2 akan kembali ke landasan.

Berdasarkan empat episod pertama musim 2, jawapannya adalah ya dan tidak. Tetapi setakat ini, ia kelihatan seperti perkara yang baik, walaupun ia mungkin menidakkan beberapa peminat buku daripada adegan kegemaran mereka dalam cerita asal.

Menempuh jalan kurang dilalui

Musim 2, yang ditayangkan pada 1 September di Amazon Prime dengan tiga episod baru, kononnya mengikuti peristiwa The Great Hunt, novel kedua dalam siri The Wheel of Time. Tetapi dari mula lagi, perkara sudah berjalan sangat berbeza. Contohnya, pada permulaan buku itu, semua watak utama, termasuk Rand al’Thor dan Mat Cauthon, berkumpul semula di bandar bertembok Fal Dara, di mana Moiraine memulakan muslihatnya untuk orang Dua Sungai, dan (antara lain) Rand bertemu dengan ketua Aes Sedai, Siuan Sanche, yang memberitahu dia bahawa dia adalah Dragon Reborn. Apabila lord Shienaran Ingtar berlepas untuk pemburuan Tanduk Valere yang legendarinya, Rand, Mat dan Perrin semuanya pergi bersamanya.

Tiada satu pun berlaku dalam beberapa episod pertama persembahan ini. Sebaliknya, Rand, selepas memalsukan kematiannya pada akhir musim pertama, telah pergi ke bandar Cairhien seorang diri, di mana dia memulakan hubungan seksual sambil lalu dengan tuan rumah kedai minum misteri dan cantik bernama Selene, sementara bekerja di sanatorium di bandar itu atas tujuan tersendiri. Mat telah ditawan di Menara Putih oleh Kakak Merah Liandrin Sedai, dan berkawan dengan banduan lain bernama Min Farshaw, peramal dan petunjuk nasib yang enggan kita jumpa pada musim pertama. Sementara itu, Perrin adalah satu-satunya orang Dua Sungai yang pergi bersama Ingtar dalam pemburuan Tanduknya, di mana mereka bertembung dengan pasukan penyerang misteri bernama Seanchan, dengan wanita bermulut kunci yang boleh menyalur, diketuai oleh Lady Suroth.

Kepada peminat novel, semua ini pasti kedengaran seperti perkembangan peristiwa yang aneh. Malah pengembaraan Egwene dan Nynaeve di Menara, yang setakat ini lebih rapat dengan versi buku, perlahan-lahan menyimpang daripada peristiwa seperti yang berlaku dalam novel.

Sebagai peminat lama buku, menyaksikan peristiwa empat episod pertama musim 2 berkembang seperti permainan Telefon Rosak: setiap perubahan dalam cerita, tanpa sengaja atau sebaliknya, menghasilkan lagi satu dan lagi satu, mengakibatkan versi rumah cermin yang agak seperti asal, tetapi sudah rosak melampau oleh semua ulangan di antara. Entah macam mana, ia berkesan untuk persembahan ini, mematuhi semangat buku The Wheel of Time, dan bukannya huruf demi hurufnya.

Perbezaan ini ternyata lebih menarik daripada membuat kecewa, menjadikan ia begitu seseorang yang amat biasa dengan versi asal hanya akan mempunyai gambaran umum tentang bagaimana versi ini ceritanya akan berlanjutan. Ini bermakna walaupun saya tahu dengan jelas bahawa watak tertentu yang digambarkan secara kabur memang akan menjadi jahat, contohnya, cara mereka didedahkan benar-benar mengejutkan.

Semuanya kacau: perkara yang berlaku lebih kemudian berlaku lebih awal, dan sebaliknya; watak yang tidak pernah berinteraksi atau hanya berinteraksi sedikit dalam novel kini terlibat rapat; perkara yang berlaku di satu tempat berlaku di tempat lain. Tidak jelas bagaimana (atau sama ada) persembahan ini akan berjaya memastikan segalanya terus bergerak ke arah yang betul pada akhirnya, tetapi akan menarik untuk melihat mereka mencuba.

Gajah dalam bilik berkaitan Mat Cauthon

Soalan terbesar yang ingin diketahui kebanyakan peminat tentang musim 2, sudah tentu, adalah: Bagaimanakah watak Mat Cauthon yang dilakonkan semula oleh pelakon Ireland Dónal Finn, berbanding lakonan Harris tentangnya dalam musim 1? Sudah pasti, pendapat akan berbeza, tetapi selepas menyemak empat episod pertama, jelas Finn telah melakukan kerja cemerlang melangkah ke dalam kasut Harris, menyesuaikan diri dengan baik ke dalam udara menjengkelkan dan nakal yang menjadikan Mat kegemaran peminat. Berbanding Harris, Mat Finn lebih sinis dan mungkin agak pahit dengan nasib buruk yang dihadapinya sejak kita melihatnya kali terakhir, tetapi dia juga enggan membiarkan ia memadamkan semangatnya—atau sindirannya.

Satu-satunya keburukan sebenar dengan Mat adalah bagaimana persembahan ini telah mengubah storyline-nya, bermakna beberapa adegan ikoniknya dalam buku mungkin tidak akan berlaku dalam persembahan ini. Sebagai contoh, dalam satu momen dari buku itu, Mat secara tidak sengaja mendapati dirinya dalam pertarungan pedang dengan dua calon Penjaga di Menara Putih, hanya bersenjatakan tongkat sepak raga sementara lawannya memegang pedang—dan dia menewaskan kedua-duanya dengan telak. Adegan itu, di samping mencengkam dengan sendirinya, adalah petunjuk pertama kita bahawa Mat mungkin lebih daripada yang kelihatan, dan satu kekuatan yang perlu dikira; tetapi dengan cara cerita Mat berkembang dalam persembahan ini, itu tidak pernah berlaku—setakat ini.

Begitu juga, tidak jelas bagaimana cara Mat menjadi wira dalam buku—atau mana-mana cara Rand, Perrin, Egwene, dan Nynaeve menjadi wira, kalau pun ada—akan berlaku dalam persembahan ini, jika sama sekali. Persembahan ini, selepas terpaksa menyimpang daripada cerita asal, jelas memutuskan untuk menyokongnya, dan bukannya bergegas kembali ke landasan yang ditetapkan oleh buku.

Adaptasi skrin buku tidak mungkin menjadi replika tepat cerita yang menarik peminat tegar—tetapi harapannya ialah ia akan terbukti layak dicintai dengan caranya sendiri. Ketika The Wheel of Time memasuki musim 2, akan menarik untuk melihat sama ada persembahan ini mencapai matlamat itu.