Bagaimana Negara Termiskin di Eropah Boleh Memenangi Perlumbaan Tenaga Hijau

Sebuah substesen elektrik yang membekalkan elektrik ke Chi?in?u, berhampiran kampung Negre?ti, Moldova pada 30 Nov. 2022. (Andreea Campeanu/The New York Times)

Ukraine akan mendapat bantuan asing yang mengubah dalam jumlah yang besar dalam beberapa tahun akan datang ketika ia membina semula daripada serangan Rusia. Tetapi ia mungkin jiran kecilnya Moldova yang menjalani perubahan dan kebangkitan pasca-perang yang paling besar. Pelaburan swasta dan bantuan asing ini boleh mengubah Moldova—negara termiskin di Eropah—menjadi negara pertama di benua ini yang benar-benar hijau.

Dengan populasi sedikit lebih 2.5 juta orang, Moldova adalah sebuah negara yang sering dilupakan dan kemungkinan besar tempat terakhir yang terlintas dalam fikiran ramai sebagai pelopor revolusi hijau—dan alasannya baik. Menurut Agensi Tenaga Antarabangsa, ia adalah salah satu negara paling kurang berdikari tenaga di Bumi. Moldova sangat bergantung kepada import tenaga—99% minyak dan 100% gas aslinya diimport. Negara ini mempunyai satu loji kuasa tunggal, yang bermasalah terletak di wilayah pemisah Transnistria yang disokong Rusia. Ini adalah resipi untuk bencana tenaga.

Sektor gas Moldova juga hampir sepenuhnya dikawal oleh monopoli dipanggil Moldovagaz, yang 51% dimiliki oleh raksasa gas Rusia Gazprom. Perkiraan ini telah membenarkan Moscow mengawal hukuman, kadangkala dendam, selama berdekad-dekad. Sebagai contoh, Gazprom mendakwa $800 juta terhutang oleh Chişinău melalui Moldovagaz, walaupun Presiden Maia Sandu mengumumkan pada 3 September bahawa audit kerajaan Moldova mendapati tiada hutang sah. Litigasi berikutnya mungkin panjang dan mahal.

Selanjutnya, walaupun Moldova tidak mengimport sebarang gas Rusia secara langsung sekarang, negara ini terperangkap dengan kontrak gas yang sangat merugikan dan secara undang-undang sukar dielakkan, dipersetujui oleh Moldovagaz, yang mungkin terbukti sangat mahal untuk melarikan diri. Yang terbaru bertarikh Oktober 2021 dan mengikat Chişinău kepada lima tahun lagi Gazprom. Dan pelaku pro-Rusia sama ada dalam kerajaan Moldova yang tumbang pada Februari 2023, atau mungkin dalam Moldovagaz, memadam fail yang Chişinău perlukan untuk mematahkan kontrak itu.

Namun, keadaan yang sangat tidak menguntungkan inilah yang mungkin terbukti menjadi kelebihan yang patut dibanggakan dalam peralihan hijau. Sedangkan negara seperti Jerman dan Poland terpaksa membongkar sistem tenaga besar yang bergantung kebanyakannya kepada gas dan arang batu masing-masing, Moldova mempunyai kemewahan kontra-intuitif untuk hampir memulakan dari sifar. Dengan risiko pengurangan: Bukannya cuba memusingkan sebuah kapal tangki dalam terusan sempit, ia hanya perlu memandu sebuah perahu kecil.

Malah, permintaan tenaga Moldova hampir tidak kelihatan. Penggunaan keseluruhan per kapitanya adalah kira-kira separuh purata Eropah pada 1.5 tan minyak setara, 3 bilion meter padu (bcm) gas asli, dan hanya 2,000 KWh kuasa setahun. Menggantikan ini dengan sumber boleh diperbaharui atau bersih yang lain adalah satu tugas yang agak kecil, dan dipermudahkan lagi oleh hakikat bahawa grid elektrik dan infrastruktur gas asli Moldova sudah bersambung dengan jirannya. Sebuah ladang solar atau angin tunggal 300 MW, contohnya, boleh sahaja menyahkarbonkan kuasa untuk 300,000 rumah. Semua yang negara ini perlu lakukan adalah menarik beberapa pelabur ke dalam sektor tenaga dan separuh kerja sudah selesai, dan banyak pelabur berpotensi itu sudah melihat projek pembinaan semula Ukraine yang boleh dengan mudah merangkumi Moldova. Untuk meneruskan metafora bot, Chişinău boleh mencapai kebanyakan peralihan tenaganya tanpa perlu berdayung.

Perahu kecil proverbial itu juga dilengkapi dengan enjin besar dalam bentuk bantuan asing yang banyak. Pada 2022, lebih $1 bilion telah dijanjikan kepada Chişinău, kebanyakannya dari Amerika Syarikat dan EU. Amerika Syarikat, sebagai contoh, memberi lebih $100 juta pada 2022, yang mana $40.5 juta adalah dana berkaitan tenaga dan $30 juta lagi adalah sokongan bajet “untuk membantu memperbaiki krisis tenaga.” Bantuan terus mengalir tahun ini. Pada Februari, Amerika Syarikat mengumumkan tambahan $300 juta dalam sokongan tenaga untuk Moldova. Institusi kewangan antarabangsa seperti Bank Dunia dan Bank Eropah untuk Pembinaan dan Pembangunan juga membantu Moldova. Digabungkan dengan potensi pelaburan swasta, ini boleh menjadi pesta peralihan tenaga.

Syukurlah, Chişinău sedang meneroka membina sektor tenaga baru yang bergantung kepada boleh diperbaharui dan bukan bahan api fosil asing. Pada lewat 2022, Presiden Moldova yang disokong Barat Maia Sandu secara senyap melobi EU tentang rancangan untuk menjadikan negara ini neutral karbon menjelang 2035. Ini akan memerlukan pembangunan biometana, pembinaan kemudahan penyimpanan elektrik, pemuliharaan bangunan sedia ada, pengelektrikan pemanasan dengan pam haba dan panel solar kediaman, dan inovasi lain. Ladang angin juga sedang dipertimbangkan secara aktif.

Untuk melakukan ini, Moldova akan memerlukan pelaburan anggaran $1 bilion setahun. Itu, sudah tentu, apa yang kini didapatinya, walaupun dengan sekatan dan syarat yang wujud dengan bantuan asing. Tetapi dengan bantuan, rantaian bekalan, kepakaran, dan terutamanya pelaburan swasta dari Barat, Moldova—termasuk Transnistria—boleh berjaya dilepaskan dari cengkaman Rusia sambil pada masa yang sama menyokong penyahkarbonan.

Sudah tentu, rancangan ini lebih mudah dirumuskan berbanding dilaksanakan, dan Chişinău telah lama menghalang reformasinya sendiri. Terdapat kebimbangan rasuah yang besar di Moldova. Berdekad-dekad disokong oleh kemurahan hati kerajaan asing telah mewujudkan sejenis budaya ketidakberdayaan juga. Negara ini pernah mempunyai peluang untuk melemahkan cengkaman Kremlin dan Gazprom sebelum ini tetapi tidak mengambilnya.

Tetapi Presiden Sandu dan kerajaan barunya telah mengambil beberapa langkah konkrit untuk mula mencari strategi untuk melepaskan diri daripada Gazprom. Pada bulan Jun, Chişinău melantik penasihat utama Ukraine Andriy Kobolyev, yang sebagai ketua monopoli gas Ukraine, berjaya membebaskan Ukraine daripada kebergantungan gas asli Rusia—mewujudkan pelan tindakan untuk Moldova melakukan yang sama. Pasukannya juga menewaskan Gazprom dalam pertikaian undang-undang berkaitan kontrak gas sehingga $2.9 bilion, dan mendapatkan Ukraine dibayar.

Kurang memberangsangkan, Chişinău telah menunjukkan dirinya agak memusuhi pelaburan swasta dalam sektor tenaganya. Ini akan menyukarkan negara itu untuk dimodenkan dan menarik modal swasta yang lebih fleksibel, berbanding sokongan kerajaan asing yang membebankan dan terhad. Ia juga bermakna angin politik yang berubah di Washington, London, atau Brussels boleh menggagalkan rancangan Moldova pada bila-bila masa. Hasrat peralihan tenaga juga boleh tergendala oleh perubahan politik Moldova jika ia bergantung kepada hubungan politik dwihala dan bukannya kontrak swasta.

Apa yang lebih, kebanyakan syarikat sedikit yang berani melabur dalam sektor tenaga Moldova dalam 20 tahun lepas telah disabotaj atau diusir keluar. Gas Natural Fenosa Sepanyol, pembekal dan pengagihan terbesar Moldova,